Ница. Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО)

...
Ница. Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО)
Коментари Харесай

ТАСС: Ница стана обект на световното наследство на ЮНЕСКО

Ница. Организацията на Организация на обединените нации за обучение, просвета и просвета (ЮНЕСКО) включи град Ница в листата си за международно завещание във вторник. Решението е взето на 44-ата сесия на Комитета за международно завещание на ЮНЕСКО, която се организира във Фуджоу (провинция Фудзян) онлайн, оповестява ТАСС .

Ница е импортирана в листата като „ град-курорт на зимната Ривиера “.

Коментирайки новия почетен статут на града, неговият кмет Кристиан Естрози акцентира, че „ историята на град Ница е по едно и също време отворена за света и в това време обвързвана с локалните събития, това е историята както на Средиземноморието, по този начин и на Алпийските райони, това е европейски град и вселенски град “. „ Архитектурата и пейзажите на Ница са неповторими, тя се трансформира в модел за доста градове по света “, добави градоначалникът.

Ница, ситуирана на брега на Залива на ангелите, е административен център на департамента Приморски Алпи и е един от главните градове и курорти на Френската Ривиера. Селището е учредено от античните гърци през IV век пр.н.е., след което бързо се трансформира в един от най-големите търговски градове по крайбрежието.

В хода на своята история градът неведнъж е бил нападан и завладяван. Едва през 1793 година Ница е присъединена към Франция в границите на Приморски Алпи. През 1814 година обаче още веднъж става част от графство Савой и до 1860 година е провинция на Кралство Сардиния. През 1860 година, по времето на Наполеон III, Ница най-сетне става част от Франция.

Още през XIX век Ница се трансформира в известен курорт измежду европейската аристокрация. В момента популацията й надвишава 300 хиляди души. Това е петият по величина град във Франция, след Париж, Марсилия, Лион и Тулуза.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР