Нито войната в Украйна е свършила, нито от ОПЕК са

...
Нито войната в Украйна е свършила, нито от ОПЕК са
Коментари Харесай

Защо падат цените на петрола и горивата


Нито войната в Украйна е свършила, нито от ОПЕК са нараснали добива. Но цените на петрола на интернационалните пазари падат, даже на бензиностанциите поевтиняването към този момент се усеща. Какво е обяснението?

Различни фактори обуславят поевтиняването на петрола на интернационалните пазари

Руското нахлуване против Украйна подвигна частично до рекордно високи стойности. От началото на юни обаче котировките още веднъж падат, като може да се каже, че наклонността е устойчива. Ако преди два месеца един барел американски недопечен нефт струваше към момента 120 щатски $, то в този момент цената му е паднала до 90 $ – почти колкото беше и преди съветската инвазия в Украйна през февруари.

Как обаче да си разбираем това поевтиняване, което към този момент се усеща и от крайните консуматори на бензиностанциите? Ако се вгледаме по-зорко в пазарите ще установим, че сега там нараства предлагането, а търсенето понижава.

Възможно е да отпаднат глобите против Иран
Редакцията предлага
Най-вече за тези настроения на пазара способства упованието, че нуклеарното съглашение с ще бъде съживено, а глобите против Техеран ще бъдат вдигнати. Ако това стане, на пазара ще се върне един от огромните производители на нефт, което кара цените да падат.

Ако страните от ОПЕК не желаят, или не могат да усилят добива, Либия към този момент създава повече. По публични данни на тамошните управляващи страната, в която се води революция, добива към този момент по 1,2 милиона барела дневно.

Друг значим фактор, оказващ напън върху цените, са опасенията за нов спад на световния стопански напредък. А това постоянно води до спад и в търсенето на нефт. И в Европа, и в се обрисува застоялост на производството. Но най-много икономическите данни от Китай се отразяват мощно на цените на петрола.

В Германия изтича действието на отстъпката за горивата

Паралелно с развиването на пазара паднаха и: в случай че след началото на войната в Украйна литър бензин струваше над две евро, в този момент цената му е към 1,70 евро. Толкова е коствал той е при започване на февруари тази година.

Основната причина за поевтиняването му беше държавната отстъпка: – с близо 30 цента на литър за бензина, и 14 евроцента за дизела. Действието на тази мярка стопира в този момент в края на август и се чака цените още веднъж да скочат. Изследвания демонстрират, че това ще стане напълно за сметка на крайните консуматори.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР