Нито вашата, нито нашата организация са казионни, ние сме създадени

...
Нито вашата, нито нашата организация са казионни, ние сме създадени
Коментари Харесай

Д-р Маджаров към сестрите: Заедно сме и трябва заедно да преборваме заплахите пред нас

„ Нито вашата, нито нашата организация са казионни, ние сме основани със закон, който ни дава с изключение на права, само че и отговорности. Скъпи експерти по здравни грижи, не позволявайте на никой да ви споделя, че сме нещо настрана “. Това сподели ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров по време на Кръглата маса под надпис „ 20 години по-късно – ще катастрофира ли здравната ни система поради липса на експерти по здравни грижи или към момента има време за решение “, проведена от БАПЗГ.

Той акцентира, че и лекарите, както и сестрите имат проблем, че специалността им не е задоволително влиятелна и работят на няколко места, с цел да доближат почтено възнаграждение. „ Ние сме дружно и се надявам да работим дружно, с цел да преборваме заканите, които се изправят пред нас. Тук не чухме обаче никакви действителни оферти по какъв начин да се промени образованието, специализацията, финансирането. Кадровата рецесия и при лекари, и при сестри е пагубна, вследствие на това, че 20 години заплатите бяха определяни от шефовете на лечебни заведения “, добави още доктор Маджаров.

„ Изправени сме пред доста съществени провокации. Според данни от април 2023 в Германия има 680 000 души дефицит на работна ръка, като максимален % от тях е на експерти в опазването на здравето – лекари, сестри и така нататък И това е в толкоз добре уредена система като в Германия “, сподели пък някогашният ръководител на парламентарната здравна комисия доцент Антон Тонев.  

„ Ако ние не сме намерили най-правилния път, би трябвало да уведомим българското общество. Само 2% от обществото избира за кого да гласоподава въз основата на здравните политики. Това е по-малко от заетите в здравната система. Самите здравни служащи не дават своя глас за политици, които са загрижени за техния живот, обичай и условия “, добави той и се обърна към сестрите, с цел да им обещае, че всяка тяхна концепция ще бъде обсъждана всъщност от политиците.

„ Огромният проблем е, че след 10 години ще имаме народен проблем, граничещ със опасност за националната сигурност, тъй като огромна част от лечебните заведения няма да дават отговор на стандартите или няма да могат въобще да действат “, съобщи и проф. Костадин Ангелов.

Той предложи политиците и експертите по здравни грижи да се обединят към три неща – да бъдат стимулирани задоволително на брой младежи да желаят да работят като експерти по здравни грижи, да бъде обезпечен спомагателен финансов запас за гарантиране на заплатите по КТД и да бъде открит метод да бъде върнато уважението към специалността.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР