Нито една държава не може да ни каже или да

...
Нито една държава не може да ни каже или да
Коментари Харесай

Вицепремиерът на РСМ Никола Димитров смята, че българската политика спрямо страната му не е приятелска

Нито една страна не може да ни каже или да ни диктува каква е нашата еднаквост и какъв език приказваме. Не е добросъседство, в случай че това го прави твоят комшия, съобщи през днешния ден вицепремиерът по европейски въпроси на районен съд Македония Никола Димитров в обръщения към есенната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в Страсбург, предава БГНЕС

В речта си Димитров засегна въпроса за европейската интеграция на страната и за направените от нея жертви, както и за разочарованията поради блокадата и за наложеното два пъти от страна на България несъгласие.

Според вицепремиера „ разногласието ” с България не е териториален, а е обвързван с другата интерпретация на историята. Той засегна и въпроса за символиката на Съвета на Европа и Страсбург и на европейските полезности, които се застъпват за разнообразието и зачитането на идентичността и всеки език.

„ Нито една страна не може да ни каже или да ни диктува каква е нашата еднаквост и език, какъв език приказваме. Това не е добросъседство, в случай че се прави от нашия комшия. Ако има положително решение, то би трябвало да бъде съгласно европейския дух. Поетият ангажимент излезе от коловоза и беше пренасочен, което не е наша неточност ”, безапелационен е македонският вицепремиер.

Той оцени като голословна забележката на някогашния външен министър на България Екатерина Захариева, че „ в Северна Македония се дискриминират тези, които се самоопределят като българи и има диалект на омразата ”.

„ Във връзка с обвиняванията в дискриминация беше установено, че няма нито една тъжба за дискриминация на тази основа, нито тъжба в Европейския съд за правата на индивида. Запознат съм с други случаи, само че те не са против нашата страна. Не знам какви са тези обвинявания, за които се приказва в българското общество от страна на българските политици. Ние сме мултиентическа страна. Нашата конституция и политическата ни традиция съблюдават правилото, че всички сме идентични и живеем в един дом. Тази наша политика не се споделя от всички страни в района ”, сподели Димитров, който напомни, че през днешния ден в страната завършва преброяването, по време на което всеки може да се самоидентифицира със своята етническа принадлежност.

Той акцентира, че би трябвало да се приказва намерено за обвиняванията в дискриминация, само че е проблем, по който няма постъпили недоволства.

По отношение на речта на омразата Димитров акцентира, че никой от представителите в държавното управление не популяризира диалект на омразата. За разлика от районен съд Македония, по време на предизборната акция в България имаше депутати, чиито изявления „ могат да бъдат интерпретирани като директни искания към Северна Македония и като диалект на ненавист ”.

„ Фактът, че го описвате като повишаване на гнева и на говора на омразата, е породен от обстоятелството, че вие им казвате кои са и каква е тяхната история, техният език. Разбираемо е, че в такива условия има възмущение. Осъждаме сходни произшествия ”, сподели Димитров.

Той уточни, че българската политика по отношение на Северна Македония не е в интерес на другарството, а на антагонизма.

„ Вие подхранвате това ”, обърна се Димитров към Захариева.

Той акцентира, че страната му няма друга опция, с изключение на Европа.
„ Ако Европа не извърши своите задължения и обещания, ще изгуби доверието на народа и на популацията, което живее в тази част на Европа ”, съобщи македонският вицепремиер.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР