Ниското самочувствие пречи на пълноценния живот. То прави нещата по-черни,

...
Ниското самочувствие пречи на пълноценния живот. То прави нещата по-черни,
Коментари Харесай

Ако се държите така, значи имате ниско самочувствие

Ниското самочувствие пречи на пълноценния живот. То прави нещата по-черни, в сравнение с са; попречва щастието и пречи на реализирането ви в живота и ви пречи да му се наслаждавате. Ниското самочувствие може да отключи даже депресивни положения, които могат да се задълбочат и да изискат профилирана интервенция.

Можете обаче да си помогнете, в случай че обърнете внимание на знаците в точния момент.

Имате ниско самочувствие, в случай че вършиме това:

1. Не приемате похвали.

Ако комплиментите ви карат да се изчервявате или да се чувствате неловко, това е сигурен знак за ниско самочувствие. Не отбивайте положителните думи за вас и не прекъсвайте хората, които желаят да ви кажат нещо хубаво. Приемете с усмивка и признателност.

2. Подценявате се.

Ако свършите една работа добре и ви похвалят за това, не казвайте, че не е нищо изключително и че всеки е кадърен да го направи. Гордейте се със себе си!

3. Мислите, че непрекъснато ви разискват.

Струва ви се, че другите приказват за вас и ви разискват, подиграват ви се? Ако някой се смее, то съвсем несъмнено, че разисква нещо към вас? Нищо от това не приказва добре за самочувствието ви.

4. Водите се по непознатото мнение.

Не се опасявайте да отстоявате личното си мнение и да го изказвате на глас. Не се стремете непрекъснато да се сливате с тълпата и да се придържате към общоприетото мнение, в случай че то не е ваше. Не подражавайте на другите от боязън, да не ви порицаят или да не се изложите.

5. Сравнявате се с другите.

Нужно ли е да получите утвърждение, с цел да сте щастливи? Нужно ли е да се оглеждате непрекъснато в непознатите очи, с цел да си „ сверявате часовника “? Единственото, което би трябвало да извършите, е да намерите това, което ви дава чувство за пълноценност, задоволство и благополучие. Нищо друго няма значение. Другите имат кариера? Другите имат три деца? Другите имат две висши специалности? Другите събират пари за личен апартамент? Другите към този момент са се оженили и са се открили? Ако това не са вашите цели и фантазии, нямат значение.

6. Не вършиме нищо за себе си.

Подарете си време, подарете си движимости, подарете си отмора – всичко, което ви прави щастливи. Ако в никакъв случай не вършиме нищо за себе си, излиза, че не смятате, че го заслужавате. Обичайте себе си повече.

Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР