Ниското самочувствие много често се дължи на липсата на умение

...
Ниското самочувствие много често се дължи на липсата на умение
Коментари Харесай

Майчината болка, която осакатява жените поколение след поколение, и защо трябва да я излекуваме

Ниското самочувствие доста постоянно се дължи на неналичието на умеене за самоподдържане – разрешаваме неуспехът да срине вярата в качествата ни или не разрешаваме на триумфите да ни зарадват и да ни накарат да се усещаме горди със себе си. За да се оправим с това, психолозите ни поучават да се научим да бъдем благосклонни към себе си – да одобряваме грешките и неуспехите като неизбежни уроци, без които просто не можем да продължим напред, само че също и да честваме успехите, тъй като това ще усили самоувереността и самочувствието ни.

Понякога обаче неувереността, ниската самокритика, неналичието на самочувствие, на чувство за мощ и надзор са последици от напълно друг и доста по-дълбок проблем.

Според психолога Бетани Уебстър, съответно при дамите, той може да се дължи и на по този начин наречената майчина болежка. По думите й, макар че компликациите и провокациите в връзките сред майки и дъщери са постоянно събитие, за тях в никакъв случай не се приказва намерено. Това обаче е проблем, тъй като ги трансформира в тематика табу. Колкото повече заобикаляме да приказваме за нещо, толкоз по-деликатно за разискване става то и надлежно – толкоз по-невъзможно за разрешаване.
Какво тъкмо съставлява майчината болежка?

Майчината болежка в действителност е болката да си жена. Това е рана, излъчена от потомство на потомство при дамите в патриархалното общество главно поради неналичието на функционални механизми, благодарение на които тази болежка да бъде обработена и след това излекувана.
Майчината рана включва болката от:

Сравнението с другите дами, което постоянно ви кара да се чувствате зле.

Срам – поради непрекъснатото насаждане, че нещо във вас не е наред.

Чувство за непълноценност: смятате, че сте прекомерно оскъдни, с цел да бъдете обичани.

Чувство за виновност поради това, че желаете повече от това, което имате в момента; възприятие за виновност, тъй като надълбоко в сърцето си сте уверени, че заслужавате повече.

Раната на майката може да се прояви като:

Страх да покажете същинското си „ аз ” – с цел да не станете обект на рецензия, насмешки и с цел да не бъдете отхвърлени.

Висока приемливост към неприятното отношение на другите.

Чувствителност и лесна ранимост.

Усещане за конкуренция с други дами.

Саботаж на личните желания, фантазии и стремежи.

Прекалено строго и преобладаващо държание.

Хранителни разстройства, меланхолия, пристрастяване.

В нашето патриархално, доминирано от мъже общество дамите са принудени да мислят за себе си като за нещо “по-малко от ”, което не заслужава или не е почтено да получи повече от това, което има. Чувството, че си нещо “по-малко от ” е интернализирано и излъчено от генерации на поколения…

Това “женско подтисничество ” е двойно задължение за дъщерите.

От една страна, в случай че дъщерята одобри вътрешните убеждения на майка си (която не има вяра в качествата си и счита, че не е задоволително добра), то тя ще развие същите страхове, същата нерешителност и в последна сметка ще има същия живот.

От друга страна, в случай че се възпротиви и повярва в силата и опциите си, тя ще би трябвало да живее с терзанието, че майка й може да се почувства самотна и предадена, поради това че не е повярвала в майчините препоръки и правила. И защото дъщерята не желае да прави майка си нещастна и да изгуби любовта и утвърждението й, тя приема нейните неверни вярвания не поради персоналната си увереност, а с цел да потвърди своята отдаденост и прочувствена съгласуваност.
Стереотипите, които поддържат майчината болежка:

“Забрави ли какъв брой неща е направила майка ти за теб? ” (казано от други хора)

“Майка ми жертваше толкоз доста за мен. Ще бъде толкоз егоистично да върша това, което тя не е могла да направи. Не желая да я карам да се усеща зле.

“Дължа преданост на майка си – без значение защо става въпрос. Ако направя нещо, което може да я разстрои, тя ще намерения, че не я оценявам. “

Дъщерята може да се опасява от това да извърши капацитета си, тъй като е уверена, че ще нарани майка си. Страховете може да се дължат и на терзанието, че майката може да се почувства застрашена поради фантазиите и упоритостите на детето си, поради смелостта, която демонстрира то (за разлика от нея самата). Това значи, че дъщерята няма да предприеме нищо, с цел да реализира капацитета си, тъй като се опасява да не провокира гнева и завистта на майка си.

Всичко това нормално е неумишлено и не е тематика, по която се приказва.

Всички сме усещали болката, която изпитват нашите майки. И до известна степен всички сме подозирали, че може би точно ние сме отговорни за тяхната болежка. Точно в това се състои неправилното и поробващо възприятие за виновност. Това има смисъл, когато се преглежда лимитираното когнитивно развиване на дете, което е уверено, че е причина за всичко. Ако не обработим тази несъзнателна религия като възрастни, ние се обричаме да живеем с нея и в последна сметка да оставим фантазиите и стремежите си несбъднати.
майка, щерка
Истината е, че никое дете не може да избави майка си…

Никоя жертва, която дъщерята прави, в никакъв случай няма да бъде задоволителна, с цел да компенсира високата цена, която майка й може би е трябвало да заплати за загубите, които е натрупала през годините, просто тъй като е жена и майка в това общество.

И въпреки всичко, доста дами се пробват да компенсират тази болежка още от ранното си детство: те неумишлено вземат решение да не изоставят или предадат майките си, като станат “прекалено сполучливи ”, “прекалено умни ” или “прекалено рисковани ”. Това решение е подбудено от обич, преданост и същинска потребност от утвърждение и прочувствена поддръжка от майката.

Много от дамите се заблуждават, че с цел да са лоялни към майките си, те би трябвало да бъдат правилни на техните рани и по този метод съучастници в личното им подтисничество.

За дъщерите, чиито майки имат съществени проблеми (пристрастяване, психологични болести и т.н.), въздействието може да бъде нездравословно и извънредно подло.

Това, което дъщерите по този начин и не схващат, е, че гневът на майките им не е ориентиран против тях. Гневът им е ориентиран към патриархалното общество, в което живеем, към разпоредбите и безумните правила, които то ни внушава.

Да бъдеш майка в това общество е неописуемо мъчно. Много дами споделят: “Никой в никакъв случай не те предизвестява какъв брой е мъчно да бъдеш майка ”. Нещо повече, обществото втълпява на майките неправилни убеждения, че в случай че майчинството е мъчно, отговорни за това са единствено те, че в случай че не могат да се оправят, просто би трябвало да се стараят повече, че дамата би трябвало да е блестяща и сполучлива във всяко отношение – да е отлична майка, идеална брачна половинка, да е красива, да е стройна, да има невероятна кариера и несъмнено – съразмерен брак.

Истината е, че този стандарт осакатява дамите потомство след потомство и е извънредно време да бъде разрушен и погубен изцяло.

Майките са човешки същества от плът и кръв, с усеща и право да бъдат слаби, да плачат, да бъдат изтощени, да не им доближават сили да са любящи и грижовни във всяка една секунда от денонощието. Майките също имат право на неточности, провали, неприятно въодушевление, само че най-много имат право да знаят и да повярват в това, че всички тези човешки недостатъци не ги вършат „ по-малко от ”.

Докато не застанем очи в очи с неуместната действителност, която стои зад майчината болежка, тя ще продължава да се предава от майка на щерка потомство след потомство.
Как да се надигнем лице в лице с майчината болежка:

Дъщерите би трябвало:

да се разграничат от архетипа „ майка ”, с цел да могат да развият капацитета си;

да се разграничат от потребностите, желанията и вярванията на майка си;

да одобряват и схванат майчината рана, да могат да съчувстват, без да я одобряват за своя;

да работят над потребността от непознато утвърждение и да я преодолеят;

да опознаят себе си и личните си желания;

да дефинират здравословни прочувствени граници;

да осъзнаят, че стремежът към съвършенство е път за развиване, само че единствено по себе си то е непостижимо и никой няма право да го изисква от тях.

Животът на дамите може да бъде освободен от оковите на майчината болежка, единствено в случай че бъдат излекувани раните, които се предават от потомство на потомство. Излекувате ли себе си, ще осигурите крепко сърце и право на фантазии и на дъщерите си.

По публикацията работи: Ина Фенерова
По материали от: womboflight.com
Снимки: formulalubvi.com, maternidadconsciente.com

Инфо: https://psychology.framar.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР