Нина Благоева, мениджър кинодистрибуция в Александра филмс Ние, от една страна, сме

...
Нина Благоева,
мениджър кинодистрибуция в Александра филмс
Ние, от една страна, сме
Коментари Харесай

Киното няма да отиде на кино

Нина Благоева,

управител кинодистрибуция в „ Александра филмс ”

Ние, от една страна, сме подвластни от локалната инфраструктура. Имаме правата единствено за кинопоказ и можем да разпространяваме филмите единствено в кината. Но защото кината са затворени, и да имаме филми, няма къде да ги разпространяваме. От друга страна, филмовите студиа, които ние представляваме - това са Warner Bros, 20th Century Fox и Columbia Pictures ,вече преместиха огромна част от филмите, които щяха да излязат през април, май и юни, за есента или даже за по-нататък. 

Реално от филмите, които представляваме, остана „ Тенет ” на Кристофър Нолан. Премиерната му дата е 17 юли засега. Имаме и още два кино лентата на „ Фокс ”: „ Свободен състезател “ с Райън Рейнолдс и Bob’s Burgers, които са останали през юли. Така че, ако прогнозата е оптимистична, бихме могли да отворим киносалоните напълно сполучливо и по-рано, тъй като сътрудниците ни от други дистрибуторски компании, към момента са задържали филми като “Спондж Боб ”, „ За душата ”, това са анимации. Като цяло анимациите са минимум уязвими, най-слабо са наранени от продукционни проблеми, тъй като постпродукцията им може да се прави и от аниматори, които работят от у дома.

Но снимането на една огромна част от игралните филми вече е отсрочено. Засега това ще докара до преместването на репертоара ни от идното тримесечие за края на годината. Но пък ще се появи една дупка при започване на идната година, тъй като филмите, планувани за показ, тогава няма да могат да бъдат приключени. За този случай имаме разнообразни сюжети. Български филми също има подготвени, и то много на брой, които не са показвани. Възможно е да се върнат за показ остарели филми на преференциални цени, да се вършат някакви маратони… Това в действителност зависи освен от нас, само че и от концепциите на кината по какъв начин да продължат да действат.

Според мен ще има някакъв временен интервал, в който хората чисто прочувствено няма да са подготвени да се върнат в киносалоните. Но аз съм оптимист и считам, че не всичко в киното е отишло на кино. Надявам се това да завърши бързо и към края на юни - началото на юли фамилната аудитория и всичките ни правилни фенове да се завърнат. Киното е едно социално преживяване, което сигурно няма да загине. 

 

Виктория Богданова,

шеф на " Форум филм България " - киноразпространител, представител на Disney, Paramount, Universal и MGM

В тези несигурни времена, когато 90% от кината по света са затворени, студиата нямаха различен избор, с изключение на да отсрочат министър председателите си. Ако епидемията и изолацията завърши до края на юни, лятото няма да е изцяло обречено - въпреки всичко ще има хитови заглавия. Това са  " Тенет " на Кристофър Нолан, игралният римейк на " Мулан ", анимациите " Спондж Боб " и  " Тролчета ", " Безкрай ", " Жената знамение 1984 ", " Нито тон 2 "...  Достатъчно на брой - и то огромни - премиери за едно пълноценно лято.

Освен филмите, чиито премиерни дати са планувани или пренасрочени за лятото, има и заглавия, които не съумяха да се осъществят или да разпрострат капацитета си поради затварянето на киносалоните - такива са българските продукции като " Ятаган "  например.

След рецесията кината ще имат потребност да бъдат подкрепени със мощни заглавия, задоволително атрактивни, че да привлекат даже разколебана аудитория. Затова не считам, че би трябвало да се залага на остарели филми, а на нови дълго чакани продукции. И имам вяра, че студиата ще се погрижат за това.

Що се отнася до пренасочването на някои мартенски премиери директно за домакински показ - това е моментна процедура, наложена от събитията, която ще бъде прекъсната с излизане от рецесията. 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР