Никозия. Президентът на република Кипър Никос Анастасиадис и лидера на

...
Никозия. Президентът на република Кипър Никос Анастасиадис и лидера на
Коментари Харесай

To Vima : Ключова среща в Кипър на фона на турските предизвикателства

Никозия. Президентът на република Кипър Никос Анастасиадис и водача на кипърските турци Мустафа Аканджъ се срещат сутринта в дома на ръководителя на задачата на Организация на обединените нации в неутралната зона, написа гръцкият вестник To Vima .
Двамата водачи ще продължат контактите си, с цел да възобновят договарянията и в случай че реализиран триумф, това още веднъж ще проправи пътя за нов кръг от контакти от специфичната делегат на Организация на обединените нации Джейн Хол Лут.
В същото време обаче упованията на Никозия за резултата от срещата в петък са умерени, като държавен източник засяга предлагането на турската страна за взаимно експлоатиране на газовите залежи, турските сондажи в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) и проекти за развиване на град Фамагуста.
На днешната намира се чака Анастасиадис да изрази желанието си договарянията да протичат безпрепятствено и да изпрати мощно обръщение за предпочитание от страна на двамата водачи до генералния секретар на Организация на обединените нации. Той също по този начин ще повдигне въпроса за противозаконните турски действия във кипърската ИИЗ, както и за проектите за призрачния град Вароша, останал в неутралната зона.
Очаква се турската страна да упорства за предлагането за основаване на комитет за ръководство на природния газ, като Акънджъ приканва „ трети страни да оказват помощ да се предотврати казусът с въглеводородите да бъде източник на напрежение в източното Средиземноморие “, само че да го превърнем в поле за съдействие, с цел да предадем нужните послания и на кипърската страна на Гърция. "
Характерно за отношението на непризната Турска република Северен Кипър към срещата беше позицията на " външния министър " Кундрет Озерсай, който съобщи, че не чака резултат, който да бъде обвързван с изцяло кипърско съглашение.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР