Никой работник/служител не е застрахован от попадане на некоректен работодател.

...
Никой работник/служител не е застрахован от попадане на некоректен работодател.
Коментари Харесай

Как да се защитим при неправомерно освобождаване от работа


Никой работник/служител не е застрахован от попадане на неточен шеф. В света на трудовите правни отношения подчинените са по-уязвимата страна. У нас не липсват случаи, в които началник взема решение да освободи собствен зависещ без причина и даже без предупреждение. В някои случаи работодателят даже не връчва заповед за преустановяване на трудовото правно отношение и не връща трудовата брошура.

За благополучие работещите стават все по-осъзнати по отношение на правата си и потвърждават на работодателите, че безконтролната власт вреди на самите тях и техния бизнес. Законодателството планува редица правила и правила, които пазят работниците/служителите от неоснователни и неочаквани уволнения.

Ако това ви се случи, знайте, че разполагате с опцията да сезирате Инспекцията по труда (ИТ) и/или съда, които да защитят вашите законово обезпечени права. Жалбите в ИТ имат за цел работодателят да се управлява и глоби. Действията, осъществени посредством съда, целят отбрана и реализация на правата на самите работници/служители, потърпевши от незаконосъобразни дейности на работодателите.

Основания за преустановяване на трудово правно отношение

Работодателят има право да приключи правното отношение с работника/служителя единствено на законово открити учредения и спазвайки избрани процедури. Основанието за уволняване на съответен зависещ, което е регламентирано в закона, би трябвало да е в сходство с фактическите условия.

Прекратяването на трудово правно отношение става със заповед на работодателя, която е съобразена с всички условия на закона. Заповедта следва да е издадена от способен орган и в предписаната от закона форма. В противоположен случай уволнението се счита за незначително.

Самото правно отношение се приключва от момента, в който заповедта бъде връчена на работника/служителя. Ако той не желае да я получи, това събитие се удостоверява с подписите на очевидци. Без връчена заповед правното отношение продължава да съществува и в случай че работодателят не позволява подчинения до работа, следва да му заплати обезщетение на съображение член 213, алинея 1 КТ.

Когато за съответния тип преустановяване на правно отношение е планувано отправяне на предупреждение, то би трябвало да се съблюдава. Работодателят има право да приключи правното отношение и преди приключване на предизвестието, само че е задължен да заплати обезщетение за неспазения период на предупреждение.

За някои категории работници/служители (трудоустроени, майки с деца, лица в отпуск и т.н.) е планувана засилена протекция при уволняване, регламентирана в член 333 КТ. В тези случаи, с цел да се реализира уволнението, е належащо авансово позволение на ИТ. За някои категории подчинени се изисква авансово единодушие на синдикален орган. Т.е. преди издаване на заповедта, работодателят би трябвало да ревизира дали съответният работник/служител не е лице, което се употребява с такава протекция.

Когато уволнението е дисциплинарно, на работника/служителя наложително би трябвало да се изискат писмени пояснения преди издаване на заповедта за уволняване. Ако прекратяването на контракта е заради редуциране на щата, работодателят е задължен да извърши асортимент (чл. 329 КТ) всред всички служащи, заемащи същата или сходна служба и тогава да издаде заповед за преустановяване.

Работодателят не може да принуди работника/служителя да приключи правното отношение по негова самодейност. Той може да предложи преустановяване на контракта, заплащайки четири брутни трудови хонорари, само че прекратяването е сложено според от единодушието на служащия (чл. 331 КТ). При този вид прекратяването става по самодейност на работодателя, само че не е едностранно. Освен това, в случай че контрактуваното обезщетение не бъде платено в едномесечен период от прекратяването на контракта, основанието за преустановяване автоматизирано отпада.

Оспорване на уволняване

Имате законово право да оспорите уволнението пред самия шеф документално. Той може да анулира самичък уволнението до предявяване на иск в съда – по-късно въпросът наложително се взема решение от съда. Но и в правосъдната фаза работодателят може да признае желае и производството да завърши. Оспорване на уволнението пред работодателя обаче рядко се ползва на процедура, защото е относително неефикасен прийом по отношение на правосъдния ред.
Прочетете още
При незаконосъобразно преустановяване на правното отношение, работникът/служителят има право да изиска от съда уволнението да бъде прието за нелегално и да бъде анулирано. Оспорването на всяко нелегално уволняване става посредством предявяване на искова молба против работодателя в районния съд по неговото седалище/адрес.

Искът може да се предяви и по мястото, където работникът/служителят поставя всекидневно труда си. Исковата молба следва да се подаде в период до два месеца от връчване на заповедта за уволняване (чл. 358 КТ). Трябва да се има поради, че този период е давностен – т.е. съдът не следи служебно дали срокът е спазен, а ще се задейства, единствено в случай че има несъгласие от другата страна.

Законът е планувал четири желае за отбрана на работника/служителя при нелегално уволняване, без значение от основанието за уволнението. Те са регламентирани в член 344, алинея 1 КТ. Тези искове може да се съединяват и в случай че се претендира и цели постигането на резултата по всеки един от тях, би трябвало съответният иск категорично да се предяви в исковата молба. Цели на исковете са:

- признание на уволнението за нелегално и неговата отмяна;

- възобновяване на предходната работа;

- обезщетение за времето, през което лицето е останало без работа заради уволнението;

- корекция на основанието за уволняване, вписано в трудовата брошура или в други документи.

Подаване на сигнал към Инспекцията по труда

За да отбраните правата си, би трябвало да подадете сигнал към ИТ. Добре е да визиите и копие на трудовия ви контракт. Сигналът следва да съдържа вашето име и адрес, естеството на сигнала, дата и автограф. Подадените по електронен път сигнали са приравнени на писмени такива. Ако имате електронен автограф, можете да изпратите вашия сигнал чрез .

В рамките на 15 дни се прави инспекция и се изпраща писмо с отговор. През тези 15 дни, в случай че знаете адреса на седалището на компанията, можете да изпратете предложено писмо с противоположна квитанция, в което да изискате всички документи, свързани с трудовото ви правно отношение, и категорично да посочите, че желаете да ги получите по пощата.

Ако след 15-дневния период не сте получили нищо, следва да се свържете с юрист, на който да визиите копие от жалбата до ИТ и копие на писмото ви до работодателя. Така ще можете да заведете дело за неучтивост към работодателя и да изискате всичко дължимо да ви бъде изплатено, в това число и обезщетение по член 224 за необработен заплатен годишен отпуск и дължими заплати плюс правосъдни и адвокатски разноски.

Трудовите каузи против шеф са безвъзмездни за ищците (работници/служители) – те са освободени от заплащането на държавни такси. Това възнаграждение е трансферирано на работодателя, в случай че в действителност се откри, че разногласието, който е заведен от ищеца, е бил провокиран от работодателя. Или работодателят е издал незаконосъобразна заповед, по която е формирано трудовото дело.

Когато се постановат спомагателни експертизи във връзка воденето на делата, работниците/служителите се освобождават от тези такси. Но единствено в случай че искът е почетен от съда. Ищецът заплаща единствено адвокатския хонорар, а по време на делото има право да изиска той да му бъде възобновен.

Трудовите каузи са бързи производства, т.е. съдът е длъжен в избрани периоди да постанови своето решение. Обикновено срокът е едномесечен, само че той може да бъде продължен, в случай че има промени на събитията. Ако ищецът почине в процеса, производството може да бъде продължено от наследниците.

Не напускайте „ по взаимно единодушие “

Работодателят може да се опита да ви принуди да подпишете заповед за преустановяване на трудовото правно отношение по взаимно единодушие – не се съгласявайте! Така ще изгубите правото на полагащите ви се компенсации. Вместо автограф, напишете: „ Не съм склонен “.

В случай че ви предложат да напуснете по член 325 алинея 1 (по взаимно съгласие), имате право да откажете. Ако работодателят ви заплашва с дисциплинарно уволняване, консултирайте се с юрист, защото е доста евентуално да няма задоволителни учредения или те да отпаднат в съда. Не се поддавайте на операции и се борете за правата си.

Ако издържите на тези „ офанзиви “, работодателят може да се опита да ви освободи по член 331, който ви подсигурява най-малко четири брутни заплати като обезщетение. Може да изисквате и повече – няма ограничаване. Прекратяването на съображение член 331 КТ си остава желано освобождение от страна на работодателя и на служащия. Ето какво би трябвало да знаете за него:

- член 331. (1) Работодателят може да предложи по своя самодейност на работника/служителя преустановяване на трудовия контракт против обезщетение. Ако подчиненият не се произнесе документално по предлагането в 7-дневен период, се счита, че то не е прието;

- (2) Ако работникът/служителят одобри предлагането по алинея 1, работодателят му дължи обезщетение в размер на не по-малко от четирикратния размер на последното получено месечно брутно трудово заплащане, в случай че страните са уговорили по-голям размер на обезщетението;

- (3) Ако компенсацията по алинея 2 не бъде платено в едномесечен период от датата на преустановяване на трудовия контракт, основанието за неговото преустановяване се счита за отпаднало.

Контрирайте издевателството на работното място

Нередки са случаите, когато шеф се пробва да накара собствен работник/служител да напусне посредством косвен психически напън, да вземем за пример дирижирано неприятно отношение от управител или сътрудник. В тази обстановка е значимо да запазите хладнокръвие и да действате рационално.

В случай че някой подава погрешна информация по отношение на вашата работа, следва да ви връчват доклад или наказване, в случай че има открито нарушаване. При това състояние би трябвало да отговорите документално и наложително да входирате отговора. Важно е да пазите всички доказателства (например кореспонденции по имейл), които са във ваша изгода.

Ако станете жертва на душевен тормоз, подайте недоволство за душевен тормоз на работното място до работодателя с входящ номер. Опишете в детайли от кое лице се упражнява и в какво се показва този тормоз и помолете за подпомагане за неговото преустановяване. Това недоволство също ще ви послужи като доказателство, в случай че вероятно ви уволнят или съкратят непозволено.

При състояние че се стигне до съд и правосъдното решение е да ви върнат на работа, евентуално се притеснявате от неприятно отношение от страна на работодателя. В този миг доста хора се поддават на натиска и наложително се „ съгласяват “ да изоставен. Имате право да отнесете случая до съда наново и да докажете неприятното отношение посредством очевидци.

При всички случаи, стигне ли се до освобождение или даже просто до предизвестие, консултирайте се с юрист по трудово право. Разходите за консултация са нищо спрямо евентуалните загуби, които може да претърпите.

Четете деликатно всичко, което ви дават да подписвате, и в случай че фактически ви прекратят трудовия контракт, към този момент знаете, че имате опция да отбраните правата си по правосъден ред, и да изискате работодателят да ви върне на работа и да ви изплати полагащото се обезщетение.

Право на обезщетение при безработица

При преустановяване на трудовото правно отношение работодателят е задължен в границите на три дни да ви връчи документите, подпечатани и написани, с цел да не губите правото си да се регистрирате в 7-дневен период в Бюрото по труда.

Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са импортирани или дължими осигурителни вноски във фонд „ Безработица “ минимум 12 месеца през последните 18 месеца преди преустановяване на обезпечаването.

Първата стъпка за приемане на обезщетение за безработица е да се регистрирате в период от седем работни дни от спирането на работа в Агенцията по заетостта. Това става в районните дирекции „ Бюро по труда “ съгласно непрекъснатия или сегашния ви адрес. След това в 3-месечен период би трябвало да подадете заявление за разпределяне на обезщетение за безработица към териториалното отделение на Национален осигурителен институт.

Дневното парично обезщетение за безработица е 60% от междинния застрахователен приход, за който са внасяни вноски през последните 24 месеца преди преустановяване на обезпечаването. Ако сте работили в България и в друга държава-членка от Европейски Съюз, при пресмятане на компенсацията се вземат поради единствено интервалите на обезпечаване за безработица и приходът през тях в България. Обезщетението не може да е по-малко от минималния размер, избран в държавния бюджет за всяка календарна година.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР