Никой няма отговор и на въпроса какво ще се случи,

...
Никой няма отговор и на въпроса какво ще се случи,
Коментари Харесай

Паспортизацията на сградите - бомба със закъснител за Община...

Никой няма отговор и на въпроса " какво ще се случи, в случай че обследването покаже, че животът на дома ни е към края си "



Автор: Александър Константинов, някогашен зам.-кмет на Пловдив

След 10 години отсрочване правенето на механически паспорти на постройките ще би трябвало да се случи до края на 2022-ра. Потърпевши от това ще бъдат жителите и най-много огромните български общини.

Бомбата със закъснител е заложена още през 2006 година и е напът да гръмне в ръцете на министъра на Министерство на регионалното развитие в идващия кабинет и кметовете.

Всеки притежател на парцел би трябвало да подготви най-малко 200, а в всеобщия случай 300 лв. за правенето на подобен документ. Ако има повече от един парцел, всичко се умножава по броя на жилищата. Първото, което ще се случи, е, че хората всеобщо няма да желаят да влагат в този документ. И тук идва законът, който задължава общината да провежда и финансира правенето на тези паспорти, в случай че притежателите не го създадат. В Пловдив има над 200 000 парцела, в този момент ги умножете по 300 лв. и ще получите 60 млн. лева Общината ще би трябвало да откри най-малко половината от тези милиони и по-късно да си ги търси от притежателите, които ще откажат да платят. Как ще се развият събитията, е известно, тъй като към този момент имаме казус с един различен закон, съгласно който общината е задължена да ремонтира фасадите на рушащите се здания - монументи на културата, и по-късно да си търси парите от притежателите. Само в Пловдив десетки такива здания се разрушават, само че досега няма нито един случай, в който Общината да ги е ремонтирала. Така е, първо, тъй като в общинския бюджет парите в никакъв случай не стигат, и второ - тъй като на всички в администрацията е ясно, че

търсенето на пари от притежателите, които в доста случаи не са в България, е изгубена идея.

Така ще е и с паспортизацията.

Нека в този момент си представим, че всички жители откликнат и платят от джоба си за прословутото проучване. В множеството случаи ще ни оповестят „ богатствата вест”, че нашата постройка, строена през 20. век, не дава отговор на нормите на 21. за енергийна успеваемост, трусове и така нататък Това ние си го знаем и без да имаме техническо обучение и паспорт. Ще създадем ли главен ремонт на постройката, в случай че въобще е допустимо? Твърдо не. Ако имахме задоволително пари, ние ще ремонтираме постройката и без измененията в закона. Може ли тогава някой да изясни какъв е смисълът от въпросния механически паспорт?

В идващите месеци и години пред локалната администрация ще щракне и различен капан, заложен от българските законотворци. И това е новата нормативна уредба за екологичните категории на колите. Всеки автомобил има екологична категория, дадена от производителя. Тя е записана в документите на колата. На базата на тези документи се дефинира и налог МПС, като за новите коли с категория ЕВРО 5 и 6 данъкът би трябвало да понижава. Сега законотворците измислиха нови категории, които няма да дават отговор на тези, записани в талона. В резултат таксата за механически обзор ще подскочи с най-малко 10%. Имам чувството, че

най-големите врагове на страната са притежателите на коли.

Те заплащат налог МПС, винетка, такса за механически обзор, наложителна застраховка, синя зона и такса за паркиране пред блока, само че нямат никакви права и все по този начин си трошат колите по разрушените пътища. Сега на притежателите на дизелови и по-стари коли ще им забранят да влизат в центъра на града. Целта е благородна - да се оправим с мръсния въздух. С какво обаче ще се усъвършенства качеството на атмосферния въздух, в случай че въпросните коли не влизат в центъра. С нищо, тъй като борбата би трябвало да се води на напълно различен терен. В Пловдив да вземем за пример има голяма пешеходна зона и мощно редуцирано автомобилно придвижвания в центъра. В карето, заградено от булевардите " Руски ", " България ", " Цар Борис III Обединител " и " Христо Ботев ", има единствено няколко улици, които към момента не са затворени. Автомобилният трафик е по този натурален вътрешен кръг на града, а не по улиците в центъра. Изпаренията се генерират тъкмо по огромните булеварди, а не по " Опълченска ". Излиза, че новите наредби са наказване за притежателите на остарели коли, а не решение за чист въздух. Всеки желае да кара нов автомобил, само че е ясно, че той не е по джоба на 80% от българите. Кой обаче е отговорен за неприятния стандарт - жителите или ръководещите? В белите страни от дълго време има помощи за покупката на електрически коли и съвсем нулеви налози за в действителност екологичните.

В България

още веднъж слагаме каруцата пред коня и започваме със глобите,

а не със тласъците.

И тук, както с паспортизацията на постройките, казусът ще се стовари освен върху жителите, само че и върху главите на кмета и на неговата администрация. Никой към този момент не е обяснил по какъв начин Общината ще обезпечи спазването на въпросните забрани. Тя ще би трябвало да влага големи суми за техника, контролираща чиповете на колите, а и да назначи нов личен състав на общинска заплата. В резултат от общинския бюджет още веднъж ще изтекат милиони, без да има действителен резултат за възстановяване на непорочност на въздуха.

През последните години общините се натоварват с от ден на ден отговорности, без да се обезпечава запас за осъществяването им. Примери има доста -депонирането на битовите боклуци, детските градини и задължението за 4 години, учебните заведения на една промяна, водната инфраструктура и така нататък В същото време за децентрализация на данъчните доходи, която да подтиква най-хубавите локални управи, се приказва единствено преди избори. И незабавно по-късно се не помни, тъй като никой не желае да сече клона, на който седи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР