Никой не казва как инфекцията влезе в свинекомплекситеВластта е в

...
Никой не казва как инфекцията влезе в свинекомплекситеВластта е в
Коментари Харесай

Д-р Първан Дангов: Мерките на държавата срещу чумата са хаотични

" Никой не споделя по какъв начин инфекцията влезе в свинекомплексите "

" Властта е в дълг към всички тези, които са принудени да отглеждат животни, с цел да се препитават "

- Доктор Дангов, закъсня ли страната с ограниченията против африканската чума по свинете?

- Ако приказваме за сегашната обстановка, която е прекомерно тежка, явно е закъсняла. Всички тези ограничения, които сега се предлагат за кръвопролитие на свинете в така наречен " заден двор ", умерено можеше да бъдат подхванати още предходната година. Трябваше да се дадат задоволително ясни рекомендации, в това число можеха да се намесят със наказания. И това, на което сме очевидци в този момент - да се дават ултиматуми със периоди от през вчерашния ден за през днешния ден, нямаше да се случи. Има задоволително образци в Североизточна България, където към свинекомплекси в 20-километровата зона не се отглеждат свине, и там резултатите са красноречиви. Например в с. Козлодуйци, община Добрич. Безспорно забавяне има.

- Разбирам, че като специалист сте последовател на кръвопролитие на домашните свине. Казвам го, тъй като сме очевидци на неодобрение и даже протест против това условие. Пресилена ли е тази мярка?

- Мярката не е пресилена, тя е ненавременна. Не бе задоволително обяснена на хората, с цел да им се заостри вниманието. Трябваше да им се даде рекомендация или пък някаква опция. На процедура тези, които в този момент стачкуват, а това са хора, разчитащи с месото да изкарат идната зима, нямат опция. Те са притиснати до стената и им се разпорежда да вършат кръвопролитие по време на августовските жеги в домашни условия. Никой обаче не споделя какво би трябвало да се случва с отпадните артикули. Какво се случва да вземем за пример с кожата на едно заклано прасе. Което би трябвало да бъде одрано, транжирано и прибрано във фризера. Какво се случва с кръвта, с вътрешните органи? И мен хората ме питат годни ли са те за ястие. Ако някои си разреши да ги хвърли и, не дай, Боже, прасето е болно, не е ли това метод за разпространяване на болестта още веднъж. В момента страната подхваща безредни ограничения, с цел да оправдае това, което не беше свършено предходната година.

Никой не споделя в огромните свинекомплекси, откакто бяха подхванати рестриктивни ограничения - специфичен пропускателен режим за служащите, за транспортните средства, за превоза на живи животни, по какъв начин влезе инфекцията. С фуража ли, с превоза, с хора ли? Никой не споделя. Препоръчват се едни незадоволително обяснени от Българската организация по сигурност на храните ограничения. И се разчита хората и този път да наведат глави, да си траят и да получат единствено негативи.

- Смятате ли, че би трябвало да се организира следствие по какъв начин е станал пробивът в биосигурността, да е ясно по какъв начин чумата стигна свинекомплексите, с цел да са съответни ограниченията. Не се ли бяга от този въпрос?

- Ако се отговори на въпроса по какъв начин е влезнала болестта да вземем за пример в свинекомплекса в Бръшлен, ще може да се вземат по-адекватни ограничения. Както и да се отговори дали тази мярка за персоналните стопанства е най-хубавият вид сега. До този миг отговори в тази посока няма.

- Как се популяризира заболяването?

- След отстрел през предходната година в дивата популация не беше открит подобен вирус. Въпросът е по какъв начин се появи болестта през лятото в България. Иначе методите за разпространяване са със инфектирани животни, най-много диви прасета. Също и посредством нерегламентиран превоз на живи животни. Трябва да попитаме по какъв начин стигна инфекцията от Русе във Видин. Имало ли е нерегламентиран транспорт на животни? На този въпрос никой не дава отговор. Другият метод на разпространяване е с месо и артикули от месо, създадени от заболели животни. Също става и посредством един избран тип кърлежи, паразитиращи по животните. Има научни проучвания за комари, само че това не е доказано. Заразяване става също и със нечисти храни и фуражи. Не позволявам обаче, че огромните свинекомплекси са търгували с фуражи от снабдители или региони, където болестта е открита. Освен това вирусът би трябвало да е в задоволително количество, с цел да провокира заболяване. Не всеки контакт с източник на инфекцията значи, че ще има заболяване. Трябва да се отговори и на един различен въпрос. Вирусът еднакъв ли е с варианта на вируса в Румъния, колкото и бързо да мутира. Трябва учените да кажат същият ли е или мутирал вариант? Или по-агресивен? Като че ли политиката отново изпревари експертизата и се потегли в недобра посока?

- Има ли БАБХ потенциала да се оправи с рецесията?

- Агенцията по храните има потенциала да се оправи откъм теоретичен капацитет и човешки запас. Друг е въпросът, че този капацитет не беше употребен задоволително добре до момента. Във Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора има учени, които задоволително добре познават болестта. Капацитет има, стига да се слушат рекомендациите на специалистите. Именно това не беше направено предходната година, когато се заприказва за осведомителната акция. Болестта не е толкоз непозната, тъй като у нас имаше класическа чума по свинете. И клиниката, и самият ход на болестта са идентични. Африканската обаче е по-агресивна.

- Унищожаването ли е единственото, което може да се направи?

- Това е методът за справяне. Епизоотичният развой има няколко характерности. Възприемчиви животни, източник на зараза и движещи сили. Ние в този момент се концентрираме в ликвидирането на възприемчивите животни. Ако няма възприемчиви животни, няма да има заболяване. Но не се обръща внимание на движещите сили. Кое е довело до инфекцията.

- Каква е вашата прогноза за развиването оттук насетне.

- Ще видите по какъв начин малко по малко ще затихнат нещата. И то, сякаш митингите ще повлияят на това.

- Опасението, че болестта може да влезе във всички свинекомплекси, няма да се случи?

- Няма да стане.

- Какво ще посъветвате елементарните хора, които гледат свине в двора.

- Хората не би трябвало да се опасяват да задават въпроси на експертите. Да желаят да бъдат осведомени. Трябва да си заострят вниманието от кое място купуват фуражи и кой се грижи директно за животните. Да се съблюдават хигиеничните правила, доколкото е допустимо. И да извършват рекомендациите на ветеринарните управляващи при обособяването на торищните площадки да бъде осъществявана стерилизация. Хората имат право да бъдат осведомени. Имат право да питат, да бъдат недоволни. А политиците не би трябвало да се опасяват, че хората показват мнение. Напротив - страната посредством своите органи е в дълг към всички тези, които са принудени да отглеждат животни, с цел да се препитават.

- Колко време е належащо там, където е имало огнище на болестта, с цел да се възобнови гледането на животни?

- След като е открита инфекцията, отстранени са възприемчивите животни и осъществена е неведнъж стерилизация, са нужни най-малко от 3 до 6 месеца. Поне в подобен интервал не би трябвало да бъдат населвани нови животни. Разбира се, това е обвързвано с възстановяване на материалната база, пропускателния режим, взети са всички ограничения за биосигурност. Но ето тук страната още веднъж е в дълг. Ако не може да даде финансови средства, то най-малко да даде експертна помощ по какъв начин всичко да се случи.

- Съобщиха, че ускоряват ограниченията за недопускане на нерегламентирани транспорти, само че инспекциите щели да са единствено в светлата част на деня. Един тип - заповядайте слез 20 часа.

- Нерегламентираната търговия с живи животни постоянно е била проблем за България. Винаги е стояла на дневен ред за ветеринарните управляващи, постоянно е упражняван надзор. Друг е въпросът до каква степен на ветеринарните управляващи е оказвано подпомагане. На това би трябвало да бъде комплициран край. Един от рисковите фактори за разпространяване на инфекцията е и нерегламентираната търговия с живи животни.

- Кой е крив и кой е прав в тази рецесия?

- Всички ние сме жители на България и би трябвало да отстояваме нашите права. Независимо кой от коя страна се намира - дали е овластен, или живее на село и гледа в домашни условия свине, с цел да си създаде месо. Едните не би трябвало да изкупват виновността на другите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР