Никополското село Любеново отпразнува днес по традиция празника Трифон Зарезан

...
Никополското село Любеново отпразнува днес по традиция празника Трифон Зарезан
Коментари Харесай

Село Любеново отпразнува Трифон Зарезан с биовино

Никополското село Любеново отпразнува през днешния ден по традиция празника Трифон Зарезан - с ритуално зарязване на лозовите пръчки и забава.

Програмата стартира пред читалището, където музика посрещна гостите, измежду които беше съпредседателят на " Зелените " Борислав Сандов, както и представители на ДЕОС и Български земеделски народен съюз, пристигнали да отпразнуват празника на виното макар минусовите температури.

По-смелите от тях се насочиха към лозовите бионасъжданея, отглеждани от фермерката Албена Симеонова.

Лозовият масив от 300 дк. се намира сред двете никополски села Любеново и Лозица. Плодът от тези насаждения е сертифициран като био, защото не се употребяват торове, пестициди и хербициди за неговото развъждане.

Лошото време не попречи на никополския духовник да организира гала по ритуално зарязване на лозови пръчки. Той благослови лозята и се помоли те да бъдат защитени от заболявания и бедствия. 

След освещаването на масива децата в Любеново изнесоха особено готова стратегия за празника Трифон Зарезан. Церемонията приключи, откакто всички произнесоха Клетвата на любеновските лозари, която е " в случай че пристъпя, дано остана постоянно без вино на трапезата и да ми изсъхнат и мухлясат бъчвите ".

Празникът продължи с вкусна храна, прелестно вино и хоро.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР