Николай ВАВИЛОВ, журналист, специализиран върху Китай и автор на книгата

...
Николай ВАВИЛОВ, журналист, специализиран върху Китай и автор на книгата
Коментари Харесай

Руски анализатор: Съюзът на Китай с Русия е пресметната стъпка към глобално господство

Николай ВАВИЛОВ, публицист, профилиран върху Китай и създател на книгата " Китайската власт ", както и на канала в Telegram @shuohuaxia

Проруската позиция на Китай не е тактически, а стратегически избор на Пекин и е единствено върхът на цялостна антиамериканска тактика в идната огромна и дълготрайна борба за международно водачество.

Когато специфичната интервенция в Украйна даже не беше в стадий на обмисляне, едвам след идването на власт на Си Дзинпин, чието мото е " Великото възобновление на китайската нация ", той стартира огромна промяна на китайските въоръжени сили с акцент върху построяването на най-големите военноморски сили в света, които да оспорят морската надмощие на Съединени американски щати. Произхождайки от армейските среди, Си (който в действителност стана заместник-върховен главнокомандващ (зам.-председател на Централен комитет на ВСВ) през 2009 година, при предшественика си, генералния секретар Ху Дзинтао) трансформира нормалните военни окръзи в бойни зони, сътвори министерство на военните пенсионери, с цел да се оправи с бъдещите големи обществени провокации пред военнослужещите и показа нова тактика за НОАК (Народноосвободителната войска на Китай - б.р.) - " основаване на войска, която може да печели войни ". Си произлиза от недрата на НОАК, като е почнал като секретар на министъра на защитата Гън Бяо (за борбата му с проамериканския комсомол пиша в две от книгите си, а най-подробно - в " Китайската власт " ).

Си е замислил решителна победоносна война за Китай доста преди специфичната интервенция в Украйна, а в логиката на тази борба Русия е стратегически гръб и сериозен фланг в бъдещата световна борба, а не разменна монета, която Китай употребява, с цел да се пазари за още по-преференциална търговия и вложения с Вашингтон.

Пекин от дълго време е превъзмогнал ролята си на младши сътрудник в световната игра и Вашингтон се бори да попречи на Пекин да наложи своите порядки в Европа, Близкия изток, Южна и Югоизточна Азия.

На процедура Си сподели, че е подготвен да задуши китайско-американските колоси от предишното, като Alibaba и други, които към този момент са понесли вреди за 1 трилион $ и не престават да гаснат под ударите на китайско-американското опълчване.

От друга страна, Си Дзинпин (син на Си Чжунсун, който се бори от името на Съветския съюз в Китай и не разрешава на Япония, която е във война с Китай, да открие втори фронт и дава опция на сибирските и далекоизточните елементи да спасят Москва през ноември 1941 г.) е основал флот, еднакъв на този на Съединени американски щати, с два настоящи самолетоносача и трети, който е подготвен да излезе от стапела. Самото им битие слага под въпрос Съединени американски щати и съюзите им с Япония и Южна Корея.

Китай се приготвя за световна война със Съединени американски щати отдавна и авансово по сериозен и пореден метод. Очевидно появяването на Ордена за заслуги на НОАК през февруари тази година, основаването на бази за противовъздушна защита на изкуствени острови в Южнокитайско море и първата в историята база на НОАК в Джибути не са моментна логичност на пазарлъци с Вашингтон и напълно не " подла логичност " на двоен скрит план против Москва. Това е стратегическо пресмятане за идващото десетилетие. И през това десетилетие (а може би и доста по-дълго) Москва е сериозен фланг.

Именно това обосновава общата линия на държавната осведомителна политика на Пекин за безусловна поддръжка на Москва и специфичните интервенции в китайските държавни медии и обществени мрежи. Увеличението на търговията с Москва (според китайската статистика) с 30% през първото тримесечие макар началото на специфичната интервенция и валутните съмнения е точно заради това. Досега всички причини за " подлия " Пекин не бяха подкрепени с нищо друго, с изключение на с опит да се насадят подозрения в един въздържан и безмълвен съдружник: тезата на ръководителя на РАН Сергеев за прекъсване на съдействието в науката се оказа несъстоятелна, отхвърлянето на съветския петрол и газ, както демонстрират данните, също, напускането на фирмите също се оказа небивалица: фирмите са тук, китайските банки са тук, а китайският дипломат Джан Ханхуей приканва китайците да станат още по-активни в посока Русия. Същото важи и за моите китайски познати в огромни корпорации, които търсят способи да си сътрудничат с Москва: кучетата лаят, само че керванът по Пътя на коприната върви и ще стигне до край.

Източник " Гласове "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР