Николай ЦОНКОВ, народен представител от "БСП за България"Една от най-съществените

...
Николай ЦОНКОВ, народен представител от "БСП за България"Една от най-съществените
Коментари Харесай

Само корупцията цъфти в отбраната

Николай ЦОНКОВ ,
депутат от "БСП за България "

Една от най-съществените функционалности на страната и главен детайл на националната й сигурност е защитата. За страдание водената през последната година отбранителна политика от държавното управление докара този по този начин значим бранш до неспособност да извършва в цялостен размер конституционните си отговорности. Веригата от неправилни стъпки и решения на кабинетите Борисов 1 и 2 беше продължена и от сегашния кабинет, един от първите актове на който беше отдръпването на Доклада за положението на защитата и Въоръжените сили за 2016 година Още тогава стана ясно, че държавното управление освен не е в положение да реши проблемите в бранша, само че и не демонстрира предпочитание и желание за това. Стигна се до куриозния случай едни и същи хора да готвят два отчета с друго наличие с цел да удовлетворят политическите упоритости на министъра на защитата.
С смяната на изводите на отчета, несъмнено,

не беше решен нито един от проблемите

във Въоръжените сили. Точно противоположното - те се задълбочиха и сложиха началото на неуспеха на държавното управление в този бранш. Потвърждение на това е и Управленската стратегия на държавното управление, в която плануваните цели, цели и ограничения не подхождаха както на задачите на отбранителната политика, избрани в Националната отбранителна тактика, по този начин и на положението и проблемите на въоръжените сили. Днес отрицателните процеси се задълбочават, стават хронични и се трансформират в трайна низходяща наклонност.
Ръководството на МО не се оправи с най-важния проблем - несъразмерно високия некомлект от персонален състав. За дейните сили той надмина 22%, като за някои формирования доближава 30%, а за доброволния запас - 83%. С този некомплект всяка войска би била квалифицирана като небоеспособна - всяка като се изключи българската. Липсата на задоволителен брой бойци и офицери сложи доста от военните формирования в тежка организационна обстановка. Командирите с доста нарушавания и на ръба на законовите благоприятни условия съумяват да провеждат естествения войскови живот. Поставените задания се извършват мъчно с огромно напрежение.
Некомпетентните и несъответстващи дейности на МО

доведоха армията до тежка кадрова рецесия

Лъжливите обещания, безхаберието, професионалната отпадналост и неспособността да се разкрият аргументите и да се намерят съответните решения са в основата на провалената кадрова политика. Предприетото нарастване на заплатите с 10% при опазване основата за определянето им от 380 лева е незначително и унизително. То освен не притегли повече претенденти в армията, а в противен случай - затвърди наклонността за отлив на претенденти и на военнослужещи.
Въпреки опитите да се оправдаят проблемите с дефицит на финансови средства, за всеки е ясно, че неудачните решения и неспешни политики са функционалност на системата за ръководство на защитата и Въоръжените сили. След многогодишните провали в разнообразни области трябваше да се стигне до простичкия извод, че въведеният модел на "умерена интеграция " сред МО и Щаба на защитата е нефункционален даже в спокойно време, а какво бихме могли да чакаме във време на рецесия? Тази хибридна конструкция, тотално пренебрегнала военната експертиза и основала в средата си душeвност на смирение и конформизъм, направи администрацията на МО некомпетентна и неспособна да взема целесъобразни и ефикасни решения. Назначаването на цивилни чиновници на висши длъжности, без те да имат нужните пълномощия, какъвто е казусът с непрекъснатия секретар по защитата, дефинитивно откъсна администрацията от Въоръжените сили. Вместо да се търси решение на казуса, през октомври 2017 година беше направена корекция в ЗОВСРБ, която освен не издигна ролята на военната експертиза, само че затвърди позициите на непрекъснатия секретар и ускори професионалната отпадналост на министерството. МО се трансформира от орган за управление и ръководство на защитата и Въоръжените сили в орган за генериране на проблеми и основаване на отрицателни трендове в армията и обществото.
Като резултат - в тежко кадрово и материално-техническо положение

изпаднаха Сухопътните войски

Този главен тип Въоръжени сили, на който се разпореждат главните задания по защитата на страната, има най-голям % некомплект от персонален състав, най-остарялото въоръжение и техника, нежелано положение на инфраструктурата. Общият некомплект от персонален състав надвишава 25%. Основната бойна машина на пехотата - БТР-60 ПБ, е постъпила на въоръжение през 60-те, а танк Т-72 - през 70-те години на предишния век. Некомплектът от персонален състав и остарялото въоръжение дружно със занижените критерии, при които се организира бойната подготовка, доведоха до загуба на бойни качества. Некомпетентността на МО и неспособността му да обезпечи средства за консумативи, поддръжка и ремонт на техниката препятстваха провеждането на естествен образователен развой. Липсата на батерии, гуми, аварийни елементи и консумативи докара до незапомнени във войсковата процедура случаи на събиране на техника от 2-3 формирования, с цел да се организира едно военно обучение.
Последица от псевдоуправлението е и

бедственото състояние във Военновъздушни сили

Основната си задача - наблюдаване, надзор и отбрана на въздушното пространство, Военновъздушни сили извършват с цената на всекидневни нарушавания на процедурите за поддръжка на радиолокационната и авиационната техника. Поради некомплекта от персонален състав, който е над 15%, неналичието на финансови средства и аварийни елементи дилемите се извършват при свръхнатоварване на летателния и инженерно-техническия състав. Правят се неприемливи нарушавания във връзка с удължение на витален цикъл на въоръжението. Намален е броят на летателните часове, а тези на водачите на вертолети са под санитарния най-малко. Като в автоморга се снемат елементи, елементи, възли и блокове от едни летателни апарати или радиолокационни станции, с цел да може да действат други. По виновност на МО се забави с повече от 6 месеца приемането на доставените мотори за Миг 29. Всичко това накара търпението на водачите от авиобаза "Граф Игнатиево " да прерасне в неодобрение и на 24 октомври 2017 година те отхвърлиха да извършват полети. Протест, чужд в историята на БА. И вместо да стартира да се взема решение казусът с остарелите летателни апарати, заради лобистки ползи беше спрян планът за нов военен аероплан.
Не по-добро е ситуацията във Военноморски сили. И тук има продължителен дефицит на средства за настояща прехрана, несъблюдение на полагащите се регламентни прегледи и поправки на корабите, боеприпасите, въоръжението и техниката. Липсват финансови средства за подготовката на персоналния състав и обслужването на техниката. Некомплектът, преизпълнен 15%, води до усложнение при осъществяване на дилемите и до огромно напрежение на персоналния състав. Това положение на флота сътвори предпоставки за повреди и произшествия.
В синхрон с пагубното положение на Въоръжените сили е и

положението на комерсиалните сдружения

с принципал министъра на защитата. Свидетели сме на опити за безпричинно прекачване на въоръжение и материални активи сред комерсиалните сдружения - в частност към "ТЕРЕМ холдинг " ЕАД. Повече от явно е, че това се прави за да се заобиколи Закон за обществените поръчки и продажбите на активи да се прави без търг, на определени компании. Предрешена е ориста на "Военно издателство " ЕООД - сдружение със 130-годишна история. Умишлено лишавано от поръчки и трансферирано към "ТЕРЕМ холдинг " ЕАД, то се води към разпродажба с евентуално желание за продажба на постройката му в центъра на София.
Още по-нетрадиционно е желанието на МО да трансформира "ТЕРЕМ " в брокер на недвижими парцели. В напреднала фаза е прехвърлянето на 25 парцела с отпаднала нужда от Групово дело "Инфраструктура на защитата " към "ТЕРЕМ ". Целта е още веднъж заобикаляне на Закон за обществените поръчки. Съмнително деяние на министъра е опитът за прекачване на над 30 позиции въоръжение (стрелково оръжие, зенитни установки и артилерия) от "Снабдяване и търговия - МО " ЕООД към "ТЕРЕМ холдинг " ЕАД. Как новосъздаденият холдинг ще реализира по-успешна пазарна реализация на военна продукция от сдружението с дълголетен опит и обичаи в тази област? Ако към тези условия прибавим, че забележителна част от въоръжението има колекционерска стойност (картечни револвери "Судаев " и "Шпагин ", пушки "Манлихер " и "Мосин ", картечници "Максим "), задачата е ясна - заобикаляне на Закон за обществените поръчки и продажба на въоръженията без търг, на клиенти, които биха компенсирали по подобаващ метод самоотвержените търговски старания на МО. Тези дейности не подхождат на пазарните неуспехи на "ТЕРЕМ ", довели сдруженията на холдинга до отговорности от 40 млн. лева Финансовите резултати не би трябвало да изненадват с неприятните си индикатори, в случай че се огледа бордът на шефовете на "ТЕРЕМ холдинг ", назначен от министър Каракачанов. В него влизат хора, които освен не са от системата на защитата, само че и в никакъв случай преди този момент не са се занимавали професионално с военноремонтната активност.
Станаха известни желанията на ведомството да разпореди защитата на всички войскови парцели на компания "МОБА ", която не има нужния потенциал за това. Очевидно е, че компанията ще наеме подизпълнители, близки до управлението на МО, с което веригата на защита на обектите ще се удължи и оскъпи.
Пословичните за това държавно управление корупционни практики са публикувани и в системата на защитата и Въоръжените сили. В публичните поръчки на МО не престават да се срещат образци на

спор на ползи

фаворизиране, измами и корупция, които нарушават лоялната конкуренция и обезсърчават участниците в процедурите. Много са случаите на съзнателно оповестяване на дискриминационни условия и голословни ограничавания и условия към участниците. Често срещано събитие е смесването на критериите за асортимент с критериите за оценка на офертите. Институтът по защита взе участие в публичните поръчки по нехарактерен метод, като изготвя техническите спецификации или тактико-технически задачи за тях. В резултат се изготвят задачи и механически условия, които да облагодетелстват доближени компании.
Антисоциалната политика на МО снижи обществения статус на военнослужещите и докара до друга трайно отрицателна наклонност - понижаване привлекателността на военната специалност, овакантяване на армията и отлив на претенденти за бойци и за офицери. МО в продължение на една година не откри време и сили да стартира да взема решение този значим проблем.
Много са образците, обстоятелствата и признаците, показващи некомпетентността и безхаберието на това ръководство. Непрекъснатото подчертаване на дефицита на финансови средства не може да бъде опрощение. Дори и да имахте тези пари, господа ръководещи, без концепция, без професионални разбори и визия, те биха били изгубени по прилика със санирането, пътищата, опазването на здравето, образованието.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР