Николай Малинов, Леонид Решетников и делото КТБ бяха омесени в

...
Николай Малинов, Леонид Решетников и делото КТБ бяха омесени в
Коментари Харесай

Омесиха „Русофили” и Леонид Решетников с делото КТБ

Николай Малинов, Леонид Решетников и делото КТБ бяха омесени в общ сюжет около арестите и следствието на членове на Национално придвижване " Русофили ". Главният прокурор Цацаров и претендентът за поста му Иван Гешев оповестиха, че Малинов е упрекнат за шпионаж в интерес на две непознати организации. Според тях той е получавал пари, с цел да може България да промени външнополитическата си ориентировка.

Президентът Радев заподозря, че цялостният неуспех на държавното управление в стратегически цели се изражда в паническо търсене на врагове. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че карцерът на Юрий Борисов е провокация против свободното слово. Дори представители на десницата считат, че акцията цели похищение на вниманието от други кавги.

Председателят на НД " Русофили " Николай Малинов е упрекнат по член 105 от Наказателния кодекс. Текстът е против лице, което " се сложи в услуга на непозната страна или на непозната организация, с цел да й служи като разузнавач ", стана ясно през вчерашния ден. Ако бъде приет за отговорен, Малинов може да получи сред 5 и 15 година затвор, сега той е на независимост под парична гаранция от 50 хиляди лева Има и възбрана да напуща страната. По неофициална информация през вчерашния ден сутринта е освободена и брачната половинка му Даниела. По информация на водача на " Атака " Воден Сидеров в понеделник Малинов е бил арестуван пред 12-годишната му щерка с десетки служители на реда, нахлули в къщата.

Ръководството на Министерство на вътрешните работи, следствието и прокуратурата дадоха изказване във връзка със следствието против членове на НД " Русофили ". С оглед на националната сигурност и опазване на класифицирана информация не се допускаше задаването на въпроси, разгласи първоначално основният прокурор Сотир Цацаров.

Малинов е упрекнат, че се е поставял в услуга на двете организации - сдружение " Двуглав орел " и Руския институт за стратегически проучвания. До това умозаключение службите стигнали около следствие за пране на пари. Досъдебното произвеждане е формирано на 3 юли 2019 година На 9 септември в София, Брезник и Перник са извършени 11 претърсвания на недвижими парцели. Иззети са компютърни конфигурации, мобилни телефони и документи, разгласи Цацаров.

Леонид Решетников, някогашен шеф на Руския институт за стратегически проучвания (РИСИ), е с наложена от ДАНС 10-годишна възбрана за влизане на територията на България, разгласи основният прокурор.

От прокуратурата настояват, че има доказателства, че Малинов е приел против възнаграждение да извършва задания от " Двуглав орел " и РИСИ. От Москва били финансирани разностранни мероприятия, които директно засягат националната сигурност на България и съставляват опити за " целеустремено въздействие и във връзка с нейната външна политика ". Намерена е докладна бележка от Малинов на съветски, която съдържала информация за актуалната геополитическа ориентировка на България и хрумвания по какъв начин да се промени, като се предложили дейности в няколко посоки. Сред тях да се основат интернет уебсайт, личен тв канал и партия, която да стане електорална мощ. В проекта влизало и изкупуване на основни предприятия като телекома БТК ( " Виваком " ) посредством съветската външнотърговска банка ВТБ.

За три години Малинов посетил 30 пъти Русия, където се срещал с предприемача Константин Малофеев и Леонид Решетников.

Зам. основният прокурор Иван Гешев уточни, че Малинов е приел против възнаграждение да извършва задания, предоставени му от ръководителите му. Заплащането е осъществявано под разнообразни форми, като е било предопределено за него, за притежаваните от него търговски сдружения, тяхната активност, както и за финансиране на разнообразни мероприятия за оказване на въздействие върху българската вътрешна политика. От събраните доказателства било видно, че съгласно Малинов е следвало да се оказва въздействие върху политическия живот на страната " по скришен метод ", натърти Гешев.

Разследващите настояват, че Малинов е обсъждал по какъв начин оръжейният цех " Дунарит " може да остане под контрола на Цветан Василев посредством прекачване на собствеността му към предприемача Емилиян Гебрев.

При претърсването били открити и контракти за парични прехвърляния сред компании на Малинов с съветски търговски сдружения, свързани с Малофеев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР