Николай Кокинов Прокуратурата е допуснала някои неудачи при акцията по

...
Николай Кокинов Прокуратурата е допуснала някои неудачи при акцията по
Коментари Харесай

Прокуратурата допуснала някои неудачи с арестите за отвличането на Златков


Николай Кокинов

Прокуратурата е позволила " някои неудачи " при акцията по задържането на Ивайло Борисов – Ториното, Мартин Марков, Георги Джамбазов и Здравка Стефанова, които бяха упрекнати за отвличането на Адриан Златков през лятото на предходната година. Това сподели Ботьо Ботев, някогашен шеф на бранш " Престъпления против личността " в Министерство на вътрешните работи, който в този момент работи в Столична община, пред Нова телевизия.

Експолицаят въпреки всичко отбрани сътрудниците си, че " по случая имало някаква информация, която очевидно е основна от действен порядък ".

В четвъртък Софийският апелативен съд пусна от ареста против парична гаранция четиримата обвинени за отвличането на 25-годишния Адриан Златков. Апелативните съдии оповестиха, че проверяващите не са показали задоволително данни за съпричастността им към закононарушението. Според съда събраните доказателствата за отвличането на Златков са фрагментарни и не са задоволително, с цел да обосноват налагането на най-тежка мярка за неотклонениезадържане под стража. Магистратите въпреки всичко подчертаха, че показаните от проверяващите обстоятелства имат отношение към закононарушението.

Според Ботьо Ботев проверяващите не са оценили „ досатъчно цялата информация, цялата обстановка “и е преждевременно са взели решението за акцията и задържането им.

" Конструкцията помощник на незнаен причинител юридически е, меко казано, противоречива ", разяснява някогашният градски прокурор Николай Кокинов. Той напусна поста след приключването на секрети записи, в които споделя на премиера Бойко Борисов по адрес на основния прокурор Сотир Цацаров: " Не ми се подсмихвай - ти си го избра ".

На въпрос за какво Цацаров в четвъртък сподели, че има съмнения кои са същинските причинители, Ботев прикани да " не вършим разбор на казаното от основния прокурор, тъй като той разполага с една друга богата информация ".

Кокинов и Ботев бяха единомислещи, че това " благосъстояние " не е превърнато в доказателства.

" Правилата на играта, наречена наказателно съдопроизводство, изисква този, който повдига обвинявания, да ги подкерпя с нещо. Адмирации за съда ", сподели Николай Кокинов.

Ботьо Ботев на няколко пъти опита хем да не обиди служителите на реда и проверяващите, хем повтори, че това са " тънки " работи.

" Когато съществуват някакви насоки, когато си хванал нишката във връзка с едно такова тежко закононарушение, всичко би трябвало да се създаде доста фино професионално предвид на събиране на доказателства ", разяснява Ботев.

На въпрос като нямат нищо, не е ли било по-разумно не да задържат с гръм и тропот, а да следят групата, Кокинов сподели: " Когато инцидентно се докоснеш до някаква нишка, ти би трябвало да я разплетеш, а не да я режеш. Не да осветиш останалото. "

" Всеки в България е невиновен до доказване на противното. В съответния случай никой не е потвърдил противното, тъй че тези хора са невиновни ", добави Кокинов.

Димитър Марковски, юрист на жертвата Адриан Златков, също се съгласи, че " има съществени доказателствени проблеми ". " Моето персонално мнение е, че това деяние по взимане на мярка на тези хора явно е било преждевременно ", сподели Марковски.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР