(Николай Чудотворец, икона от манастира Света Екатерина“ в Синай ,

...
(Николай Чудотворец, икона от манастира Света Екатерина“ в Синай ,
Коментари Харесай

Спри стихията на развилнялото се безверие, безбожие и нравствено разтление в света ╫ Молитви към Свети Николай

(Николай Чудотворец, икона от манастира „ Света Екатерина “ в Синай, XIII век)

╫ Православен молитвослов

Молитви към Св. Николай Мирликийски Чудотворец

О, пресвети Николае, превъзходни угодниче Господен, парещ наш застъпниче, положителни пастирю, учителю и наставниче!

Ти, като пожива благ на земята, се яви истински мил ангел и в твоята чудна възхвала.

Ние имаме вяра от всичката си душа и мисъл, че ти, добросърдечни помощниче и молитвениче наш, с твоите същински ходатайства и с благодатта, която несметно ти е дадена от Господа и Спасителя, постоянно ни помагаш за нашето избавление.

И по този начин, приеми, блажени угодниче Христов, и в този час нашите молби и ни резервира с твоето покровителство.

Моли се на Господа, Който дава мир на всички, да изпрати мир на църквите, като събере разграничените в едно, и да резервира страната ни в мир и тишина.

Моли милосърдния Господ да ни избави от нашите провинения по каквито пътища Той знае.

Моли Него Благия, милостиво да даде на нас и на целия свят всичко потребно.

Помогни на мене неверния и падналия духом в този живот.

Измоли Господа Бога да дарува амнистия на всичките ми грехове, които сторих още от млади години през целия си живот с дело, с думи, с мисъл и с всичките си усеща.

Моли Господа да ме избави от безконечните страдания, та постоянно да величая Отца и Сина и Светия Дух и твоето застъпничество, в този момент и постоянно, и во веки веков.

Амин.

0, всехвални и всечестни архиерею, велики чудотворецо, Христов светителю отче Николае, определен съсъд и стълп църковен, бърз асистент, парещ бранител и предобър овчар, спасяващ словесното си стадо от беди.
Тебе популяризираме и възвеличаваме като вяра на всички християни, извор на чудеса, отбрана на вярващите, премъдъручител, издръжка на гладуващите, забавление за плачещите, облекло за голите, доктор за болните, лидер за пътуващите по море, избавител за пленниците, издръжка и протекция за вдовици и сираци, страж на целомъдрието, кротьк ментор на младежите, поддръжка на старците, ментор на постниците, отдих на трудещите се, за небогати и убоги несметно благосъстояние.

Чуй нас, които ти се молим и прибягваме под твоя протекция, застъпи се с богоприятните си молебствия пред Всесишния и изпроси всичко що е потребно за душите и телата ни. Запази с молитвената си мощност този свети храм и всеки град и село в отечеството ни и св. ни Църква, благочестивия и христолюбив български народ и всички православни християни наши братя, от всяка неволя, от външни и вътрешни врагове, от мор, земетресение, градушка, апетит, наводнения, с огьн и меч настъпление на другоплеменници и от междуособици. В беди и скьрби протягай ни ръка за помощ и ни отвори дверите на Божието състрадание.

Ние признаваме, че не сме почтени да подигаме очи към небето заради многото наши грехове и неправди; свързани сме с веригите на прегрешението, не изпълняваме волята на Създателя си, нито пазим повеленията Му. Затова прекланяме коленете на нашето съкрушено и смирено сърце и просим твоето бащинско застьпничество пред бога и наш Спасител: помогни ни, Божи угодниче, да не загинем в беззаконията си; избави ни от всяко зло и в профил от нас всичко, което спъва нашия нравствен подем; управи мозъка ни; укрепи сърцето ни в правата религия. Прогони с молитвената си мощност, както в миналото в Никея, духовните вълци, които налитат, късат и погубват стадото Христово. Спри стихията на развилнялото се безбожничество, безбожие и нравствено разтление в света. Подкрепи напъните и начинанията на всички Божии служащи за мир и истина Божия в света, любовта Христова да покори човешките сърца и да зацарува в тях, та да се съкратят дните на земното тестване и по-скоро да възсияе царството Божие и на земята, както е на небето.

Тебе, свети Николае, дружно със всички Божии угодници и праведни души, топло молим: старателно молете Всеблагия Бог за благосклонност и прошка кьм целия свят и към нас, които с религия и очакване на Бога чакаме да възсияе светлият ден Господен, когато с едно сърце и една душа целия свят ще слави, дружно с ангели и всички праведни души, името на Триединнаго Бога, Отца и Сина и Светаго Духа, в този момент и всеки път и во веки веков.

Амин.

Източник:
* Николай Чудотворец, икона от манастира „ Света Екатерина “ в Синай, XIII век, ru.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР