Николас Рикарди, Асошиейтед ПрессАз не харесвам тази реалност, Владимир Путин

...
Николас Рикарди, Асошиейтед ПрессАз не харесвам тази реалност, Владимир Путин
Коментари Харесай

Путин сбъдна мечтата на Сталин – САЩ просто да се приберат в Западното полукълбо

Николас Рикарди, Асошиейтед Пресс

„ Аз не одобрявам тази действителност, Владимир Путин е изверг и военнопрестъпник, само че той няма да изгуби тази война “, съобщи сенаторът-републиканец от Уисконсин Рон Джонсон, който с тези думи изяснява смяната в настроенията в Републиканската партия на Съединени американски щати през последните месеци.
Това стана причина спомагателната помощ за Украйна да се бави към този момент близо половин година.
Този мотив, че съветският президент не може да бъде спрян и по тази причина няма смисъл да се харчат срещу него доларите на американските данъкоплатци, бележи новият стадий в растящото въодушевление на Републиканската партия от епохата на Доналд Тръмп по отношение на съветският експанционизъм.
Републиканската партия смекчи своята позиция по отношение на Русия откакто Доналд Тръмп завоюва изборите през 2016 година, годината в която Русия проникна в компютърните мрежи на неговите съперници Демократическата партия.
Причината за тези промени са няколко. Една от тях е в това, че Путин се нарежда като интернационален бранител на консервативните християнски полезности.
Републиканската партия се отнася скептично към външнополитическите проблеми и затруднения оттатък океана. Освен това, съществува и персоналната благосклонност на Тръмп към съветския водач.
И ето в този момент двойственото отношение на Републиканската партия към Русия блокира даването на спомагателна помощ за Урайна в решаващия за войната миг.
След като сенатът със 70 „ за “ и 29 “против “ гласа одобри пакетът задгранична помощ, който включваше 61 милиарда $ за Украйна, Рон Джонсън стана един от болшинството републиканци, които гласоподаваха срещу законопроекта, с цел да го блокират.
Председателят на Камарата на представителите даже съобщи, че „ няма да се бърза с вземането на решение “, макар предизвестията, че украинската войска страда от изострен дефицит на муниции и артилерия.
Много от републиканците са намерено разочаровани от това решение на съпартийците си. Путин и съдружниците му залагат именнно на тези страни, които са

„ изтощени “ да оказват помощ на Киев,

а критиците на Путин в Републиканската партия предизвестяват, че страните от НАТО в Източна Европа може да станат цел за Русия, която става все по-дръзка, до момента в който счита, че Съединени американски щати няма да и се опълчват.
Разколът в Републиканската партия стана още по-ясен след новината за гибелта на съветския опозиционер и герой с корупцията Алексей Навални, за която президентът Джо Байдън и другите международни водачи упрекнаха Путин.
Доналд Тръмп обаче остана глух по тематиката в своя пръв обществен коментар, в който загатна Навални по име.
Без да изрази състрадание и без да приказва за виновността за гибелта му, Тръмп написа в Truth Social, че „ неочакваната гибел на Алексей Навални “ го е предиздвикала да осъзнае, какво се случва в Съединени американски щати.
„ Това е муден, само че резистентен напредък, в който корумпираните радикални леви политици, прокурори и съдии ни водят по пътя на разрушението “.
Ники Хейли, която се отдръпна от конкуренцията за номинацията на партията, съобщи обаче, че „ Тръмп, със своето приемане на Путин, застана на страната на бандитите “.
Сенатор Тилис, който също реагира на гибелта на Навални, написа: „ Историята няма да е благосклонна към тези в Америка, които се извиняват на Путин и възхваляват съветската автокрация “.
Майк Джонсън, ръководител на Камарата на представителите назова Путин „ озлобен деспот “, само че не предложи никакво решение за напредване на помощта за Украйна.
Изглежда, че

съперниците на борба с Русия набират мощ

„ Почти всички сенатори-републиканци на възраст под 55 години гласоподаваха срещу законопроекта за украинската помощ “ написа в X сенаторът от Мисури Ерик Шмит.
15 от общо 17 определени след 2018 (по време на президентството на Доналд Тръмп) година сенатори са дали своят вот срещу законопроекта.
Тези, които са срещу спомагателната помощ за Украйна обаче отхвърлят обвиняванията, че по този начин оказват помощ на Путин и настояват, че „ трезво правят оценка обстановката и въпроса коства ли си да се харчат средствата на американските данъкоплатци за тази цел “.
„ Ако съм срещу даването на празен чек на друга страна, това не прави позицията ми „ проруска “, съобщи сенаторът от Алабама Томи Тубървил, който счита, че спорното изявление на Тъкър Карлсън с Путин „ показва, че Русия желае мир, за разлика от някои подпалвачи на война в окръг Колумбия “ (В „ Белия дом “-бел. ред).
Мат Гец, член на камарата на представителите и водещ съперник на помощта за Украйна характеризира тези промени в Републиканската партия като „ поколенческа смяна от неоконсерватизъм към външнополитически натурализъм “.
Сред последователите на Доналд Тръмп няма такива, които намерено да хвалят Путин, само че и няма такива, които да се изричат в интерес на това да се харчат повече пари за битка с Путин, и считат, че Тръмп „ ще откри метод да се оправи с Путин “.
Но още преди Тръмп избирателите-републиканци алармираха за неодобрение от присъединяване на Съединени американски щати във външни спорове, споделя Дъглас Крайнър, политолог от Университета в Корнел.
Според него, това е една от аргументите, обещанието на Тръмп, от акцията през 2016 година „ да заобикаля глупавите войни “ е имало мощен резултат.
„ Това демонстрира измененията изпод нагоре в основната част на републиканската база гласоподаватели и това отразява въздействието на Тръмп върху тези гласоподаватели, както и способността му по трагичен метод да въздейства върху техните отзиви и политически желания “1 споделя още Крайнър.
Тръмп от дълго време ласкае Путин, наричайки неговото навлизане в Украйна „ мъдро и съобразително “ решение.
Този месец той напомни за думите си като президент към страните от НАТО, че би поощрил Путин „ да прави каквото желае “ с тези, които „ не си заплащат “, както и, че не могат да разчитат на помощта на Съединени американски щати при положение на експанзия.
Няколко дни по-късно той повтори тази опасност.
Независимо от нееднозначната позиция на Републиканската партия за продължение на помощта за Украйна, Русия, както и преди, остава извънредно непопулярна в Съединени американски щати.
Проучване на Gallup демонстрира, че единствено 5% от американците се отнасят позитивно към Путин, в това число 7% от републиканците.
Но Путин нарежда Русия като

знак на християнския консерватизъм

и съпротивата против ЛГБТК, представяйки себе си като олицетворение на мъжката мощ. Тази композиция хареса откровено на мнозина консерватори-популисти на Запад.
„ Цел на Съветския съюз беше да е маяк на левите хрумвания, Русия през днешния ден обаче е маяк на консервативните хрумвания “, споделя Олга Каменчук, професор в Северо-Западния университет.
Според нея, това проличава най-вече не по резултатите от социологическите допитвания за отношението към Путин в Съединени американски щати, а по отслабването на поддръжката за Украйна от страна на републиканците.
Според такова допитване, извършено от Pew Research, извършено през декември, половината републиканци считат, че Съединени американски щати „ оказват прекомерно огромна поддръжка на Украйна “ когато става дума за съветската експанзия.
Този резултат е с съвсем 10% повече в сравнение с същото допитване извършено единствено година преди този момент, след началото на пълномащабното навлизане на Русия в Украйна.
Когато Путин атакува Украйна, неговата експанзия беше наказана от двете съществени партии. Само преди година болшинството републиканци в Конгреса обещаваха поддръжка. Но по същото време Тръмп подлагаше на критика водачите на Съединени американски щати, за това, че изпращат помощ за Украйна, наричайки ги „ простаци “.
Миналата есен партиите се разделиха, републиканците отхвърлиха в допълнение финансиране за Украйна.
Някои специалисти по Русия считат, че риториката която Републиканската партия употребява срещу помощта за Украйна е съзвучна с риториката на Путин: че Украйна е „ корумпирана и парите ще бъдат откраднати “, че Съединени американски щати „ не могат да си разрешат да се занимават с проблеми отвън своите граници “ и, че „ успеха на Русия е неизбежна “.
„ Той се пробва да сътвори

визията, че е несломим,

тъй че дори не се опитвайте “, споделя за Путин Хенри Хейл, политолог от университета „ Джордж Вашингтон “.
Скептиците също по този начин настояват, като мотив против спомагателната помощ за Украйна, че войната към този момент е „ унищожила съветската войска “ и Путин няма да може да нападна други европейски страни.
„ През последните две години видяхме, че Русия няма опция да направи „ марш на скок “ в Западна Европа “, сподели Ръсел Воут, някогашен шеф на Административно-бюджетния отдел на Тръмп, в този момент президент на Центъра за обновяване на Америка.
Но някои специалисти означават, че Путин загатва за проектите си да си върне огромна част от територията на Съветския съюз, която би могла да включва страни от НАТО, като Литва и Естония, които Съединени американски щати са длъжни да пазят с военни средства, съгласно контракта на Алианса.

Сергей Радченко, професор от университета „ Джон Хопкинс “, припомня в умозаключение, че Русия в продължение на десетилетия се надява, че Съединени американски щати ще изгубят интерес към Европа.
„ Това беше фантазията на Сталин – Съединени американски щати просто да се приберат в Западното полукълбо “.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР