Никола Петров е роден в 1881 г. във Видин. Още

...
Никола Петров е роден в 1881 г. във Видин. Още
Коментари Харесай

Роден е Никола Петров, български художник-живописец

Никола Петров е роден в 1881 година във Видин. Още от възпитаник демонстрира податливост и невероятна схватливост към изобразителното изкуство. До известна степен това се дължи на учителя му по изобразяване в гимназията, чех по националност. Художникът се записва да следва живопис още във втория випуск на неотдавна откритата Художествена академия. Въпреки това съумява да получи дипломата си едвам през 1913 година Още през 1903 е съосновател на сдружение на младите художници срещу академизма в изобразителното изкуство – знак за въздействието на модерните течения в България (импресионизъм, символизъм, сецесион).
Никола Петров умира от туберкулоза единствено на 35 години през 1916 година
 Роден е Михаил Иванов, български доктор Роден е Михаил Иванов, български доктор
Михаил Иванов е роден в 1866 година година в град Прилеп, тогава в Османската империя. Учи в родния си град. В 1880 година напуща Маке...
Той рисува най-вече пейзажи, което е до известна степен повлияно от неговия преподавател в Художествената академия Ярослав Вешин, въвел практиката на пленеризма. Друг прочут негов преподавател от Академията е Иван Мърквичка. В своето изкуство Никола Петров се отличава като създател, който надълбоко възприема заобикалящата го среда, само че и умее да изрази себе си посредством нея. По-мащабни негови картини са „ Света София “, „ Народният спектакъл “, „ Лъвов мост “.
В своето творчество Никола Петров реализира невероятен синтез сред модерното и обичайното, сред патриархалния обичай и непознатата просвета. Той рисува пейзажи от родния си Видин както и такива картини като „ Рекичка из камънаци “ и „ Река Ерма при Трън “, където няма и диря от човешко въздействие, и такава съвременна постройка, знак на напредъка, като Народния спектакъл в София. Част от културното завещание на Никола Петров са битоописателни картини, в които той съумява да съчетае модерната техника с чисто родни сюжети, типични за времето, когато е творил („ Пазар в Бяла Слатина “). Сред най-интересните работи на Никола Петров са скиците му към антологията на Пенчо Славейков „ На Острова на блажените “. Рисунките, правени по фотоси на Славейков от разнообразни интервали, имат за цел да подчертаят замисъла на Славейковата антология – многообразието на творчеството му и събирателния темперамент на книгата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР