Никога Алиансът не е бил по-единен в осъзнаването на необходимостта

...
Никога Алиансът не е бил по-единен в осъзнаването на необходимостта
Коментари Харесай

Радев от Брюксел: Целта е НАТО да не се меси в Украйна, за да избегнем Трета световна война

Никога Алиансът не е бил по-единен в осъзнаването на нуждата от неотложни ограничения за поддръжка на Украйна, за преустановяване на експанзията от Русия, връщане на дипломацията, увеличаване на Източният фланг на НАТО. Това съобщи президентът Румен Радев след срещата на върха на НАТО в Брюксел, съобщи Народоосвободителна въстаническа армия.

" Извънредната среща е извънредно значима за нашата сигурност, за хода на войната в Украйна , за бъдещето на Алианса. Единни сме в осъждането на експанзията и неприемливата война. Очертаха се и значими насоки за новата стратегическа идея на Алианса и за идната среща в Мадрид ", сподели още президентът. 

" Една от огромните цели на тази среща беше да не допуснем ескалация на спора отвън територията на Украйна и по никакъв метод НАТО да не се намесва, с цел да избегнем Трета международна война ", добави още Румен Радев.

В хода на военните дейности множеството от страните взеха решение за повишение на техните бюджети, сподели още държавният глава и изясни, че това би означавало " нови качества и по-голяма оперативна съгласуемост ".

" Необходимо е да засилим взаимните тренировки, да увеличим ситуационната информираност и всички да работим дружно, тъй че да имаме резистентен преход към дълготрайна акомодация на възпиращия и отрбанителен капацитет на Алианса ", сподели той и добави, че " би трябвало да покачваме и устойчивостта във връзка с подвижността, на логистичното обезпечаване. Затова България изложи и своите визии да работим интензивно дружно с нашите съседи като Гърци и Румъния за създаване на финансовите механизми на НАТО за системата от тръбопроводи за обезпечаване на гориво ".

" Премиерът Борис Джонсън съобщи подготвеност Англия да изпрати своя рота, министър-председателят на Италия Марио Драги също съобщи подготвеност страната да способства. България е отворена за присъединяване, тъй че тази многонационална батальонна бойна група по-бързо да придобие нужните оперативни качества ", заяви още Радев.

Държавният глава сподели, че се чака и по-силно съдействие на страната ни с членките на НАТО.

“Очакваме по-силно индустриално съдействие - когато ние закупуваме военно съоръжение извън, да има по-голямо назад взаимоотношение с нас и нашата науча общественост, да имаме взаимна разработка на новите оръжейни системи и взаимно произвеждане ”, разясни президентът.

“България има дефицит на въоръжение на армията ”, съобщи президентът и сподели, че по време на срещата с водачите на НАТО е призовал “за защитно съоръжение и на цивилното население, изключително там където има наше българско общество ”. “Виждате фрагменти с украински бойци. Те са извънредно добре оборудвани, доста по-добре оборудвани от нашата войска във връзка с бронежилетки, каски и униформи. Така, че можем да прибавим и самостоятелни средства за химическа и нуклеарна отбрана ”, добави Радев.

Той разяснява и изявлението на съветския дипломат у нас Елеонора Митрофанова, като категорично съобщи, че “никой дипломат не може да си присвоява правото да приказва от името на българския народ ”.

“Важен въпрос пред нас е и положението на нашата изтребителна авиация и нашите задължения като страна и член на НАТО към интегрираната система за противовъздушна и ракетна защита на НАТО. Това е наш ангажимент, от който ние не би трябвало да абдикираме ”, сподели още Румен Радев. Той сподели, че е сложил този въпрос на Министерство на защитата, които би трябвало да прегледат всички вероятни разновидности за поддръжка на самолетите ни, като “Русия отпада като алтернатива ”. 

“Фактът, че ще имаме вероятно оперативна подготвена ескадрила на F-16, годна да носи бойно дежурство в тази интегрирана система за Противовъздушна отбрана на НАТО към 2030 година, значи, че ние би трябвало да запълним тази празнина, с цел да не загубим най-важното - летци, техници, авиационни експерти. Ако ние ги загубим, това значи, че връщане няма. Това значи, че ние сме компрометирали и планът F-16 ”, съобщи Радев.

“Ако не може да се форсира доставката на нашите новопроизведени самолети, да мислим за втора употреба F-16 на лизинг, който да запълни празнотата ”, добави той и сподели, че по-късно в четвъртък министър председателят Кирил Петков ще разиска тематиката с канцлера на Германия Олаф Шолц. 

Днес в Брюксел ще има и среща на върха на Г-7 и среща на върха на 27-те членки на Европейския съюз. Американският президент Джо Байдън ще участва и на трите срещи и възнамерява да даде конференция в края на деня.

Снимка: Фейсбук/Румен Радев
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР