От първата среща на върха на Инициативата Три морета преди

...
От първата среща на върха на Инициативата Три морета преди
Коментари Харесай

Радев: България максимално се възползва от Инициативата „Три морета“

От първата среща на върха на Инициативата " Три морета " преди осем години до момента този формат съумя да консолидира забележителна политическа поддръжка с съществена цел – общественото и икономическо развиване на страните от Централна и Източна Европа посредством наваксване на изоставането в свързаността - енергийна, транспортна и цифрова ". Това съобщи президентът на Република България Румен Радев при идването си за присъединяване на срещата на върха в границите на деветото издание на Инициативата " Три морета " в Двореца на великите херцози в литовската столица Вилнюс, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Далновидността на тази концепция пролича изключително мощно през последните години, когато ни връхлетяха рецесии от всевъзможен темперамент – КОВИД-19, енергийна, войната в Украйна. И тези рецесии доведоха до едно трагично спиране на доставките. Тяхното превъзмогване изисква точно съгласуваност сред нашите страни ", продължи президентът.

" Също по този начин един от главните проблеми и провокации пред Инициативата се явява неналичието на задоволително средства в капиталовия фонд, които да дават отговор на равнището на упоритост за огромни инфраструктурни планове. Но на този декор желая да споделя, че България оптимално се възползва от Инициативата. Забележете единствено - преди четири години ние вложихме 20 милиона евро в Инвестиционния фонд, а успяхме да притеглим капитали в превоза и енергетиката за 200 млн. Така че България съумя да свърши една голяма работа за поддръжка точно на нашата съгласуваност, за развиването на енергетиката и превоза ", сподели още президентът.

" Но наред с съответните на практика изгоди мога да кажа, че България има значителен принос за развиването на Инициативата. По време на българското председателство на Срещата на върха в София, която аз домакинствах през 2021 година, България предложи една друга значима за бъдещето ос на съдействие, а точно съдействие в нововъведенията, науката и научните проучвания. И тази наша концепция беше подкрепена мощно и постигнахме единодушие за основаване на иновационен фонд на " Три морета ". Така че, този фонд прогресира и към този момент работи сполучливо дружно с Европейския капиталов фонд. По този метод България дава своя принос за развиването на конкурентоспособността и устойчивото развиване на целия район ", заключи Радев.

Инициативата " Три морета " е политически план на 13 страни от Европейски Съюз, намиращи се сред Балтийско, Адриатическо и Черно море, измежду които и България. Участват още Литва, чийто президент Гитанас Науседа е хазаин на форума през днешния ден, Латвия, Естония, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Хърватия, Словения, Румъния и Гърция.

Асоциирани членове са Украйна и Молдова. Целта на Инициативата " Три морета " е да насърчи по-бързото развиване и доближаване на района посредством увеличение на взаимосвързаността на страните членки в региона на превоза, енергетиката и цифровизацията, по-специално по оста Север-Юг, за да се усъвършенства доближаване на Европейски Съюз и консолидиране на трансатлантическото партньорство сред Европейски Съюз и Съединени американски щати.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР