Ние вече имаме достатъчно широка циркулация на вируса на морбили

...
Ние вече имаме достатъчно широка циркулация на вируса на морбили
Коментари Харесай

Морбили - най-заразната заразна болест вече с широка циркулация у нас

Ние към този момент имаме задоволително необятна циркулация на вируса на морбили в страната, тъй че и без импорт при контакт на неимунно лице с болен, шансът той да се разболее е доста огромен, тъй като морбили е най-заразната заразна болест. Това съобщи за „ Фокус ” доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

„ Достатъчен е най-малък контакт. Ключово е вирусът да не откри неимунни лица. Очевидно обаче той намира. Това към този момент е най-широко публикувано в ромската общественост, към 90% от случаите са измежду тях. Има и деца, които са в подимунизационна възраст. Те не са предпазени и образуват към 20-25% от случаите “, заяви доктор Ангел Кунчев.

От средата на февруари разпространяването на морбили у нас се покачва. Тази година поредно имаше по 100-160 болни в областите Благоевград, Разлог, Кюстендил и София, напомни той, като посочи, че обособени случаи бяха изнесени в Пазарджик, Бургас, Русе и Пловдив. Според него съперниците на имунизациите станаха по-смирени и настроенията срещу имунизацията доста понижиха.

Той сподели още, че съществуват големи опасности от преместване на морбили посредством пътешестване. В Украйна, Румъния, Сърбия и Македония са регистрирани случаи на заболяването, изясни той, като посочи, че процесът се следи и във Англия, Франция и Италия. Само в 3 от европейските страни няма случаи на морбили, посочи доктор Кунчев. За понижаване на инфектираните от морбили се подхващат търсения на неваксивирани деца. Над 1000 в допълнение ваксинирани има единствено в София, добави основният държавен здравен контрольор.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР