Ние сме шокирани от това, което се случи - текстовете

...
Ние сме шокирани от това, което се случи - текстовете
Коментари Харесай

Ще спрат ли 250 ВЕЦ-а принудително работа заради спорна наредба

" Ние сме шокирани от това, което се случи - текстовете в тази Наредба са меко казано скандални ", уточни пред БНР Боян Кършаков, ръководител на УС на съдружие " Хидроенергия " . Към сегашния миг той заема и длъжността Управител на „ Енерго-Про Енергийни Услуги “ ЕООД.

Асоциацията „ Хидроенергия “ сигнализира за промени в регулаторния режим , направени в последните дни на предходния кабинет, които ще доведат до прекъсване на работата на повече от 250 водноелектрическите централи в страната.

От асоциацията показват, че признатите с разпореждане на Министерски съвет от 23-ти март тази година условия се слагат в административна невъзможност ВЕЦ- овете. Според тях неналичието на ясна нормативна рамка директно заплашва и всички останали водоползватели в България - ВиК сдружения, Напоителни системи и индустриални предприятия.

Последните промени, въведени посредством новата Наредба за потребление на повърхностните води, задължават всички Водноелектрическа централа да показват документ за учредено право на градеж за водовземните уреди в речното корито, в случай че желаят да им бъде продължено разрешителното за водоползване, без което те не могат да работят.

" Такъв документ не е изискван при използвания до в този момент режим за градеж на Водноелектрическа централа и не може да бъде получен от ползвателя при към този момент пуснат обект в употреба .  Това дефинитивно блокира работата на бранша, тъй като според актуалното българско законодателство не е допустимо основаване на право на градеж за към този момент издигнато оборудване.

Изискват се документи, които не могат да бъдат показани, тексовете не са разисквани със засегнатите страни, най-скандалното е, че този текст е подложен като условие единствено за водно-електрическите централи и за техните водовземни съобръжения, а всички останали водоползватели, които употребяват повръхности води, към тях няма такова условие. Сега сме говорили със служебния кабинет , в техните пълномощия е да анулират противоречивите текстове в тази Наредба ", сподели още Боян Кършаков.
 " Ще използваме всички законови способи, само че в случай че нищо не се направи, последствията ще са страшни . Водноелектрическа централа - ове се сторят в България от началото на 20 век, при градежът им институциите не са претендирали право на градеж - речните корита са обществена държавна благосъстоятелност. И такива не са учредявани. Това са електроцентарали, всичко належащо друго, като документи е давано. Хората би трябвало да знаят в този момент, че не може в този момент да извадиш този документ, когато са издигнати оборудванията ", изрично съобщи инж. Кършаков.

" Става дума не за водните централи, а за самите уреди, с които се отклонява водата , с цел да стигне до нея и да бъде модифицирана и по-късно върната назад в речното корито ", разясни инж. Кършаков.

" С три думи -  господин Кършаков сподели доста погрешни неща , преди всичко ВЕЦ-овете не са 260 и текстът не се отнася за всички съществуващи преди 2000 година ", разяснява тематиката в " Хоризонт до обед " и инж. Димитър Куманов от Сдружение " Балканка " .

" Така че става дума за 200 ВЕЦ- а, за които съответните държавни служители са разрешили тези градежи и по този начин са нарушили закона и второ - нарушаването е толкоз огромно, че по своята същина тези позволения за градеж и след това документите за стартиране в употреба са оскъдни по смисъла на Административнопроцесуален кодекс, защото те са опасност за държавността и нарушаване на конституционния ред - някой за строи в непозната благосъстоятелност е невъобразимо ", сподели още инж. Куманов.

" Още 2010 година Министерство на околната среда и водите написа до Министерство на регионалното развитие да спрат да издават тези разрешителни за градеж ", напомни той.  " Г-н Куманов сподели доста погрешни неща - не са нелегално строени водните централи, следван е ред, който се е променял в годините, не съм склонен, че страната не е била основала ред. И в сегашните закони няма ясно написан ред по какъв начин се учредяват такива вещни права. Няма написана ясна процедура за основаване на Водноелектрическа централа и в този момент.

Затова отсега нататък би трябвало доста да се внимава какви промени ще се вършат, да се види преди този момент кой с какви документи разполага, какво експлоатира, а като се създадат един път измененията, да има непоклатимост за всички във водния бранш , тъй като има още доста наранени водоползватели ", съобщи инж. Кършаков.
По думите му наредбата, по този начин основана, основава опция за всеобщ банкрут на ВЕЦ-ове.
Според инж. Куманов от " Балканика " обаче противозаконните градежи би трябвало да се отстранен.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР