"Ние сме длъжници на личността Захарий Стоянов. Национален срам е,

...
"Ние сме длъжници на личността Захарий Стоянов. Национален срам е,
Коментари Харесай

Захарий Стоянов е истинският осъществител на Съединението

"Ние сме длъжници на личността Захарий Стоянов. Национален позор е, че ние не сме сложили на фундамент един от най-великите българи и че към момента нямаме народен воин Захарий Стоянов ". Това сподели пред БНР Любомир Котев, публицист и публицист, създател на "Записки върху записките ". По думите на писателя той е воин, взел участие във всички огромни национални придвижвания за освобождението и опазването на българската самостоятелност.

"В "Записки върху записките " желая да обхвана мащаба на тази огромна персона, да покажа какъв е и да разбия митовете към него, част от които самичък той е основал ", описа в предаването "Преди всички " по стратегия "Хоризонт " Любомир Котев.

Според него Захарий Стоянов е осъществителят на Съединението и е един от най-дейните строители на модерна България:

"Мащабът му като персона, общественик, бунтовник е неразбираем и непризнат ", сподели журналистът и публицист.

Любомир Котев цитира Симеон Радев, съгласно който вестник "Борба " на Захарий Стоянов е унищожил Източна Румелия: "Борба " е единственият вестник в международната история, който е унищожил цяла страна. Поредното велико дело на Захарий - написаното във вестника е дискредитирало властта в Източна Румелия ".

Според журналиста през днешния ден се постанова да преоткриваме личността на Захарий Стоянов поради насажданите комунистически предубеждения за неговото русофобство. "Той самият дава точната формула, като споделя, че не е русофоб, а тиранофоб ", посочи Котев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР