„Ние не започнахме със смяната на ръководства на лечебни заведения,

...
„Ние не започнахме със смяната на ръководства на лечебни заведения,
Коментари Харесай

Доц. Пандов: В системата е необходим засилен контрол

„ Ние не започнахме със промяната на управления на лечебни заведения, както някои други предишни екипи. Ние започнахме с инспекции. Установихме някои диспропорции – огромни лечебни заведения, които за последните 10 година са проверявани един път и примерно доста по-малки, които са проверявани голям брой пъти през последните години “. Това съобщи пред bTV доцент Васил Пандов, шеф на кабинета на здравния министър и ръководител на Народно събрание на НЗОК.

Той изясни, че

аргументите за сливането на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ и СБАЛББ са сложни,

само че това е една нужна стъпка.

Според разбора на ИАМН положението на Белодробната болница от позиция на банкет на пациенти е достигнало притеснителни равнища – внезапно понижен приток на заболели и приложимост на леглата до 30% - 40%, напускащ личен състав, и това е породило съществени опасения за качеството на активността на лечебното заведение. По тази причина, а и заради близостта с УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ е било взето решение те да бъдат слети, с цел да се употребява и високотехнологичният капацитет на образната диагностика в нея.

Той бе безапелационен, че като цяло в системата е нужен засилен надзор. „ Контролната активност от страна на Министерство на здравеопазването да бъде по-засилена. От инспекциите обаче убягнаха две други наши инспекции – за районните здравни инспекции, разходването на средствата за антигенни проби и защитни средства, както и загубата на страната, почти към 70 млн. от концесионни такси за калонаходищата, които имат лечебни свойства. Тези концесионни такси, както посочихме, може да са задоволително за построяването на една детска болница “, разясни той.
По думите му

Министерство на здравеопазването е трябвало да сътвори концесионен указател на калонаходища,

които имат лечебни свойства, а такива в България има на разнообразни места – по черноморското крайбрежие, Поморие и други. „ Това обаче не е осъществено в последните 20 година и Министерство на здравеопазването не е получило нито един лев доход от тези калонаходища “, сподели той.

Навлизайки в тематиката за градежа на Детската болница, доцент Пандов съобщи, че на първо място управителният екип на здравното министерство слага преди всичко основаването на ясна идея – какви са потребностите на детското опазване на здравето.

„ В момента тя се приготвя. Направихме един разбор на ИА „ Медицински контрол “ за потребностите, който занапред ще се задълбочи. Изготвяме и тактика за детско опазване на здравето по отношение на една от дилемите, които има за промени по реда на Плана за възобновяване и резистентност. Потребностите несъмнено са значима част от концепцията каква детска болница ни би трябвало. Това в действителност повтарят от самото начало и неправителствените организации “, сподели доцент Пандов.

По думите му има предоставена една социална поръчка, има към този момент определен реализатор, който прави предпроектно изследване, в рамките само че което се търсят терени.
„ Къде е теренът можем да кажем и в границите на идващите няколко месеца. А към този момент оттова нататък проектът ни е до края на годината, в случай че остане този екип, да обявим процедура за правене преди всичко на идея, въз основата на която да се види какъв брой отделения са нужни, какъв тип лекуване “, добави той.

Доц. Пандов засегна и тематиката за

повишаването на Коронавирус заболеваемостта и ограниченията, които евентуално ще се наложи да бъдат подхванати

„ В момента сме при започване на – както към този момент цялото общество знае – на тази крива. Вероятно през август месец ще има някакъв пик на тази вълна сега ново разпространяване. На този стадий наложителни ограничения към момента не са подхванати. Но както обяснихме при края на изключителната епидемиологична конюнктура, доста от тези ограничения зависят от нас. Практиката сега, която следим и другите страни, е да вкарват целесъобразни ограничения – използването на маски в средствата за всеобщ превоз, на закрито. Още не са минали към наложителни ограничения “, сподели той

Доц. Пандов напомни, че по силата на настоящото законодателство могат да бъдат въведени избрани ограничения, като да вземем за пример ограничение на броя на лица на закрито, в работни места, в публични заведения, носене на маски на закрито, възбрана за свиждания в лечебни заведения.

„ Това, което не можем да вкарваме по силата на закона отвън оповестена епидемиологична конюнктура е ограничение свободата на напредване. Тоест някакъв тип локдаун не може да се вкара отвън оповестена изключителна епидемиологична конюнктура. Но граничен надзор може да се вкара още веднъж както преди “, изясни той. Доц. Пандов бе безапелационен, че сега няма напън върху лечебните заведения.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР