Ние не сме парламентарна република, а премиерска. НС беше взело

...
Ние не сме парламентарна република, а премиерска. НС беше взело
Коментари Харесай

Велизар Енчев: Решението за изтребителите F-16 показва липсата на парламентаризъм в България

Ние не сме парламентарна република, а премиерска. Народно събрание беше взело решението, заплащането на 8-те самолета F-16 да бъде разсрочено. Това демонстрира неналичието на парламентаризъм в България. Премиерът взема решение еднолично всичко. Това съобщи някогашният посланик и народен представител Велизар Енчев в ефира на БТВ.

Думите му са във връзка изказването на министър-председателя Бойко Борисов, че изтребителите F-16 ще бъдат платени едновременно.

„ Министър-председателят се хвали с нещо, което не е негова заслуга. Това негово решение демонстрира неналичието на парламентаризъм в България. След всички диспути, които се водят в Народното събрание са от пусто в празно, откакто един човек взема решение еднолично. Тази договорка е образец за жертва на националите ползи в името на геополитическа ориентация”, уточни Енчев.

Бившият посланик разяснява напрежението сред София и Скопие по оста „ Гоце Делчев” и отрицателната реакция на западните ни съседи на определението северномакедонци от премиера Борисов.

„ Те имат комплекси във връзка с своята измислена нация и история, която е на 90% присвоена от българската история. Премиерът Борисов не е направил никакво нарушение”, сподели някогашният депутат и сподели Преспанското съглашение. По думите му там написа, че те са „ македонци” или „ жители на Република Македония”, а не северномакедонци, само че ние не сме страна по този контракт, с цел да се преувеличават думите на българския министър председател.

Велизар Енчев донесе редица книги в студиото на „ Тази сутрин”, като по думите му те са доказателство за проваления Договор за добросъседство сред България и Северна Македония, който беше подписан на 1 август 2017 година

„ Този контракт е единствено във щета на България, тъй като ние признахме един фиктивен македонски език и конструираната от сърбите македонска нация. Българо-македонски речник – на която и страница да отворите, ще разберете парадокса, което не влиза в границите на контракта и няма да бъде изтеглено от приложимост. Това е да обясняваш една дума със същата дума”, сподели дипломатът.

Бившият депутат сподели още една книга – История на македонския народ, академично издание, по което учат студентите във ВУЗ-овете в западната ни съседка.

„ 100% преписана и присвоена българска история. Питам ръководителя на комисията проф. Ангел Димитров – сходни издания влизат ли в обсега на тази комисия. Ние не знаем съответно какво е контрактувано, когато става дума за честванията на Климент Охридски, Кирил и Методий и цар Самуил”, съобщи Енчев.

Третата книга, която сподели дипломатът беше книга на поета Никола Вапцаров, преведена на македонски език. „ Това е вулгаризиране на българската литература и история”, добави Велизар Енчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР