Ние много време запазихме мълчание и бяхме и критикувани за

...
Ние много време запазихме мълчание и бяхме и критикувани за
Коментари Харесай

Проф. Габровски: Коментарите във фейсбук за Даная не почиват на верни факти

Ние доста време запазихме безмълвие и бяхме и подложени на критика за това. Първата и съществена причина беше, че не бяха приключени инспекциите. Не е правилно от наша страна, въпреки всичко „ Пирогов “ е институция, ние да излизаме с предварителни мнения и да влизаме в ролята на някой, който се оправдава. Ние трябваше да стъпим на резултатите от инспекциите, тъй като трябваше да разполагаме с обективните обстоятелства.

Това сподели зам.-директорът на УМБАЛСМ „ Пирогов “ проф. Николай Габровски пред Българска национална телевизия във връзка проблема с умрялата 15-годишна Даная.

По думите му втората причина за мълчанието на лекарите от незабавната болница е, че решаването на комплицирани проблеми не може да става по обществените мрежи.

„ Аз няма по какъв начин да диспутирам с майката на Даная, само че доста желая да диспутирам с сътрудниците, които се пробват да нагнетяват напрежение, както и с сътрудниците, които дават мнения във фейсбук. Голяма част от изказванията, на които хората базират своите статуси във фейсбук, не почиват на правилни обстоятелства. Според мен огромна част от сътрудниците имат верни разсъждения, само че въз основата на погрешна информация “, добави проф. Габровски.

В отговор на въпрос дали е можело организацията на лекуването на Даная да е била по-добра, проф. Габровски отговори, че медицината към момента е прекомерно неподлежаща на стандартизиране просвета, изключително неврохирургията.

Той разяснява нарушаванията, установени в последната инспекция на ИАМН по отношение на лекарството NOVO 7. „ Това, което се е случило, е, че два флакона от това лекарство са взети от ИСУЛ, превозени са от майката до „ Пирогов “, предадени са на лекарите и те са приложили медикамента. Принципно лекарства извън не би трябвало да се ползват, само че има изключителни обстановки. Случилото се за мен е мотив на професионална горделивост. Колегата специализант, когато е схванал за положението на детето, е взел телефона и се е обадил на лекуващия хематолог, без да губи време да звъни на неврохирург. Той е споделил, че би трябвало да се стартира лекуване с този медикамент, да пристигна някой да го вземе. Това е и вярното държание в тази ситуация. Колегата е работил напълно по лекарска съвест “, посочи проф. Габровски.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР