Ние имаме установени стандарти за защита на международното право се

...
Ние имаме установени стандарти за защита на международното право се
Коментари Харесай

Президентът Пендаровски пред австрийския канцлер: В Северна Македония има 3500 българи

" Ние имаме открити стандарти за отбрана на интернационалното право се назовават национални малцинства, а у нас елементи от народите. Няма никаква заплаха, че в случай че прибавим още 3-4 елементи от нации, които без подозрение живеят при нас - без значение от техния брой... Много добрe знаете, че българското малцинство, или част от народа, е към 3500 души в Македония. Със сигурност страната ни няма да загине ", съобщи президентът на РСМ.

" Има смисъл и е нужно Република Северна Македония да направи промени в своята конституция, съобщи президентът на Австрия Ван дер Белен на взаимната конференция. " Направихте тежък, само че верен избор, бъдещето ви е в Европейски Съюз. Имаме положителни мнения за скрининг процеса, който се организира сега и ви насърчаваме да извършите измененията в конституцията, след което процесът за присъединение към Европейски Съюз да върви по проект ", съобщи австрийският президент.

Той не пожела да разяснява вътрешнополитическите разлики в страната във връзка с измененията в конституцията, само че съобщи, че ще призове всички политически групи в Народното събрание да размислят за рисковете в дълготраен проект. Ван дер Белен уточни, че измененията в конституцията " не би трябвало да се драматизират ".

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски напомни, че задължението за вписването на българите в конституцията на страната е признат с приемането на преговорната рамка и " тези, които считат, че могат да създадат по-добра преговорна рамка, не познават процедурите в Европейски Съюз ". " Ако някой може да контракти по-добра преговорна рамка, аз ще бъда първият, който ще го поздрави, само че го убеждавам да не се пробва да го направи, тъй като няма да има късмет да се предоговори нещо, което е контрактувано с 27 страни членки на Европейски Съюз, в това число и България ", уточни Пендаровски, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му единственият метод да се реализира болшинство от две трети в Народното събрание е да се беседва с опозицията и с причини да бъде показано, че самият акт на вписването на българите и други общности в конституцията " по никакъв метод не заплашва македонската самостоятелност, суверенитет и европейския път " на страната.

Пендаровски уточни, че се надява работната група, която ще приготви съответните оферти за промени в конституционните текстове, ще го направи " обичайно бързо " и те ще влязат в парламентарна процедура.

" Ако до края на ноември няма болшинство от две трети в Народното събрание, ще бъдем блокирани, този път със личното си решение. Ако опозицията реши да не взе участие в работната група или Комисията по конституционните въпроси в Народното събрание, е ясно, че и аз да се опитам да провеждам диалог, те няма да се включат в него. Мисля, че бъркат. Призовавам ги да се включат на експертно и политическо равнище и да изложат своите причини. Когато се сблъскате с причините на двете страни, допускам, че и те ги имат, ще видите, че приказваме за неща, които сме създали преди 22 години. Ние сме открили стандарти за отбраната на малцинствата, ние тук ги назоваваме елементи от нации, тъй че няма спор, че в случай че прибавим още две или три общности, които живеят тук, без значение от техния брой, българите са към 3500 души, Северна Македония сигурно няма да пропадне ", сподели Пендаровски.

На въпрос дали може да се чака да бъдат сложени и нови условия на страната по време на преговорния развой, Пендаровски отговори, че не би трябвало, само че и никой не е можел да планува изискванията, които България е сложила през последните две години.

" Защото имаше цялостен консенсус, в който българското държавно управление участваше през 2017, 2018, 2019 година, когато с промени в конституцията добавихме Северна към Македония, имаше общ консенсус, че няма да има нови претенции. И в този момент разумният въпрос е, в случай че създадем тези конституционни промени, дали на следващия ден или вдругиден някоя друга членка или страна, която ни блокира преди 2,5 години, няма да се сети да направи ново искане? Надявам се да не се случват такива неща ", сподели Пендаровски, който съобщи, че самият Европейски Съюз не би трябвало да разрешава на нито една страна членка да проблематизира нечие влизане в Европейски Съюз " с нещо, което няма нищо общо с действителните критерии, полезности и правила, за които е основан и за които той съществува ".

" Блокирането на страна заради исторически въпроси е нелегално и не би трябвало да се позволява в модерна Европа ", сподели Пендаровски.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР