Ние, художници, куратори, архитекти, критици, историци на изкуството, артмениджъри -

...
Ние, художници, куратори, архитекти, критици, историци на изкуството, артмениджъри -
Коментари Харесай

Руски творци: Противопоставяме се на тази война, която се води от наше име

Ние, художници, куратори, архитекти, критици, историци на изкуството, артмениджъри - представители на културата и изкуството на Руската федерация - инициирахме и подписахме това отворено писмо, което считаме за незадоволително, само че належащо деяние по пътя към мира сред Русия и Украйна.
На 24 февруари 2022 година Руската федерация стартира неочаквана, нападателна и открита военна атака в цяла Украйна. Причината за това е "защита на жителите на ДНР и ЛНР ", до момента в който военните дейности се организират в цяла Украйна и в огромните й градове: Киев, Лвов, Харков, Одеса и други Сред жителите на тези градове има огромен брой наши родственици, другари, познати и сътрудници.
Настояваме тази война с Украйна, суверенна и самостоятелна страна, която продължава от 2014 година, да бъде спряна и да стартират договаряния с нея на уважителна и равнопоставена основа.
Войната в Украйна е ужасна покруса както за украинците, по този начин и за руснаците. Това води до големи човешки загуби, заплашва стопанската система и сигурността и ще докара страната ни до цялостна интернационална изолираност. В същото време е безусловно безсмислено - всяко налагане на мира посредством принуждение е неуместно.
Претекстът, под който се организира разгръщането на "специалната интервенция ", е напълно фиктивен от представители на съветските управляващи и ние се противопоставяме на тази война, която се води от наше име.
Сега, преди всичко, ние сме загрижени за ориста на украинците, техния живот и сигурност!
От името на професионалната общественост обаче, е значимо и за нас да кажем, че по-нататъшната ескалация на войната ще докара до непоправими последствия за служащите в изкуството и културата. Това ще отнеме последните ни благоприятни условия да работим пълноценно, да приказваме, да сътворяваме планове, да разпространяваме и развиваме културата и да отнеме бъдещето.
Всичко, което е направено в културата през последните 30 години, в този момент е изложено на риск: всички интернационалните връзки ще бъдат прекратени, културните частни или държавни институции ще бъдат замразени, партньорствата с други страни ще бъдат прекъснати. Всичко това ще унищожи така и така нежната стопанска система на съветската просвета и доста ще понижи нейното значение, както за съветското общество, по този начин и за интернационалната общественост като цяло. В такива условия ще бъде съвсем невероятно да се занимаваш с просвета и изкуство.
Ние, художници, куратори, архитекти, критици, изкуствоведи, арт мениджъри - представители на културата и изкуството на Руската федерация - показваме безспорната си взаимност с народа на Украйна и споделяме изрично "НЕ НА ВОЙНАТА! ". Настояваме за неотложно преустановяване на всички военни дейности, изтеглянето на съветските войски от територията на Украйна и провеждането на мирни договаряния.

Отворено писмо на създатели и културни дейци от цяла Русия против войната

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР