"Ние бяхме една от партиите, която е страдала от защита

...
"Ние бяхме една от партиите, която е страдала от защита
Коментари Харесай

Как Горанов изгуби контрол над собствения си бюджет

"Ние бяхме една от партиите, която е страдала от отбрана на тезата, че политическите партии би трябвало да имат задоволително запаси без да изпадат според. Не останах с усещането, че претендентите на левицата страдат от липса на запас за финансиране на техните акции. Не желаех да обръщам дебата в политически. Заявявам от името на водача на ГЕРБ и мой началник в държавното управление - няма да участваме в този спор ".

С тези думи преди месец финансовият министър Владислав Горанов отхвърли на Българска социалистическа партия да разисква друг размер на държавното подкрепяне за политическите обединения, откакто преди този момент ГЕРБ силово наложи размер на финансирането от 1 лев за получен глас на парламентарни избори.

Ситуацията обаче претърпя непредвиден поврат при второто четене на Бюджет 2020. Горанов влезе в спор не с Българска социалистическа партия, само че с съдружните си сътрудници "Обединени патриоти ". И в последна сметка бе утвърден размер от 8 лева за получен глас, колкото прочее бе препоръчано точно от левицата. Така финансовият министър загуби контрола над личния си бюджет и се оказа с "извити ръце ".

Две са досега лансираните хипотези за този поврат. От Движение за права и свободи настояват, че става дума за сделка сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Другата е догадка, че "Обединени патриоти " са се "запънали " за приемането на държавния бюджет. При такава обстановка обаче естествената политическа процедура е цялото държавно управление да хвърли оставка, а този вид надали е стоял на дневен ред при вечерните разправии в Народното събрание.

Другата забавна смяна от последните часове на гласуването на държавния бюджет е изменението на Закона за туризма. Депутатите утвърдиха редактирана версия на новия правилник за притежателите на парцели, които се оферират краткосрочно чартърен посредством онлайн платформи. Предложението на депутатите Менда Стоянова от ГЕРБ и Валери Симеонов от "Обединени патриоти " планува притежателите на тези парцели да ги оферират единствено в случай че са категоризирани по Закона за туризма или пък са регистрирани. Първоначалната концепция бе да бъдат наложително категоризирани, само че след отрицателни реакции текстът бе омекотен.

Депутатите утвърдиха обща годишна квота за даване на ваучери за храна по Закона за корпоративното подоходно облагане в размер на 350 млн. лева По предложение на ГЕРБ в началото заложената сума беше повишена с 30 млн. лв. - от 320 на 350 млн. лв..

*Промени в данните може да настъпят поради новия размер на партийната дотация.

Минималният размер на главната заплата за най-ниската служба, планувана за заемане от държавен чиновник, става 610 лева от 1 януари 2020 година С 10 лева се покачва се подоходният аршин за приемане на детски надбавки.

Средствата за локалната власт следващата година се усилват с към 500 млн. лева, като това се дължи главно да повдигане на средствата за делегираните от страната действия. Догодина за тях са планувани общо 3.65 милиарда лева Общата изравнителна дотация ще е 307 млн. лева, прехвърлянето за зимно поддържане и снегопочистване – 43 млн. лева, а целевата дотация за финансови разноски – близо 200 млн. лева

С промени в Закона за акцизите пък се вкарва видеонаблюдение в пространствата за произвеждане и предпазване на етилов алкохол и тютюневи произведения и в тези, през които влиза и излиза личният състав.

Догодина страната може да поеме нов дълг до 2.2 милиарда лева, само че държавният дълг не може да надвиши 23.1 милиарда лева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР