Нидерландският премиер Марк Рюте се извини от името на своето

...
Нидерландският премиер Марк Рюте се извини от името на своето
Коментари Харесай

Марк Рюте се извини за ролята на страната му в робството и търговията с роби

Нидерландският министър председател Марк Рюте се извини от името на своето държавно управление за историческата роля на страната му в робството и търговията с плебеи , макар апелите към него да отсрочи дълго чаканото изказване, предава Associated Press.

" Днес се оправдавам ", сподели Рюте в 20-минутна тирада, която бе посрещната с безмълвие от поканената аудитория в Националния списък.

Рюте сподели пред кореспонденти след речта, че държавното управление не предлага обезщетения на " хора - внуци или правнуци на поробени хора ".

Вместо това, страната му основава фонд от 200 милиона евро за начинания, които да оказват помощ за справяне с наследството на робството в Нидерландия и нейните някогашни колонии и да подтикват образованието по въпроса .

Рюте се извини " за дейностите на нидерландската страна в предишното: посмъртно на всички поробени хора по света, които са потърпевши от тези дейности, на техните дъщери и синове и на всички техни потомци тук и в този момент ".

Описвайки по какъв начин повече от 600 000 африкански мъже, дами и деца са били изпратени, най-вече в някогашната колония Суринам, от холандски търговци на плебеи, Рюте сподели, че историята постоянно е " грозна, мъчителна и даже напряко срамна ".

" Те бяха изтръгнати от фамилиите им и лишени от човешкото в тях. Те бяха превозени и третирани като добитък. Често под държавното ръководство чрез Холандската западноиндийска компания ", сподели министър-председателят.

Рюте се извини, макар че някои активистки групи в Нидерландия и нейните някогашни колонии го бяха призовали да изчака до 1 юли идната година, годишнината от премахването на робството преди 160 години. Активистите считат идната година за 150-та годишнина, тъй като доста поробени хора са били принудени да продължат да работят в плантации десетилетие след формалното унищожаване на иго.

Рюте изнесе речта си в миг, когато бруталните колониални истории на доста народи бяха подложени на сериозно внимание заради придвижването " Животът на чернокожите има значение (BLM) " след убийството на Джордж Флойд, негър мъж, в американския град Минеаполис на 25 май 2020 година

Обръщението на премиера беше отговор на отчет, оповестен предходната година от назначен от държавното управление съвещателен съвет. Неговите рекомендации включват извинението на държавното управление и признаването, че търговията с плебеи и робството от 17-ти век до премахването му, " което се е случило директно или непряко под холандската власт, са закононарушения против човечеството ".

В отчета се споделя, че към момента съществува институционален расизъм в Нидерландия и той " не може да се преглежда настрана от вековете на иго и колониализъм и концепциите, които са зародили в този подтекст ".

Нидерландското държавно управление сподели, че годината, започваща на 1 юли 2023 година, ще бъде година в памет на робството, в която страната " ще спре, с цел да размишлява върху тази мъчителна история. И по какъв начин тази история към момента играе негативна роля в живота на мнозина през днешния ден.

Това беше очебийно по-рано този месец, когато без значение следствие откри необятно публикуван расизъм в холандското външно министерство и неговите дипломатически служби по света.

Холандците първи се включиха в трансатлантическата търговия с плебеи в края на 16 век и станаха главен търговец на плебеи в средата на 17 век. В последна сметка Холандската западноиндийска компания стана най-големият трансатлантически търговец на плебеи, сподели Карван Фатах-Блек, специалист по холандска колониална история и помощник в Лайденския университет.

Нидерландски градове, в това число столицата Амстердам и пристанищният град Ротердам, към този момент се извиниха за историческата роля на градските управи в търговията с плебеи.

През 2018 година Дания се извини на Гана, която колонизира от средата на 17 век доникъде на 19 век. През юни белгийският крал Филип изрази " най-дълбоко страдание " за злоупотребите в Конго. През 1992 година папа Йоан Павел II се извини за ролята на църквата в робството.
 Нидерландското държавно управление се извинява за ролята си по време на колониализма
Нидерландското държавно управление се извинява за ролята си по време на колониализма

Отделя 27 млн. евро за разкриване на музей на робството
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР