Нидерландия ще смекчи мерките срещу COVID-19 следващата седмица, като позволи

...
Нидерландия ще смекчи мерките срещу COVID-19 следващата седмица, като позволи
Коментари Харесай

Разхлабват мерките срещу COVID-19 в Нидерландия, Чехия и Италия

Нидерландия ще смекчи ограниченията против COVID-19 идната седмица, като разреши питейните заведения и заведенията за хранене да сервират на закрито, а музеите да отворят още веднъж порти, поемайки " обмислен риск ", както се изрази министър председателят Марк Рюте, представен от Ройтерс.

Предишните стъпки през последните седмици бяха отваряне на междинните учебни заведения и позволение за заведенията да сервират навън храна и питиета до 20,00 ч. в този момент питейните заведения и заведенията за хранене ще могат да обслужват клиенти на закрито и да работят до 22,00 ч., заяви Рюте.

У дома хората ще могат а посрещат четирима посетители по едно и също време, вместо досегашните двама.

Здравният министър Хуго де Йонге съобщи, че намаляването на инфекциите в последно време се дължи на имунизирането. Почти половината от хората над 18 години са получили първа доза, сподели той. Правителството заяви също, че в случай че инфекциите са задържат на настоящето равнище, на 30 юни ще бъдат вдигнати още рестрикции - ще бъдат позволени спортните мачове, заведенията за хранене ще могат да одобряват до 100 посетители и да работят до среднощ. У дома хората ще могат да посрещат до осем посетители.

Имаше обаче неприятна вест за холандските футболни почитатели - огромните екрани, и на закрито, и навън, показващи европейското състезание, което започва на 11 юни, са категорично неразрешени.

От понеделник заведенията за хранене в Чехия ще могат още веднъж да обслужват клиенти на закрито, заяви през вчерашния ден здравният министър Адам Войтех, като даде да се разбере, че самият той не е въодушевен от смекчаването на ограниченията, само че държавното управление е длъжно да следва предписание на Върховния административен съд.

От понеделник ще могат да работят още веднъж и плувните басейни, сауни и уелнес центрове, само че гостите ще би трябвало да съблюдават строги хигиенични ограничения, добави Войтех. Освен разпоредбите за обществена отдалеченост ще има и предел за броя на посетителите. Нещо повече, ще би трябвало да се показват и негативни проби за ковид или доказателство за имунизация. Чехия, която бе една от най-силно засегнатите от пандемията страни в света, в този момент има към 120 инфекции на 100 000 поданици на 14-дневна база съгласно Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите, отбелязва ДПА.

Италианското държавно управление желае да смекчи анти-коронавирусните рестрикции по-бързо в някои райони, съобщи ДПА. От понеделник адриатическият район Молизе, известният курортен остров Сардиния и област Фриули-Венеция Джулия на североизток ще бъдат сложени в така наречен " бяла зона " с най-слабите правила заради положителната обстановка с инфекците.

Здравният министър Роберто Сперанца ще подпише съответната заповед, заяви министерството през вчерашния ден. Останалите области ще останат в " жълтата зона " с умерени ограничавания.

В " белите зони " към този момент няма да има вечерен час. Места като културни центрове и развлекателни паркове, които следва да отворят в " жълтите зони " с последователното разхлабване на анти-ковид рестрикциите през идващите седмици, ще могат да възобновят работа от понеделник, заяви " Кориере каузи сера ".

Хората ще могат да посещават клубове, само че няма да могат да танцуват там, а единствено да слушат музика, до момента в който хапват и пийват. Ще бъдат разрешени още веднъж и празненства, само че гостите ще би трябвало да имат негативен тест за ковид или доказателство, че са преболедували или са имунизирани.

Остава в действие задълженито да се покриват носът и устата, и вътре в пространства, и на открито. както и разпоредбите за физическа отдалеченост. В седмичния си отчет през вчерашния ден здравните специалисти установяваха възстановяване на обстановката. Инфекциите на седемдневна база са спаднали до 47 на 100 000 поданици.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР