Нидерландия може да преразгледа въпроса едва когато стане ясно, че

...
Нидерландия може да преразгледа въпроса едва когато стане ясно, че
Коментари Харесай

Нидерландия като лошото ченге

Нидерландия може да преразгледа въпроса едвам когато стане ясно, че в България има настояща правова страна, способна да се оправи с корупцията и проведената престъпност.

Краткото пояснение от едно изречение за какво ще продължим да гледаме Шенген през крив макарон отприщи канонада от рецензии на огромна част от българските " политици " против държавното управление на Марк Рюте. Очаквано реакциите бяха първосигнални и без грам самооценка за какво за повече от 10 години държавни управления, парламенти и президенти не можаха да убедят всички страни в Европейски Съюз, че страната заслужава да влезе в шенгенското пространство. И всички дружно не схванаха, че покриването на механически критерии не е задоволително, тъй като участието ни в Шенген би трябвало да носи за останалите страни повече изгоди, в сравнение с опасности.
От бизнес към геополитика
Ако българските политици се опитат да проумеят това, ще схванат, че имат много работа за извършване. Защото Западът, освен Нидерландия, вижда частните граници " Росенец " и " Капитан Андреево ", през които не се знае какво влиза, както и бежанци, които си заплащат, с цел да минат през страната.
Реклама
Ако към пъзела ръководещи и съпротива прибавят и резултатите от съветската инвазия в Украйна, ще осъзнаят, че Европейският съюз поставя старания да се трансформира от " бизнес организация " в геополитически фактор. Да, напълно до скоро Брюксел беше беззъб във връзка с явните признаци на автократично ръководство на страни като Унгария, Полша и България. Арсеналът от ограничения беше със алегоричен резултат, тъй като по този начин бяха решили водачите на съюза през годините. Причината - Европейски Съюз е основан за улеснение на бизнеса и до неотдавна това беше главният му приоритет. Дълбоката рецесия в следствие от пандемията предизвика началото на смяната, а шокът и вредите от войната на Русия в Украйна я форсират.
Членството ни в Шенген би трябвало да носи за останалите страни повече изгоди, в сравнение с опасности.
Тази смяна може да ни се коства бавна и неуверена, само че е в ход. Германия и Франция бяха в основата на основаването на фонда от 750 милиарда евро за възобновяване от корона рецесията. Няколко северни страни, водени от... Нидерландия, бяха срещу раздаването на милиарди евро грантове на страните. Така против финансирането по този проект страните се задължиха да извършат промени, което се случва за пръв път.

Също за пръв път водачите на Европейски Съюз могат да спрат европейско финансиране за страна от съюза поради проблеми с правовата страна, които могат да доведат до ощетяване на европейския бюджет. Това решение може да бъде взето с квалифицирано болшинство, а не единомислещо. Полша и Унгария апелираха регламента в Съда на Европейски Съюз. Срещу тях застанаха... Нидерландия, дружно с Белгия, Дания, Германия, Ирландия, Испания, Франция, Люксембург, Финландия, Швеция, които упорстват за спазването върховенството на закона.
Реклама
Не е инцидентно, че точно северните страни и Нидерландия, които бяха срещу проекта за възобновяване, опазиха механизма за върховенството на закона на фона на увеличените обществени разноски на Европейски Съюз. Те са наясно, че значително държавни водачи са склонни да влияят прекалено върху независимостта на правораздаването. И се стремят да предпазят интереса на данъкоплатците от богатите страни, които са чисти донори за фондовете на Европейски Съюз, от корист с техните пари.
Гледай Будапеща, мисли за София
Унгария и Полша са в спор с Брюксел от години. Варшава направи правосъдна промяна, която подкопа независимостта на съдиите, а Будапеща има проблеми с публичните поръчки, спора на ползи и корупционно консумиране на средства от Европейски Съюз (не звучат ли тъкмо като проблемите в България?).

Унгария е напът да стане първата страна в Европейски Съюз с блокирано еврофинансиране - към 13 милиарда евро, тъй като съгласно Европейска комисия препоръчаните от държавното управление на Орбан ограничения за възобновяване на върховенството на правото няма да трансформират фундаментално системата, построена върху корупция. Последната дума ще имат европейските водачи, като решението за пръв път ще се гласоподава единствено с квалифицирано болшинство, а не с единогласие.
София е поела ангажимент да осъществя дълго чаканите промени в правосъдната система, оправянето с корупцията и други проблеми, които по този начин и не извърши.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР