Нидерландия днес изглежда най-накрая ще поеме по пътя на официалното

...
Нидерландия днес изглежда най-накрая ще поеме по пътя на официалното
Коментари Харесай

Нидерландия ще се извини за търговията с роби в миналото

Нидерландия през днешния ден наподобява най-сетне ще поеме по пътя на формалното опрощение за своята опетнена от 250-годишна история на робовладелство, съобщи Агенция Франс Прес.

Премиерът Марк Рюте ще произнесе тирада по тематиката в Хага, а седем министри от кабинета ще посетят седем някогашни колонии в Южна Америка и Карибите за събитието.

Сигрид Кааг, министър на финансите и вицепремиер, съобщи по време на публична аудиенция в Суринам предходната седмица, че „ процесът “ ще има „ още един преломен миг на 1 юли следващата година “.

Наследници на поробени от нидерландци ще отбележат тогава 150 години избавление в годишното честване, наречено „ Кити Коти “ (Счупване на оковите) на суринамски.

Но проектът провокира проблеми – организации и други наранени страни разкритикуваха стъпката като прибързана, а неналичието на съвещания от страна на Нидерландия бе изтълкувана като продължаващ колониален метод.

В резултат Рюте още не е удостоверил, че в реалност ще се извини.

Местни медии оповестяват, че всичко сочи, че той ще направи тъкмо това – ще сервира извинения за ролята на нидерландците в търговията с плебеи, която е довела до вековна и нечувана мизерия.

Нидерландия е спонсорирала своята „ златна епоха “ през XVI и XVII век с превозването на към 600 000 поробени африканци най-много към Южна Америка и Карибите.

Но през последните години се бори с обстоятелството, че музеите ѝ със скъпи картини и историческите ѝ градове са значително построени на гърба точно на тази грубост, отбелязва Агенция Франс Прес.

След възхода на „ Черните животи имат значение “ в Съединени американски щати в Нидерландия също бяха повдигнати въпроси за расизма в обществото.

И натискът за опрощение се ускори в градове като Амстердам, Ротердам, Хага и Утрехт. Рюте от дълго време се съпротивляваше, заявявайки, че интервалът на робовладелство е прекомерно някогашен и опрощение ще възпламени напрежение в страната, в която крайната десница остава мощна.

Той промени мнението си, само че това не се хареса на всички.

Премиерката на Свети Мартин Силверия Якобс съобщи пред нидерландски медии в събота, че островът няма да одобри опрощение, до момента в който не бъде разисквано от локалните управляващи.

Робството публично е отстранено в Суринам и в други покорени от нидерландци земи 1 юли 1863 година, само че действително е прекъснато през 1873 година след 10-годишен „ временен “ интервал.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР