Ни-то ден без Пеевски!“ е новият парламентарен слоган.Неформалният лидер на

...
Ни-то ден без Пеевски!“ е новият парламентарен слоган.Неформалният лидер на
Коментари Харесай

Г-н Пеевски в страната на чудесата

„ Ни-то ден без Пеевски! “ е новият парламентарен слоган.

Неформалният водач на Движение за права и свободи, представител на партията, изтъкнат конституционалист, некоалиционен участник в некоалиционните срещи, евроатлантически законодател, законодателЯТ на 49-ото Народно заседание въобще, не пропуща да застане пред камерите и обективите дори когато никой нищо не желае да го пита.

Праща помощ за Украйна, уволнява основния прокурор, избавя правосъдна промяна (която няма потребност от спасяване), търси нотариалния акт на Руската черква, а от през вчерашния ден към този момент брани и морето от бетона. 

Ако първоначално публиката е изглеждала малко объркана, то Пеевски към този момент наподобява част от нормалния кулоарен пейзаж. Няма бизнеси, няма медии, няма глоба по „ Магнитски “. Просто един работлив народен представител. „ Какво да се изненадват, няма нищо изненадващо? “ - отвърна през днешния ден той в отговор на журналистически въпрос за метаморфозата му от депутат, чийто крайник не стъпваше в Народното събрание, до представител и неофициален водач на Движение за права и свободи.

Как господин Пеевски попадна в Страната на чудесата? Кой го води за ръка през чистилището (или пък са хванати за ръце)? Каква е задачата? И цената?
Влез-излез
2 юни. ГЕРБ и " Продължаваме промяната-Демократична България "  са на финалната права по съставянето на проектокабинета „ Денков-Габриел “. Разговорите се водят в стаята на ръководителя на Народното събрание. Продължават с часове. Изведнъж настъпва раздвижване. Журналисти стават очевидци на необикновена панорама – Пеевски, водачът на Движение за права и свободи (вече единствено на хартия) Мустафа Карадайъ и заместникът Йордан Цонев влизат в стаята. И с цел да си подсигуряват, че всички медии ще схванат вярно посланието, вършат не една, а няколко почетни обиколки пред тях, влизайки и излизайки.

Тогава бе обяснено, че се е обсъждала конституционната смяна, а както знаем, Движение за права и свободи получи ексклузивитета да е единствената парламентарна партия, от която ще се търси поддръжка за болшинството. Българска социалистическа партия и " ИТН " в никакъв случай не получиха покана да влязат в тази стая в този ден. Всъщност обаче в нея се обсъждаше проектосъстава на кабинета, а господин Пеевски е изиграл роля за избора на някои от бъдещите министри. Пита се в задачата – в качеството си на какъв.

Факт обаче е, че тази натъртена пред медиите сцена постави началото на легитимацията и на Движението, и на неговия „ представител “. Простата формула бе: ГЕРБ няма да поддържа (и крепи) държавно управление, без Движение за права и свободи да взе участие. И Движение за права и свободи стартира да взе участие. Активно.
Статуквото в правосъдната система - бетон
Контролът върху правосъдната власт, в това число върху висшите кадровици, непроменяемо се е асоциирал през годините с Движение за права и свободи и ГЕРБ. Без Движение за права и свободи и ГЕРБ нямаше да бъде отстранен Иван Гешев, без Движение за права и свободи и ГЕРБ нямаше да бъде бетониран сегашният Висш правосъден съвет, а с него - и комфортно настанения на поста и.д. основен прокурор Борислав Сарафов, като забележете – хоризонтът за подмяната им е пролетта на идната година, малко преди вота за Европейски парламент. С една дума, статуквото такова, каквото го познаваме и поради което се започнаха радикални промени – от въвеждане на механизъм за надзор над основния прокурор, до промени в главния закон - остана. Може би, с цел да служи правилно още известно време...

По-конкретно: прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет избра посредством противоречиви начини Сарафов за и.д. - до през вчерашния ден дясна ръка на Гешев, като по команда минал от „ светлата “ страна. Сарафов се захвана с „ Барселонагейт “ – по-точно с премахването на прокурора по него, какво става със самия проблем – не е ясно. (Не)коалиционното болшинство отхвърли да смени този Висш съдебен съвет, нищо, че е с изминал мандат и бил нелегитимен. Нямало смисъл, не и преди да са признати измененията в Конституцията. Вместо това му подари още живот – с появили се неразбираемо за какво промени в прясно променения Закон за правосъдната власт (ЗСВ). Същото „ отваряне “ на Закон за съдебната власт роди и опасенията, че се пипа в механизма за следствие на основния прокурор и това може да замрази направения в същия ден избор на прокурор, който да проверява Сарафов по сигнали против него. Както се и случи. Но по решение на нелегитимния, само че бетониран ВСС – че законът в първичния му тип му бил неясен и депутатите трябвало първо да си го оправят. (Странно за адвокати, откакто е напълно явен и за лаици).

Всичко гореописано не идва единствено, а пред погледа, а от време на време и със съучастието на ПП-ДБ. Разликата е единствено в мотивацията и в умеенето да се играе политическата игра. А към този момент ГЕРБ и Движение за права и свободи водят с доста на нула на обединяването и с всяко свое деяние, на външен тип богоугодно, дискредитират обединяването.
Ролята на ПП-ДБ
ПП-ДБ взе участие във всяко едно от гореописаните събития. Подкрепи оставането на този Висш съдебен съвет, въпреки да оспори избора на Сарафов, бетонира и него - като в синхрон с ГЕРБ и Движение за права и свободи прикани този Висш съдебен съвет да не пристъпва към избор на нов Главен. Измененията в Закон за съдебната власт бяха импортирани от ПП-ДБ, вторите - които трябваше да " поправят " пропуските - също. Което не попречи на Пеевски да разгласи, че в този момент ще поправи неправдата, която (не)коалицията сама сътвори. 

И в случай че гласовете на ДПС са нужни сякаш единствено за конституционните промени, някак неразбираемо в антикорупционния закон се появиха два любопитни текста: членовете на реформираната комисия ще са единствено трима, а болшинството, с което ще се избират - 2/3. Какво в превод значи това? Че Движението си подсигурява роля и при този избор, че без него не може. Отделно витаят подозренията, че колкото и номинационни бордове да се основат, бъдещата КПКОНПИ ще бъде разпределена по този начин: едно за ГЕРБ, едно за Движение за права и свободи и едно за ПП-ДБ. А решенията се взимат с два гласа. Познайте на кои против кого. 

Това хипотетично систематизиране в бъдещата комисия го видяхме и малко по-рано - когато Движение за права и свободи, която да не си намерения някой, че взе участие във властта, получи подуправител на Българска народна банка. Управителят остана за ГЕРБ, а другият заместител - за Политическа партия.

Политическа партия и Демократична България помогнаха на ГЕРБ и Движение за права и свободи да отстрелят неуместния им председател на Сметната палата.

Обединението понесе на своите рамене като мотор на промените в главния закон и някои от противоречивите текстове, като не призна чие авторство са те. Като да вземем за пример двата мандата за основния прокурор, или българи с двойно поданство да могат да стават министри и депутати. Но пък Пеевски бе този, който обществено разгласи, че ще предложи двата мандата да отпаднат. А импровизирано се приказва за отпадане и на двойното поданство. Кой ли ще заяви богатствата новина?

Дясната коалиция обаче бе създателят на концепцията за 24 май и я вписа в конституционния план. Нищо, че тя е на ГЕРБ. А ГЕРБ през днешния ден се отметна от нея. " Щом ГЕРБ не поддържа, и ние не поддържаме " - чуваме акапелно след Борисов да приказва Пеевски по всевъзможни тематики - и по въпроса с промяната в службите, и по този с ниския Данък добавена стойност за ресторантьорите.

Пак ПП-ДБ избързаха с решението за украинското зърно, с цел да чуем по какъв начин Борисов и Пеевски споделят по-късно " Ако министър председателят не може да се оправи, зърнарите да дойдат при нас - ние ще им решим казуса ".

Примери доста. Но обобщението е едно: мостът е ГЕРБ, лостът е ПП-ДБ.
Подпис до автограф
Най-голямата обществена легитимация на Пеевски обаче идва, когато сложи подписа си под законопроекти, паралелно до тези на Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов. До този на Бойко Борисов не е фрапантно, дори противоположното.

Мнозинството от просто конституционно, което бе изначалното пакетиране на " сглобката ", към този момент е " евроатлантическо ". Само дето ПП-ДБ и ГЕРБ и сами имат болшинство от 121 народни представители и трети участник на процедура не им би трябвало. Има обаче подобен. За план на закон или план на решение на процедура е необходим и единствено един. Какво приказва това тристранно подписане? - Че сделката " без Движение за права и свободи нямате ГЕРБ " е в действие.

В мощ ли е обаче сделката в формалната (не)коалиция за промяна на службите? - Не. В мощ ли е сделката за връщане на машинния избор в остарелия му тип - освен не, ами и се върви към унищожаване на машините въобще. Какво ще излезе от плана за промени в Конституцията също следва да забележим. Но в случай че не се окаже дежавю от последната промяна, завършила с оставката на Христо Иванов като министър на правораздаването, каквито са податките все още, то непроменяемо ще изникне въпросът: " Конституцията е призната, Движение за права и свободи към този момент не ви би трябвало, по какъв начин ще легитимирате " сглобката "? " Отговорът е елементарен - ще следва избор на нов Висш съдебен съвет, нов Инспекторат към Висш съдебен съвет. А за това се изисква болшинство от 2/3. Познайте кой ще го подсигури. По-точно, кой към този момент си е подсигурил мястото на първия ред.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР