Незнайно защо, но от две седмици и кусур пресцентровете на

...
Незнайно защо, но от две седмици и кусур пресцентровете на
Коментари Харесай

Този път май избиха преден зъб на цигарената мафия

Незнайно за какво, само че от две седмици и недостатък пресцентровете на Министерство на вътрешните работи и на прокуратурата мълчат за един доста сериозен триумф на пловдивската полиция: разбиването на канал за импорт на машини за незаконно произвеждане на цигари. 

 

Полицейската интервенция е извършена в края на март, само че информацията за нея изтече откъм Града на седемте тепета едвам на 15 април. Сиреч - някой в министерството е чакал да види какво ще се случи с изборите, тъй като - да си мълчи човек за сходна акция, си е най-малкото необичайно.

Както и да е - други ветрове към този момент духат из етажите на властта, нека свежия въздух " посети " и канцелариите на емблематичната софийска улица " Шести септември ". Още по-странното е, че държавното обвиняване също се снишава като гърмян заек, само че там нещата са ясни - щом Главния не е споделил " Разрешавам! ", никой няма право даже да кихне на обществено място. Надеждите са априлският вятър да споходи и белокаменната обител на Темида до края на годината. 

И по този начин, както доста постоянно стартират прокурорските " книжа " за покачване на обвинявания или задържане под стража,

на неустановено място и на неустановена дата,

при профилирана полицейска акция в Пловдив е задържан 49-годишен предприемач. Той е украинец, от шест-седем години живее под тепетата и е женен за българка.

До преди три години бизнесът му тъне в мъгла, в смисъл подобен - нито той, нито брачната половинка му имат лични компании или вземат участие някъде в съдружничество, не съществуват в регистрите и като самоосигуряващи се на свободна процедура, не се подвизават и в неправителствения бранш като учредители на съдружие или фондация.

За сметка на това обаче фамилията си има къща (меко казано, тъй като съгласно очевидци

" нещото " е 800 квадрата

и си е искрено бижу) в пловдивското село Белащица, което е село единствено на хартия. Инак се води вилна зона и в него нещата наподобяват ето по този начин - и от близко и отдалеко!



Преди три години нещата внезапно се трансформират, тъй като щастливото семейство " подпечатва " брака си и в Търговския указател. И тъй като оттук насетне тази част от информацията е обществена, пишем си нещата такива, каквито са.

Семейната компания се споделя " Таби Дъждовни води " ООД. Вписана е в Търговския указател на 29 август 2018 година. Седалището и адреса на ръководство са на ул. " Борис Шивачев " № 12, само че

същинският бизнес се върти във фирмените халета

на  ул. " Кукленско шосе ", Местност " Герена ".

По принцип бизнесът на семейство Бурма е общоприет: внос, износ и реекспорт, търговия на едро и дребно в страната и чужбина с всевъзможен тип артикули, незабранени от закона и т. н.

Като код на икономическа активност са регистрирани две специфики:

- търговия на едро с други машини и съоръжение със стопанско предопределение, некласифицирана другаде, и елементи за тях;

- търговия на едро с други машини и съоръжение за производството, търговията, навигацията и превоза и елементи за тях.

Във фирмения уебсайт обаче всичко е конкретизирано до последната запетайка: " Таби Дъждовни води " е основана през 2018 година и основана в гр. Пловдив на повърхност от 2000 кв. метра. Основната ни активност е преработване, сервиз и произвеждане на аварийни елементи на машини за преправка на тютюн и произвеждане на цигари ".



В продължение на две години и половина компанията и бизнесът са фамилна благосъстоятелност, тъй като съдружници в ООД-то са единствено Вячеслав Бурма и брачната половинка му Даниела Бурма.

На 17 март 2021 година като съдружници в " Таби Дъждовни води " са вписани сънародниците на Вячеслав - Олександр Ковальов и София Ефименко. Двамата имат общо 5% от дяловете в сдружението, тъй че тяхното наличие можем да го определим като... алегоричен жест към някой покровител или

не толкоз алегорично назначение на контрольори,

защитаващи от близко ползите на " работодателя ".

Всъщност, това към този момент няма значение, тъй като седмица-седмица и половина по-късно Вячеслав Бурма е задържан. Според неофициалната информация, тъй като публична няма и никой не дава, оперативната разработка е почнала по сигнал, че украинецът е част от така наречен цигарената мафия. По-конкретно - " Таби Дъждовни води " ООД е била заслон на канал за импорт на машини и аварийни елементи, предопределени за нелегално произвеждане на цигари и тютюневи произведения. Само за информация - при добра логистика, притежателите на една такава фабрика умерено вършат по 3-4 милиона евро на година. 

По време на акцията са открити и иззети към 40 машини, както и стотици аварийни елементи и елементи за тях. Назначени са една камара експертизи - механически, счетоводни и така нататък, с цел да се види по кое време, къде и от кого са създадени тези машини; къде са били инсталирани, преди да бъдат извадени от употреба; по кое време са импортирани в България и с какви причини за пред митническите управляващи и така нататък

Бърза информация в търсачката " Google " демонстрира, че откогато украинецът Бурма е записал компанията си, в района са разрушени минимум шест незаконни заводи за произвеждане на  цигари - в Калековец, Ръжево Конаре, Желязно, Цалапица, Труд и Граф Игнатиево.

Може и случайност да е, само че в някои от незаконните заводи са работили много сънародници на Бурма.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР