Независимо разследване постанови, че първият министър на Шотландия и лидер

...
Независимо разследване постанови, че първият министър на Шотландия и лидер
Коментари Харесай

Шотландската премиерка Никола Стърджън бе оневинена по случая "Салмънд"

Независимо следствие постанови, че първият министър на Шотландия и водач на Шотландската национална партия Никола Стърджън не е нарушила министерския кодекс.

Бурни събития в Шотландия, където отчетът на ирландския юрист Джеймс Хамилтън заключи, че Никола Стърджън не е подвела Народното събрание с нейните показания. Разследването бе фокусирано върху изказванията, че Стърджън е подвела депутатите по въпроса по кое време за първи път е научила за недоволствата против Салмънд от две някогашни държавни служителки в полов тормоз.

В отчета от 61 страници Хамълтън отбелязва, че Стърджън е дала непълни показания, само че съгласно него не съзнателно, а заради не толкоз ясните си мемоари. Ако бе потвърдено, че Стърджън е нарушила министерския кодекс, я грозеше действителната заплаха да подаде оставка.

При това развиване на събитията плануваният от шотландските консерватори за на следващия ден избор на съмнение в Стърджън надали ще се състои. Всичко това съответства с публикуването през днешния ден на проектозакон за втори референдум за самостоятелност на Шотландия, чийто ревнив последовател е Стърджън.

Ако ръководещата Шотландска национална партия завоюва общите избори през май, тя ще се опита да прокара законодателството в новия парламент с концепция референдумът да се организира след края на пандемията, само че по опция в първата половина на новия парламентарен мандат.

Отделен отчет на парламентарна комисия, проверяващ непозволеното отношение на държавното управление към жалбите против Алекс Салмънд, се чака на следващия ден сутринта.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР