Независимо от поведението или излизането в отпуск на ръководителите на

...
Независимо от поведението или излизането в отпуск на ръководителите на
Коментари Харесай

Ген. Съби Събев: Модернизацията на армията ни трябва да е приоритет през следващите 10 години


Независимо от държанието или излизането в отпуск на ръководителите на институции, службите за сигурност на страната би трябвало да продължат да действат. В същото време служебното държавно управление насочи послания, които звучат като предизвестия към тези шефове – че могат да бъдат отстранени без съответния мотив за това.

Това разяснява в ефира на Радио София ген. Съби Събев , специалист по вътрешна сигурност, първи български боен представител в НАТО, ръководител на Съюз Атлантик.

„ След толкоз години в НАТО и член на Европейския съюз, може да се каже, че България не е дилетант в районните системи за сигурност. Може обаче да се желае още във връзка с нашата адекватност и принос в опазване сигурността на Европа. Модернизацията на българската войска доста закъсня . Не е цялостна оперативна съгласуемост с съставените елементи за групова защита. “

По думите на ген. Събев след влизането на страната ни в НАТО през 2004 година всички държавни управления са пренебрегнали въпроса за рационализация на армията и това е измежду аргументите за изоставането ни в главните бойни системи. Договорите за 8 изтребители и двата модулни патрулни кораба от последните години е стъпка, която би трябвало да бъде продължена.

Отбранителният бранш би трябвало да бъде приоритет на идващите държавни управления до 2030-3032 година, акцентира ген. Съби Събев.

Според него след събитията в Крим и Донбас, Русия се е позиционирала като разрушителна мощ към открития ред в Черноморския район. Увеличила се е опасността й по отношение на прилежащите страни.

„ В огромна степен Русия милитаризира своята външна политика. Заплахите й в нашия район са енергийни, търговско-икономически, осведомителни и други “, добави специалистът.

С него беседва Лъчезар Христов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР