Независимо от пандемията от COVID-19, Китай работи целенасочено по въвеждането

...
Независимо от пандемията от COVID-19, Китай работи целенасочено по въвеждането
Коментари Харесай

Цифровият юан ще застраши Bitcoin и дори зелените пари

Независимо от пандемията от COVID-19, Китай работи целеустремено по въвеждането на цифрова национална валута. Пилотна стратегия за публична цифрова версия на юана стартира през април в стеснен размер в четири обитаеми места в страната - Шънджън, Суджоу, Чънду и Сионган - нов "интелигентен " град в развой на развиване на югозапад от Пекин, умислен от президента Си Дзинпин. Очаква се по-обширен тест по време на зимната олимпиада в Пекин през 2022-а. Някои специалисти считат, че виртуалният юан ще укрепи властта на страната върху финансовата система на страната и даже може да промени световния баланс на икономическо въздействие.

В момента по-голямата част от разменените по електронен метод пари в азиатския исполин са просто заеми и дебити по сметките в разнообразни банки. Китайският дигитален кеш е умислен като електронна версия на банкнотите и монетите и съществува по-скоро в цифровите портфейли на смарт телефоните, а не физически в кесиите на хората, чието количество може да се подсигурява от страната. Виртуалните пари обаче са по-лесен и по-бърз метод за прилагане от хартиения им тип и дават на китайските управляващи контрола, неосъществим при физическия кеш.

Китайските управляващи би трябвало да са изключително деликатни цифровата валута да не стартира да измества другите парични форми, като да вземем за пример банковите депозити. Защото те са нужни на банките за разпределяне на заеми. Освен това системата евентуално ще се конкурира с два от най-успешните корпоративни колоса - "Алибаба груп холдинг " и "Тенсент холдингс ", чиито мобилни приложения за разплащания - Alipay и WeChat Pay - са изключително известни измежду популацията. По публични данни ежедневното ползване на китайците, заплатено посредством мобилните приложения на огромни софтуерни компании, е в размер на 16% от Брутният вътрешен продукт на страната. Докато във Англия и в Съединени американски щати то е под един %. Китайската национална банка към този момент уточни заплахата от концентрирането на прекомерно доста финансова мощност в ръцете на няколко корпорации освен поради прекомерно високия финансов риск, само че и тъй като "в тази игра спечелилите получават всичко, тъй че монополите са съществено предизвикателство ".

От друга страна, появяването и растящата известност на самостоятелните криптовалути като Bitcoin и Ethereum, основават действителна заплаха огромно парче от икономическата интензивност да се реализира отвън полезрението на политиците. През последните години Пекин вкара прецизен надзор върху потреблението на сходни монети. Но в същото време съзря капацитета в тази концепция до момента в който тя е под контрол и стартира да изследва издаването на лична цифрова парична единица още през 2014-а.

Макар че използването на виртуалната парична единица в народен мащаб към този момент е далечна вероятност, не липсват предизвестия, че тя може да се окаже опасност за преобладаващата позиция на Съединени американски щати на световната финансова скица.

Адити Кумар и Ерик Розенбах от Harvard Kennedy School се притесняват, че цифровата версия на китайския юан може да разреши на Иран и на други страни да заобикалят американските наказания или да вършат парични преводи без знанието на Вашингтон.

Бившият щатски финансов министър Хенри Полсън обаче не е угрижен за статуса на американския $ като международна аварийна валута. Основанията му са, че даже цифровият юан да потвърди високата си подвижност по света, зелените пари се употребяват с високо доверие, пък и в тях към момента се правят оценка суровият нефт и други основни първични материали.

Когато новите виртуални монети влязат в приложимост, индивидите ще могат да ги обменят посредством цифрови портфейли и няма да се нуждаят от банкови сметки. По този метод те ще са налични и за 225 млн. души в Китай, които нямат достъп до банковата система. В селските региони електронната дистрибуция и продан на пари ще помогне да се форсира развиването им и да се лимитират измамите, тъй като кешът ще може да се наблюдава по-лесно.

Освен че ще има взор върху паричните потоци, Народната банка на Китай счита да вкара предели върху размера на някои транзакции или даже да изисква пояснения за по-едрите. Някои анализатори гадаят дали заплащанията ще могат да се обвържат с въвеждащата се система за обществени заеми, в която жителите с "примерно " държание имат право на привилегии, до момента в който лицата с престъпни и други противообществени прояви са лишени от тях. Преобладаващото мнение е, че задачата на Пекин не е заплащанията да се създадат по-удобни, а те да заменят кеша, тъй че да може да държи по-изкъсо хората.

Дори цифровата валута да се вкара в народен мащаб, към момента не е ясно дали тя ще получи позволение да пресече границите.

От една страна интернационалните разплащания ще се реализират незабавно, както и валутните транзакции, които сега се осчетоводяват в границите на два дни. Широката приложимост на цифровия юан ще окуражи страните и чужденците да се възползват от китайската технология и вероятно от валутата на азиатския исполин - най-благоприятният сюжет за Китай.

От друга страна, Пекин сигурно ще е угрижен от следствията върху финансовия надзор, чиято цел е да лимитира износа на огромни количества благосъстояние зад граница. Този надзор бе засилен доста след безредната обезценка на юана през 2015-а. Според създателя на blockchain-платформата Neo - Да Хонгфей - китайската централна банка евентуално ще отдели част от цифровите пари за приложимост отвън страната, сходно на сегашната офшорна версия на юана във валутната търговия.

Нещата ще тръгнат по-бързо откакто цифровият юан се утвърди на националната сцена. Над 80% от притежателите на смарт телефони в Китай заплащат постоянно по транзакциите си посредством тези устройства - най-високият дял в света, по данни на "Ю Би Ес груп ". Нещо повече, китайските консуматори драговолно "прегръщат " новите финансови технологии. Например, паричният фонд Yu'E Bao, който Alipay стартира да предлага през 2013-а, става толкоз известен, че се трансформира в най-голямото сдружение от този клас в света. Фондът стартира да източва толкоз стремително и бързо пари от депозитната система на страната, че през 2017-а Народната банка на Китай е принудена да се намеси и да го "озапти ".

Големият тест на виртуалния юан ще е дали китайските консуматори ще се доверят на новата кешова технология и на институциите зад нея.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР