Независимо от доброто състояние на ликвидната позиция, кредитните институции следва

...
Независимо от доброто състояние на ликвидната позиция, кредитните институции следва
Коментари Харесай

БНБ: Домакинствата може да започнат да теглят депозитите си

Независимо от положителното положение на ликвидната позиция, кредитните институции следва да ръководят ликвидността си с нараснало внимание. Причината е, че при основни промени във финансовото положение на предприятията и семействата, те може да стартират да теглят депозитите си, което ще докара до промени в размера и структурата на депозитите. Това излиза наяве от обява на Българска народна банка в изданието Банките в България.

Значителното покачване на цените на енергоносителите, евентуалните усложнения във веригите за доставки и забавянето на външното търсене могат да се отразят отрицателно върху финансовото положение на предприятията и семействата у нас, предизвестяват от банката.

 В допълнение, бързото повишаване на лихвените проценти в света през идващите месеци ще се придвижи върху равнищата им в страната. За това банките е належащо да преценяват политиката си във връзка с кредитната активност и провизирането с рисковете в икономическата среда, показват от Българска народна банка.

През третото тримесечие на 2022 година банковият бранш продължи да реализира активността си в изискванията на ускорена инфлация и висока неустановеност в икономическата среда. Динамиката на частното ползване и на чистия експорт остана относително удобна, до момента в който вложенията в главен капитал означиха спад на тримесечна база, регистрира Българска народна банка.

Кредитната интензивност се резервира висока както при семействата, по този начин и при бизнеса. Търсенето на заеми от семействата се дължи на мощно негативните стойности на действителните лихвени проценти, до момента в който при нефинансовите предприятия търсят заеми, с цел да си обезпечат оборотен капитал и ресурси в изискванията на висока неустановеност и покачване на индустриалните разноски. От страна на предлагането високата кредитна интензивност се дължи на повишаването на сумата на депозитите в банките и стабилната ликвидна позиция на банковата система, показват от Българска народна банка.

От банката регистрират, че делът на необслужваните заеми продължи да се намалява и през третото тримесечие на 2022 година Същевременно е налице спиране на дълготрайната наклонност към понижаване на размера на необслужваните заеми, което в комбиниране със запазващия се релативно висок дял на заемите във фаза 2 по Международния счетоводен стандарт за финансово отчитане (МСФО)  е сигнал за изостряне на кредитния риск.
 istock istock
В кратковременен проект нарастването на кредитните размери се отразява позитивно върху доходността на банковия бранш. Но  продължителните интервали на висок кредитен напредък основават предпоставки за кредитен риск в балансите на банките и той ще пораства при утежняване на икономическите условия или внезапно покачване на лихвените проценти по заемите, предизвестяват от Българска народна банка.

Лихвите по заемите може да се усилят двойно до края на 2023 година

Към 30 септември 2022 година облагата на банковата система е 1.5 милиарда лева, с 408 млн. лева (37.4%) повече по отношение на регистрираната за деветмесечието на 2021 година Общият чист действен приход на банковата система доближи 3.8 милиарда лева в края на септември 2022 година, като нараства с 549 млн. лева (16.7%) на годишна база.

За нарастването способства по-високия приход от лихви, поради множеството отпуснати заеми. Увеличават се приходите от такси и комисиони. Спрямо 30 септември 2021 година чистият лихвен приход се усили с 245 млн. лева (12.0%) до 2.3 милиарда лева, а делът му в структурата на чистия действен приход възлиза на 59.5% в края на септември 2022 година Нетният приход от такси и комисиони по отношение на първите девет месеца на 2021 година се усили със 173 млн. лева (19.2%) и в края на септември 2022 година доближи 1.1 милиарда лева, а делът му в чистия действен приход се увеличи до 28.1%.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР