Златото е най-сигурният актив, който някога е съществувал. То играе

...
Златото е най-сигурният актив, който някога е съществувал. То играе
Коментари Харесай

Кой е най-сигурният актив за инвестиция

Златото е най-сигурният актив, който в миналото е съществувал. То играе ролята на балансьор за централните банки, с цел да могат да покриват опасности подбудени както от фиатната финансова система, по този начин и геополитическия опасности локалния опасности в стопанската система на дадени страни. Това сподели по Радио " Фокус “ основателят на iGold Крум Атанасов.

" Златото има доста огромна капитализация, никой не може да манипулира елементарно цената му, не може да я смъкна с някакви финансови механизми, доста мъчно манипулируем актив. Златото е и извънредно ликвиден за разлика от други активи, като криптото примерно, които в избрани моменти тотално губят ликвидност, златото е постоянно ликвидно, постоянно се търгува, “ описа още той.   

По думите му ползата към капиталовото злато се увеличи неведнъж след пандемията и началото на войната в Украйна, и последвалата растяща инфлация, като цената му от равнища 1250 до 1350 $ стигна един връх от към 2050 $. След като се поуспокоиха малко неща цената му направи промяна поради повдигане на лихвите на облигациите, и в този момент още веднъж сме на равнища от към 2030-2040 $ в последните 2-3 месеца. 

Крум Атанасов изясни още, че цената на златото зависи от доста фактори, като един от тях е покупко-продажбата на злато от централните банки – техните покупки са един от най-големите фактори за поддържане на цената на златото.
 istock istock
" Обратна корелация има цената на златото и с американския $ – когато доларът отслабва, златото ускорява цената си, и противоположното. Тази корелация е годна в избрани интервали, които могат да се смятат за мажоритарни. Обратна пропорция има и с американските държавни скъпи бумаги, “ разясни още той, като добави, че цената зависи и от геополитически и международни катаклизми и форсмажори, които заплашват международния ред подобен, какъвто е, международните пазари реагират и употребяват златото като инструмент, с който да хеджират риска.

Експертът обясни още, че златният фючърс е доста по-добър инструмент за нечиста сделка на пазара на злато.

" Те са по-скоро умозрителен инструмент с цената на златото, ти не притежаваше действително злато. Така че той е доста по-добър инструмент за търговия при    професионалисти и хора, които знаят какво вършат, в по-къси интервали, в сравнение с за дълготрайна инвестиция. При капиталовото злато рискът е при теб – по какъв начин и къде да съхраняваш физически закупеното злато, като при по-големите суми си употребяват трезорни кутии. “

" Историческата нумизматика не се предлага за дилетанти, за хора, които не схващат, само че пък за тези, които схващат, е доста забавна опция като инвестиция. Но когато приказваме с чисти вложители, им споделяме: Не, не пипайте историческа нумизматика, занимавайте се единствено с чисто капиталово злато, където няма никаква добавена стойност върху цената на метала, “ разясни още той.

Специалистът разкри още, че стартира да се занимава с тази активност през 2019 година, когато стартира да написа публикации на тематика вложенията в злато, така като  нямало съответна информация на българския пазар по тематиката.

" Започнах да пиша публикации тогава, които помогнаха безусловно на десетки хиляди души да схванат в доста огромни елементи за вложенията в злато, с цел да знаят, че в действителност не е толкоз ужасно и да могат да схванат какво да купят, по какъв начин да го купят, кое е за тях, кое не е за тях. И надлежно това прерасна към този момент в InvestPRO – професионалната стратегия за образование, която вършим в този момент, която е за разнообразни класове активи, и която стратегия е професионална и утвърдена от Министерство на образованието. Така че трудът ми прерасна в InvestPRO, което е също една неповторима стратегия, помагаща на хиляди хора, “ заключи създателят на iGold Крум Атанасов.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР