Независимо от бушуващата в Украйна война, както и другата, която

...
Независимо от бушуващата в Украйна война, както и другата, която
Коментари Харесай

The Wall Street Journal: Си Дзинпин: инициативата „Един пояс, един път“ е път към новия световен ред

Независимо от вилнеещата в Украйна война, както и другата, която се разпростира в Близкия изток, китайският водач Си Дзинпин акцентира на своя знаков външнополитически план като мощ за единение, съдействие и разцвет по целия свят.

На срещата на върха, свикана в Пекин за отпразнуване самодейността „ Един пояс, веднъж “, ситуацията изглеждаше много разделяше, в сравнение с обединяваше. По време на съществена тирада в Голямата зала на народите в сряда, Си нарежда Китай като водач на нов, по-приобщаващ световен ред и разгласи, че възходът на страната му ще бъде от изгода за всеки, който желае да се включи.

„ Ние не сме за идеологическа борба, не желаеме геополитическо съревнование, не вършим блокова политика “, сподели той, визирайки въвеждането на едностранни наказания, икономическо разделяне и други принадлежности, които Пекин упреква Съединени американски щати, че употребяват, с цел да овладеят своите съперници. „ Постигнатото през последните 10 години демонстрира, че съдействието в плана „ Един пояс, веднъж “ е от вярната страна на историята. “

Поканен да приказва незабавно след Си, съветският водач Владимир Путин удостовери триумфа на инфраструктурната стратегия за трилиони долари за създаване на „ по-справедлив, многополюсен свят и система на интернационалните връзки “, съгласно китайската държавна телевизия CGTN.

Уважението, демонстрирано към Путин и съвсем неналичието на западно посланичество измежду близо двете дузини присъстващи на форума международни водачи, отразява по какъв начин самодейността „ Един пояс, веднъж “ става все по-разделителна геополитическа линия, откогато Си за първи път предложи концепцията преди десетилетие; както и напрежението, влошило интернационалните връзки след нахлуването на Русия в Украйна и последното нахлуване на „ Хамас “ против Израел.

Първоначално замислена като метод за поощряване развиването на инфраструктурата за по-добро свързване на Китай с Централна Азия и по-нататък, самодейността е обект на продължителни рецензии от страна на западните държавни управления, което съгласно тях съставлява струпване на неустойчиви дългови товари върху някои от страните-участнички.

Си не разяснява непосредствено рецензиите по отношение на дълга. Вместо това, в речта си в сряда той приказва в общи линии по какъв начин възходът на Китай облагодетелства други страни. „ Когато Китай се оправя добре, светът ще се оправя още по-добре “, сподели Си. „ Чрез съдействието в плана „ Един пояс, веднъж “ Китай отваря още по-широко вратите си към света. “

На фона на войната в Украйна и неизпълнената заповед на Международния углавен съд за арест, наличието на Путин на тазгодишния конгрес ускорява икономическата и дипломатическата поддръжка на Китай за съветския водач, без значение че за Запада той се трансформира в парий.

В отговор на западните наказания против Русия, последвали нашествието на Путин в Украйна, комерсиалните връзки сред двете страни набъбнаха, защото Русия от ден на ден се обръща към Китай, за доставка на технологии и машини, които не може да получи от другаде.

Борейки се с икономическите  рестрикции на Запада, Путин в речта си предложения страните от „ Един пояс, веднъж “ да вземат участие в развиването на това, което е известно като Северен морски път, който понижава дистанцията за мореплаване до Китай и заобикаля рисковите точки при Суецкия канал и Малакския проток.

Русия преди този момент се опитваше да отклони упоритостите на Китай в Арктика, само че в този момент в Пекин речта на Путин прозвуча по-приветливо. „ Каним заинтригуваните страни да вземат участие директно в развиването му “, сподели той за Северния морски път.

На среща сред Си и Путин в сряда – тяхната 42-ра среща от 2013 година насам, китайският водач посочи „ положителните работни връзки и дълбокото другарство “ с Путин, съгласно китайските държавни медии.

„ Китайската страна поддържа съветския народ, който поема пътя на личния си избор за национално подмладяване, отстоявайки националния суверенитет, сигурността и ползите на развиването “, сподели Си на Путин.

Китайските държавни медии не загатват съответно Украйна, само че сочат, че двамата водачи са разискали обстановката сред Израел и Палестина, без да дават детайлности. На конференцията в сряда вечерта Путин сподели, че срещата със Си траяла три часа, на която той в детайли уведомил за обстановката в Украйна. При сегашните сложни условия Китай и Русия би трябвало тясно да координират външните си политики, споделил Путин на Си, съгласно съветските държавни медии.

Преди това Русия изрази задоволството си от формалната позиция на Китай за войната в Украйна и поддържаното от Пекин мнение, че ползите на сигурността на всички страни би трябвало да бъдат взети под внимание при търсене решение на спора. Според западни анализатори, тази позиция придава тежест на съветската теза, че външните закани за сигурността не са оставили на Русия различен избор с изключение на да нахлуе в Украйна.

Няма информация за пробив в дългогодишните договаряния за нов водопровод за природен газ, свързващ Русия с Китай, наименуван „ Силата на Сибир-2 “. Газопроводът би трябвало да прекоси Монголия и да ускори продажбите на съветски газ за Китай, като в допълнение преориентира съветската енергийна промишленост към Азия, надалеч от обичайна ѝ взаимозависимост от Европа. В Пекин се състоя среща с президента на Монголия, на която Путин сподели, че планът се движи с положително движение, съгласно съветските държавни медии.

Предвид наличието на Путин и другите задгранични водачи, сигурността в Пекин бе извънредно нараснала в продължение на дни преди форума. Китайски бойци, десетки служители на реда и цивилни сътрудници по сигурността охраняваха региони на столицата. На фона на боевете в Близкия изток, чиновник на посолството на Израел в Пекин беше намушкан предходната седмица.

Подготовката за тазгодишния конгрес „ Един пояс, веднъж “ става на фона на възходящото съревнование на Китай със Съединени американски щати и други западни страни. По-рано този месец бе оповестена „ Бяла книга “ на държавното управление на Китай против напъните на Съединени американски щати да лимитират продажбите на избрани технологии – тактика, която администрацията на Байдън назовава „ понижаване на риска “.

„ Някои страни преувеличават рисковете за националната си сигурност и търсят „ обособяване “ в името на „ понижаване на риска “, се споделя в книгата. „ Техните дейности основават спънки пред дълготрайното развиване на човечеството. “

Министерството на търговията на Съединени американски щати съобщи във вторник, че в допълнение стяга рестриктивните мерки за закупуване от Китай на усъвършенствани чипове, които биха могли да обезпечат пробив в региона на изкуствения разсъдък. Ограниченията на Съединени американски щати върху износа на технологии за Китай се обрисуват като едни от най-спорните в различията сред страните. Китай се оплаква, че тези ограничения са несправедливи и са предопределени да го лимитират.

В речта си в сряда Си сподели, че китайската стопанска система е отворена за задгранични вложения, макар утежняването на интернационалния бизнес климат на фона на непредсказуемата вътрешна регулаторна среда и засилващите се ограничавания в региона на националната сигурност. Без да даде детайлности, Си сподели, че Китай ще отстрани в индустриалния бранш всички ограничавания върху задграничните вложения – болно място за задграничните компании, които желаят да създават в страната.

За плановете по „ Един пояс, веднъж “, доста от които са построени отвън границите на Китай, Си сподели, че държавната Китайска банка за развиване и Експортно-импортната банка на Китай ще обезпечат в допълнение финансиране от 350 милиарда юана, което се равнява на 47,9 милиарда $, до момента в който 80 милиарда юана ще бъдат инжектирани в държавния фонд на Китай за пътя на коприната.

Въпреки новите задължения има доказателства, че в някои връзки ентусиазмът към самодейността „ Един пояс, веднъж “ понижава. Тази година почти две дузини държавни или държавни ръководители участваха на срещата на върха спрямо 37-те, които участваха във форума през 2019 година

Правителството на Афганистан изпрати чиновници от по-ниско равнище – настоящия министър на промишлеността и търговията. Забележимо е отсъствието на на съвсем цялото посланичество на Европейския съюз; министър председателят на Унгария Виктор Орбан беше единственият началник на държава-членка на Европейски Съюз, който пристигна на тазгодишната среща. През 2019 година участваха водачи от Гърция, Италия и Португалия.

Докато самодейността „ Един пояс, веднъж “ в миналото бе фокусирана върху подкрепяне на Китай за финансиране и създаване на широкомащабна инфраструктура, в този момент наподобява се измества към по-малки, по-комерсиално насочени планове, като се дава приоритет на чистото развиване и подсилване на цифровата съгласуваност сред нейните членове, настояват анализатори.

Но смяната не значи, че самодейността изчезва. Вместо това Си разгласи проекти за основаване на секретариат на форума – ход, който ще институционализира самодейността отсега нататък, сподели Рик Уотърс, ръководещ шеф за Китай в консултантската компания за политически риск Eurasia Group.

„ Докато Си е в близост, този план е тук, с цел да остане “, сподели Уотърс.

Превод: доктор Радко Ханджиев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР