Независимо дали сме от хората, които полагат стриктни грижи за

...
Независимо дали сме от хората, които полагат стриктни грижи за
Коментари Харесай

8 грешки, които допускаме в грижата за зъбите си

Независимо дали сме от хората, които поставят прецизни грижи за своите зъби, или пък сме от тези, които са малко по-небрежни (включително и постоянно отсрочват профилактичния обзор при зъболекаря), евентуално има неща, които пропущаме или вършим прекомерно доста във връзка с зъбите си.

И сигурно позволяваме редица, въпреки и неволни, неточности в грижата за устната си хигиена. Затова от BuzzFeed News се допитват до експерти - зъболекари и ортодонти - с цел да схванат повече за най-често срещаните неточности, които хората вършат, когато става въпрос за устата им. Ето какво казват те.

Агресивно четкане

Въпреки че е значимо да мием зъбите си усърдно, с цел да премахнем храната и насъбраните бактерии, би трябвало да сме сигурни, че не подхождаме прекомерно нападателно. И това се отнася както за ръчните четки за зъби, по този начин и за електрическите. Агресивното четкане може да повреди емайла, да докара до криза на венците и ерозия на откритата повърхнина на корена.

Бързо изплакване

За да бъде ефикасен флуоридът от пастата, той би трябвало да престои върху зъбите най-малко минута-две след измиването им. Затова е добре устата да се изплакне с вода по-късно време, с цел да се отстрани остатъчната паста.

Използване на вода за уста

По същия метод не би трябвало да използваме вода за уста непосредствено след миене на зъбите. Подобно на елементарната вода, тя отмива съсредоточената флуоридна паста, която е останала върху зъбите и отслабва нейните преимущества. По-добре е да изчакаме няколко минути.

Четката за зъби

Четките са склонни да натрупват бактерии, а косъмчетата им се износват с течение на времето. Специалистите предлагат на всеки три месеца да сменяме четката с нова, както и след заболяване.

Миене след избрани храни и питиета

Грешка е да се измият зъбите незабавно след консумация на сладки или кисели храни и питиета - в това число кафе. Причината е, че по този начин се форсира ерозията на емайла. Вместо това е добре да се изчака най-малко 30 минути.

Съхранение на четката

Важно е в никакъв случай да не слагаме мократа, одеве употребена четка за зъби в затворена кутия или долап. Това основава удобна среда за размножаване на бактерии. По-добре е да изчакаме четката да изсъхне изцяло на въздух, преди да я приберем.

Почистване с конец

Включването на конец в грижата ни за зъбите е целесъобразно от зъболекарите. Но те обръщат внимание на реда в който би трябвало се случва почистването, а точно: потребление на конец, четка за зъби и разчистване на езика. Почистването с конец постоянно е преди четкането, защото той отстранява частиците и бактериите, останали сред зъбите, до момента в който четката отстранява плаката от повърхността.

Сода или въглен

Популярна наклонност, следена в обществените медии през последните години, е потреблението на артикули въз основата на въглен и сода за самун за разчистване и избелване на зъбите. Експертите обаче считат, че тези артикули са извънредно абразивни. И макар че могат да дадат краткосрочни резултати, дълготрайните резултати могат да бъдат доста неприятни. Те в действителност могат да разрушат външния, предпазен пласт на зъбите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР