В Копривщица, където през 1876-та година се дава началото на

...
В Копривщица, където през 1876-та година се дава началото на
Коментари Харесай

Честваме 148 години от Априлското въстание

В Копривщица, където през 1876-та година се дава началото на Априлското въстание, стартират честванията по отбелязването на 148-ата годишнина от експлоадирането му.

Проявите стартират от 19.30 ч. в Народно читалище Хаджи Ненчо Палавеев, където ще се играе театралната режисура " Индже ".

Вечерта на площад " 20 април " ще има възпоменателна заря, а след нея - концерт с присъединяване на националната певица Светла Дукатева. Програмата продължава на 1 май, когато ще бъдат положени цветя на гроба на революционера Тодор Каблешков. Жители и госта на града ще могат да видят и театрализирания театър " Първата пушка ", който пресъздава събитията, разиграли се на 20 април 1876 година Възстановката се реализира с над 250 самодейци, описа Райна Пачева от Дирекция на музеите в Копривщица.

Със заупокойна молитва в храма " Св. Никола " и с литийно шествие в Клисура ще бъде сложено началото на честването на 148-а годишнина от експлоадирането на Априлското въстание. В Историческия  музей ще бъде открита изложбата " Светини от април 1876-та ", а на площад " 20-тиаприл " ще се състои  церемониален митинг-заря.

Министър-председателят Димитър Главчев ще одобри почетния строй и ще произнесе слово. По традиция в Клисура на следващия ден ще бъдат пресъздадени моменти от подготовката, експлоадирането и потушаването на Априлското въстание. Във възстановката ще вземат участие локални самодейци и членове на Националното сдружение " Традиция ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР