Независимо дали печете, пържите или варите картофите, е добре да

...
Независимо дали печете, пържите или варите картофите, е добре да
Коментари Харесай

Тънкости при готвенето на картофи, които всяка домакиня трябва да знае

Независимо дали печете, пържите или варите картофите, е добре да сте осведомени с няколко тънкости, които оказват въздействие върху крайния резултат.
1. Изберете картофи съгласно метода на топлинната обработка
Ако планирате да печете картофи или да вършиме картофено пюре, изберете зеленчуци с ниско наличие на вода и нишесте. Често тези картофи се разграничават от останалите по своята кафява и " груба " кора.
Ако желаете да приготвите по-леко картофено пюре, заменете една четвърт или една трета от количеството картофи, посочени в рецептата, с грудка целина.
Картофите с жълта сърцевина и по-удължена форма са по-подходящи за пържене.
Обикновено алените и розовите картофи са превъзходен избор при приготвянето на чорба или картофена салата. Те се отличават с високо наличие на вода и ниско наличие на нишесте. Това оказва помощ за запазването на формата им по време на готвене.
2. Съхранявайте картофите на хладно и надалеч от лука
Картофите се съхраняват най-добре в тъмни и хладни пространства. Изберете място с добра вентилация, само че не и хладилника. При температура в интервала от + 1 до 3 ° C нишестето се трансформира в захар, която може да промени усета на картофа. Но топлината също не е потребна за картофите.
Най-добре е да ги съхранявате при температура към 10 ° C.  Ако съхранението им е при температура над 12 ° C, те ще се дехидратират и по-бързо ще се скапват. 
Картофите не би трябвало да се съхраняват наоколо до храни, произвеждащи етилен, като лук, банани и ябълки. Под въздействието на този газ картофите покълват доста по-бързо.
3. Замразете картофите и ги съхранявайте във фризера, в случай че желаете готвенето им да ви лишава по-малко време
За да замразите картофите, нарежете ги по метода, по който възнамерявате да ги употребявате - на филийки, кубчета или пръчици като авансово ги бланширате във вряща вода за 5-7 минути. Поставете ги в гевгир, охладете ги до стайна температура и по-късно ги поставете в найлонови пликове.
4. Съхранявайте обелените картофи в студена вода преди готвене
Обелените картофи се окисляват и могат да потъмнеят, в случай че бъдат изложени дълго време на въздух. За да избегнете това, поставете обелените картофи в студена вода. Водата отмива нишестето, предпазвайки клубените от обезцветяване. Може да съхранявате картофите във вода 1-2 часа, само че не повече, защото това води до загуба на водоразтворими хранителни субстанции.
5. Прибавете солта в подобаващия миг
Картофите, изключително тези с високо наличие на нишесте, изискват повече сол, в сравнение с другите зеленчуци. Ето за какво е доста значимо те да се осолят, когато са горещи, без значение дали са пържени, задушени или печени.
Топлината спомага за отмерено осоляване на картофите. След като изстинат и прибавите сол към тях, тя ще осоли единствено повърхността им.
Когато приготвяте ядене с  картофи на котлона, водата би трябвало да се осоли 5 минути след шупване, тогава грудките резервират най-добре формата си.
Пържените картофи се осоляват в края на топлинната обработка, с цел да запазите хрупкавостта им досега на сервиране. В противоположен случай те ще станат меки и леко воднисти.
 Рецепта за съвършените картофени кюфтета Рецепта за съвършените картофени кюфтета
Случвало ли ви се е да се стараете да извършите съвършените картофени кюфтета, а те все да не стягат или да се пръскат по време на пърж...
Печените картофи се осоляват, откакто омекнат задоволително.
При варенето на картофи за подготвяне на картофено пюре не е нужно да прибавяте сол към водата. За задачата клубените се слагат в студена, а не във вряща вода. Често срещана неточност при изработката на картофено пюре е слагането на обелените картофи във вряща вода. По-добре сложете картофите в студена вода и тя да заври с тях.
Докато клубените се варят, заемете се със стоплянето на млякото и/ или сметаната в дребна тенджера и извадете маслото от хладилника. Някои готвачи предлагат маслото да се разтопи авансово и едвам по-късно да се добави към картофеното пюре.
6. Приложете метода на двойно пържене, с цел да станат по-хрупкави картофите
Двойното пържене подсигурява, че вътрешността на картофите ще остане мека, а коричката им ще стане извънредно хрупкава. Не забравяйте да добавите сол към пържените картофи след второто пържене.
 Полезни ли са пресните картофи за вас? Полезни ли са пресните картофи за вас?
Дори диетолозите, които предлагат избягването на нишесте в диетата си, са на мнение, че пресните картофи не оставят отрицателен отпечат...
" Първото " пържене лишава 6-7 минути и се реализира в не доста горещо олио, т.е. на по-слаб огън. " Второто " пържене се реализира в гореща лой за 2 минути.
7. Махнете фолиото от картофите 5 минути преди края на топлинната обработка
За да получите хрупкава коричка, отстранете фолиото 5 минути преди привършване на топлинната обработка.
8. Бланширайте картофите преди пържене
Бланширайте картофите в 3 литра вода, към която авансово сте добавили 1/2 ч.л. сода бикарбонат. След това ги поставете в гевгир и откакто се отцедят изцяло от водата, изпържете ги в авансово нагрято растително масло. Содата за самун разгражда пектина в картофите и извежда нишестето на повърхността. В резултат от това при пържене те покафеняват отмерено и получават несравнима хрупкавост.

Още от ПОЛЕЗНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР