Независимо че не се очертава край на войната, в Киев

...
Независимо че не се очертава край на войната, в Киев
Коментари Харесай

Сложен въпрос пред ЕС: 4 милиона бежанци обратно в Украйна?

Независимо че не се обрисува завършек на войната, в Киев към този момент приказват за това по какъв начин да стимулират напусналите родината си жители да се върнат назад
След експанзията на Русия против Украйна към четири милиона украинци откриха леговище в Европейски Съюз. За да одобряват бързо огромното количество бежанци, страните членки на Общността задействаха съществуващата от 2001 година Директива за краткотрайна отбрана, която бе за първи път приложена на дело, написа.

Статутът за краткотрайна отбрана даде на украинските жители неотложен достъп до системата за обществени помощи, жилище, пазар на труда, обучение и медицински услуги в страната от Европейски Съюз, която ги е приела. Но през март 2025 година срокът на деяние на директивата изтича. В Киев и в Брюксел към този момент мислят какви благоприятни условия биха могли да бъдат препоръчани на украинците за времето по-късно. Но позициите и ползите на Европейски Съюз и на Украйна по въпроса са разнообразни.
Украйна желае да върне бежанците още в този момент
Киев е заинтригуван колкото може повече украински жители да се върнат вкъщи, което ще подкрепи възобновяване на страната. При това не чак след края на войната, а още в този момент, до момента в който бойните дейности не престават. Съветникът на ръководителя на украинската президентска канцелария Сергей Лешченко даже предложи на страните от Европейски Съюз да спрат да изплащат на украинските бежанци обществени помощи, с цел да ги принудят по този метод да се върнат.

По време на последното си посещаване в Брюксел украинската вицепремиерка по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина обаче изрази друго мнение: " Това е комплициран въпрос. Украинската позиция несъмнено не е, че украинците би трябвало да се върнат и по тази причина помощите им би трябвало да бъдат съкратени - твърдо не. "

Дискусиите - най-малко неофициалните - за вероятния различен статут на краткотрайна отбрана за украинските бежанци не престават и в обособените страни членки на Общността, и на равнище Европейски Съюз като цяло. " Дори да не знаем каква ще бъде обстановката през март 2025 година, би трябвало да се готвим за разнообразни сюжети - в полза на нашите другари в Украйна и в полза на отпътувалите от Украйна хора ", уточни в края на януари държавната секретарка по въпросите на убежището и миграцията в Белгия Никол де Мур.
За стопанската система на Европейски Съюз е по-изгодно бежанците да останат?
По данни на Организация на обединените нации, 86 % от пълнолетните бежанци от Украйна са дами, а 84 на 100 от тях са в трудоспособна възраст. Допитване на Европейски Съюз от есента на предходната година измежду 4000 украински бежанци демонстрира, че над две пети са с магистърска степен, една пета - с бакалавърска, а четири % имат научни степени.

Вит Новотни от Ценъра за европейски проучвания " Вилфрид Мартенс " отбелязва пред Дъждовни води, че украинските бежанци в Европейски Съюз имат висока професионална подготовка и обучение, а с помощта на културните особености се асимилират по-добре и по-бързо от другите групи бежанци. " В комбиниране с растящия кадрови апетит в Европейски Съюз заинтересоваността на европейските страни да задържат украинските служащи е явна ", споделя Новотни.

Европейски Съюз единствено ще завоюва, в случай че бежанците останат, показва пред Дъждовни води и Жолт Дарваш от профилирания по икономическите въпроси изчерпателен център " Brueggel " в Брюксел. " Украинските бежанци, а това са най-вече дами и деца, имат положителни шансове да се интегрират последователно на европейския трудов пазар, тъй като този развой към този момент е почнал. Децата им към този момент вървят на учебно заведение в европейските страни, доста от тях ще стартират тук да усвояват разнообразни специалности. Затова от позиция на европейската стопанска система ще е доста позитивно тези бежанци да останат ", изяснява специалистът.
В Европейски Съюз схващат, че Украйна желае да си върне хората назад
От друга страна желанието на украинските управляващи да върнат жителите си вкъщи е изцяло разбираемо - предвид на отрицателните демографски трендове в Украйна, следени още преди войната, споделя Жолт Дарваш. На първо място става дума за намаляващия брой на хората в трудоспособна възраст. " И в случай че след огромния потрес, провокиран от войната, няколко милиона украинци не се върнат в страната, това ще бъде същинско злополучие за Украйна. "

В Европа си дават сметка, че стабилната и благополучна следвоенна Украйна, която стартира договаряния за встъпване в Общността, е в полза на самия Европейски Съюз, уверен е Вит Новотни. " Затова желанието да бъде арестувана работната мощ се балансира от разбирането, че когато войната приключи, Украйна ще желае да се възвърне, а за задачата ще ѝ бъде належащо да върне хората си ", отбелязва специалистът. Той не крие, че е комплицирано да се предскаже " кой от тези импулси ще се окаже по-силен ".
Европейски Съюз: всякакви страни, всякакви ползи
Прогнозите се усложняват и от събитието, че управляващите в другите страни членки могат да имат разнообразни ползи и позиции във връзка с бежанците от Украйна. Новотни отбелязва, че въпреки полемиките да не престават, не е несъмнено дали ще бъде открито общо решение. " Затова ние или ще имаме единна политика на Европейски Съюз във връзка с правния статут на украинските бежанци, или ще имаме 27 разнообразни национални метода за заверка на тяхното престояване. "

Жолт Дарваш допуска, че в този проект определящ фактор за управляващите в обособените страни ще бъдат триумфите на украинците в интеграцията. Става дума най-много за това дали към този миг хората ще са съумели да си намерят постоянна работа. " Ако с това проблем няма, мисля, че изкушението да се разреши на тези хора да останат, ще е огромно. "  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР