Независима швейцарска експертиза е установила, че във веществото, използвано в

...
Независима швейцарска експертиза е установила, че във веществото, използвано в
Коментари Харесай

Eто какво установи експертиза за отравянето на Скрипал

Независима швейцарска експертиза е открила, че във веществото, употребявано в английския град Солсбъри, има следи от химическо оръжие, което е било на въоръжение в Съединени американски щати, Англия и други страни от НАТО. Това съобщи външният министър на Русия Сергей Лавров в тирада пред Асамблеята на съветския Съвет за външна и отбранителна политика, съобщи ТАСС.

Лавров изрази увереност, че в лабораторията в швейцарския град Шпиц " работят професионални учени, които държат на репутацията си " и цитира техен отчет.

Според съветския външен министър при проучването на проби от Солсбъри швейцарците били открили съществуване на токсичния химикал BZ и негови прекурсори, които се отнасят към неразрешените химически оръжия от второкласен. Лавров акцентира, че BZ не е бил разработван в Съветския съюз, и добави, че Москва е отправила запитване към Организацията за възбрана на химическите оръжия за какво не е взела поради отчета от Шпиц, когато е изготвяла своя отчет за офанзивата против съветския двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия.

В речта си Лавров назова " безусловно неприемливи и непозволени " дейностите на Съединени американски щати и съдружниците им против Сирия. Той означи, че Москва е предложила на Париж и Вашингтон да издейства посещаване на френски и американски специалисти в град Дума, само че те отказали. " И както сами разбирате, след известно време бяха нанесени удари ", заключи първият посланик на Русия.

Бившият съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му Юлия бяха признати в болница на 4 март, откакто бяха открити в безпомощно положение на скамейка в британския град Солсбъри. Англия твърди, че става дума за отравяне, като офанзивата против тях е осъществена с нервнопаралитичното вещество " Новичок " и вини за нея Русия. Москва изрично отхвърли английските изказвания. Аферата Скрипал стана причина за дипломатическа рецесия сред Русия и запада, откакто Англия, а след това Съединени американски щати, Канада и редица европейски страни изгониха съветски дипломати. Москва отговори с реципрочни ограничения.

Миналата седмица английската лаборатория в Портън Даун разгласи, че не е могла да потвърди, че бойното нервнопаралитично вещество, с което бе токсичен предишния месец Сергей Скрипал, е създадено в Русия. Идентифицирала го е като " Новичок ". Това накара Русия да изиска от Англия да се извини за направените изказвания.

Анализите на четири лаборатории към Организацията за възбрана на химическите оръжия потвърдиха английските изводи за нервнопаралитичното вещество, употребявано за отравянето на някогашен съветски двоен сътрудник и щерка му.

Междувременно още предходната седмица стана ясно, че Сергей Скрипал се възвръща след отравянето и се повлиява добре от лекуването.

Дъщеря му Юлия бе изписана от болничното заведение на 9 април, откакто се възвърне вследствие на продължителното лекуване.

Източник: БТА
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР