Незаменимата Обичайно в офиса ви кламерите стоят в един шкаф, папките

...
Незаменимата
Обичайно в офиса ви кламерите стоят в един шкаф, папките
Коментари Харесай

Моите мили колеги - II

„ Незаменимата ”
Обичайно в офиса ви кламерите стоят в един долап, досиетата в различен, а принтерната хартия в трети. Още в първия ден от отпуската на секретарката обаче настава суматоха – никой не може да откри нищо. Работата на целия отдел е парализирана, всички се щурат по всички страни и търсят перфоратори, телчета и писалки. В последна сметка звънят на „ Незаменимата ” по телефона, а тя с морен глас споделя, че до късно вечерта е преподреждала всичко в офиса, с цел да сътвори по-голям порядък. Целта обаче е всички да схванат какъв брой е нужна.

Най-добрата тактичност: В този случай с упреци нищо няма да постигнете, с изключение на засегнатост и идващ бойкот. Преди всичко държанието на „ незаменимата ” е подбудено от възприятието на самотност и убеждението, че е недооценена от близките. Затова по-добър резултат ще даде поощрението – похвалете я за отличната работа, само че ясно и недвусмислено й кажете, че е трябвало още сутринта да се обади и да опише за новата класификация.

„ 101 несгоди ”
При нея непрекъснато се случват събития с негативен знак - или щерка й се е провалила на приемния изпит, или кучето е изяло отровата за хлебарки, или пък в жилището й са влезнали крадци. Затова тя мъчно се концентрира върху работата си, а мислите й са напълно заети с децата, кучето и сигурността на дома. Вие, останалите сътрудници би трябвало да се заемете с нейните задания, само че да й отправите упрек е неловко, защото бедната не е отговорна за постигналите я несгоди. Това обаче не значи, че не изпитвате вътрешно неспокойствие, което ви прави все по-нервни, до момента в който най-после не излеете яда си върху някой изцяло почтен сътрудник.

Най-добрата тактичност: Ако ваша колежка има домашни проблеми, другарски й предложете помощ, дайте й пари назаем или я закарайте с колата, само че в никакъв случай не поемайте работата й. Двойното натоварване не е по силите на никой, а най-вече ще пострадат вашите директни отговорности, с което вместо хвалба, ще си навлечете гнева на началството.

„ Тревожният черноглед ”
Докато обсъждате нови хрумвания в офиса, песимистът, като черна пророчица вещае куп затруднения и компликации за реализирането им. Но най-лошото е, че прогнозите му постоянно се сбъдват. А нещо хубаво от него по този начин и няма да дочакате. Самият той страда от ниска самокритика, а неговите мрачни заключения („ Това няма да проработи, тъй като... ”) вселяват в душите на всички сътрудници нерешителност и паника. Така неизбежно стартирате да си мислите, че концепцията в действителност няма да проработи и се отказвате от преференциалното изобретение.

Най-добрата тактичност: „ Тревожният черноглед ” извънредно се бои от неточности и неуспех. Заради това му обяснете, че не се постанова да взе участие директно в осъществяването на новия план, а единствено се нуждаете от неговата морална поддръжка. Така той ще се успокой, а пагубното му влияние върху целия колектив ще бъде обезвредено.

„ Неформалният началник ”
Той се счита за индивида, от които зависи организацията на работата в офиса, въпреки никой да не го е удостоявал с такива пълномощия. Присвоява всички права, до които е кадърен да се домогне и преди да съумеете да се опомните към този момент разпределя задания, чертае проекти, подлага на критика, дава оценки за работата ви – с една дума поел е ръководството в свои ръце, и то напълно безкористно. Разбира се, да чуваш директни заповеди от твой равнопоставен сътрудник е дразнещо, въпреки това те постоянно влизат в несъгласие с фирмената политика и по този начин на всички равнища спорът назрява.

Най-добрата тактичност: Саморазправата с „ неофициалния началник ” е безсмислена – той е роден водач и при всички положения неговия дебелоглав, борбеност и предпочитание за превъзходство ще се окажат по-силни от вашите. По-добре разкажете на същинският шеф, че в офиса се е появил негов дубльор – нещо за което той евентуално не се и досеща.
Продължава: Моите благи колеги
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР