Нейната ауденция била в известния хотел Ислях-хане“ в дунавския градТортата

...
Нейната ауденция била в известния хотел Ислях-хане“ в дунавския градТортата
Коментари Харесай

Държавният архив в Русе пази рецептата на сладкаря Коста Гараш

Нейната " ауденция " била в известния хотел „ Ислях-хане “ в дунавския град

Тортата „ Гараш “ си е спечелила известност както в България, по този начин и отвън границите ѝ. Нейната истинска рецепта е основана в Русе от австрийския сладкар Коста Гараш, който след Освобождението пристигнал в България и работил в известния хотел „ Ислях-хане “ в дунавския град, напомня.

В хотела отсядали видни посетители – измежду тях били Иван Вазов, един от създателите на Софийския университет и министър на просвещението – проф. Иван Шишманов, фамозният полски публицист Хенрик Сенкевич. Тук княз Александър Батенберг посрещал непознати държавни глави като краля на Сърбия Милан Обренович, на Румъния Карол І, на Швеция – Оскар ІІ. По време на един подобен почитан банкет за пръв път била „ дадена визита “ и на тортата „ Гараш “.

Смята се, че за нея Коста Гараш взел концепцията от към този момент нашумялата по това време виенска торта „ Захер “ („ Сахер “). Тя била основана през 1832 година от сънародника му Франц Захер, когато бил единствено на 16 години.

Сега към този момент има доста разновидности на тортата „ Гараш “. Оригиналът на рецептата, основана от Коста Гараш, през днешния ден се пази в русенския Държавен списък.

Рецепта за торта „ Гараш “

Съставки:

- за блатовете: 400 млени орехи, 200 г захар, 10 яйчени белтъка;

- за пълнежа: 450 г черен шоколад, 100 г захар, 400 г сметана;

- за крема „ ганаш “: 2 с. л. олио, 200 г черен шоколад, зелени кокосови стърготини.

Приговяне на блатовете. При правенето на блатовете не се употребява брашно. Поставяте белтъците в миксер, разпенвате ги и на части добавяте захарта. Тя би трябвало да се разтопи изцяло. Белтъците не трябва да се разрушават до степен на така наречен „ компактен сняг “, тъй като блатовете ще станат чупливи.

Добавяте орехите, разбърквате сместа. Загрявате фурната на 160 градуса. Разделяте сместа на 5 блата, печете всеки по 6 минути. Оставяте ги встрани за изстудяване.

Приготвяне на пълнежа. Разтопявате шоколада на водна баня, след което го оставяте да се охлади за към 7 минути. Разбивате сметаната на муден миксер, на части добавяте захарта и последователно шоколада. Бъркате до еднородна кремообразна примес.

Поставяте един блат в подобаваща паница за торти, покривате го с 1/5 част от крема, от горната страна различен блат, още веднъж крем – по този начин до края на блатовете и на крема. Покривате завършената към този момент по този метод торта с крем отвред. Слагате я в хладилника за час и половина.

Приготвяне на крема „ ганаш “. Разтопявате шоколада на водна баня, добавяте олиото, размесвате. Сипвате малко в центъра на тортата, наклонявате я деликатно и последователно във всички направления за кремът да я обтече и покрие отвред. За покриването с крема не се употребяват принадлежности. Повтаряте процедурата с още крем, до момента в който свърши. Оставяте тортата в ледник да стегне.

Сервиране. При нарязването се погрижете ножът да е добре наточен; също по този начин, го топнете в гореща вода и подсушете, което много ще улесни сервирането.

Запазената емблема на истинската торта „ Гараш “ е поръсването ѝ преди сервиране със зелено обагрен кокос.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР