Неврокопският митрополит Негово Високопреосвещенство Серафим освети новопостроения параклис "Св. апостол

...
Неврокопският митрополит Негово Високопреосвещенство Серафим освети новопостроения параклис "Св. апостол
Коментари Харесай

Осветиха нов параклис в Огняново


Неврокопският митрополит Негово Високопреосвещенство Серафим освети новопостроения параклис "Св. деятел Павел " в село Огняново, община Гърмен. След водосвет Неврокопският митрополит отслужи и Света литургия пред събралите се десетки миряни от целия район. Освещаването на параклиса в Огняново в действителност е и кулминационната точка на тържествата в чест на св. ап. Павел в навечерието на 1950 години от неговата мъченическа гибел. Преди това в Огняново бе извършена и огромна историческа кръгла маса на тематика "По стъпките на св. ап. Павел по нашите земи ". Пред повече от 100 души представители на локалната власт, учители, чиновници на районния музей в Гоце Делчев, интелектуалци и необятната общност учените се сплотиха към изказванието, че светия деятел е живял и проповядвал по тези земи, съдейки за това от разнообразни артефакти и летописни сведения. "Свети деятел Павел е индивидът, който прави Христовата религия международно притежание, международна вяра, тъй като той схваща, че Божието слово би трябвало да бъде за всички хора ", съобщи проф. доктор Пламен Павлов по време на историческата кръгла маса в Огняново.

След формалната гала по освещаване параклисът на името на св. ап. Павел ще отвори порти за всички вярващи и туристи в известния балнеоложки курорт. Храмът е построен по концепция и със средства на локалния предприемач Иван Биларев и неговото семейство. Мястото за градежа на параклиса "Св. деятел Павел " и основополагащия камък са осветени персонално от Неврокопския Митрополит Серафим. Архитектурата на параклиса е предоставена на арх. Стела Дулева, известна с плановете си за създаване на разнообразни християнски храмове в страната. Екстериорът на параклиса е дело на приложния копривленски художник Павел Коцалев. Той е създател на всички мозайки вън и вътре по пода. Изрисуването на главните икони на иконостаса също е дело на Коцалев. Самият иконостас и вратата са родени от ръцете на известния дърворезбар Атанас Киряков от Копривлен. Вратата е направена от солиден дъб, а иконостасът - от липа. Изписването на вътрешната част на параклиса е предоставено на благоевградския зограф Борис Донев, чиито корени са от Огняново. Донев е прочут с иконописта си и интензивно взе участие в реконструкцията на българския манастир в Света гора. Останалата част от градежа се извърши от строителна компания IB Building.

Параклисът "Св. деятел Павел " се намира в двора на някогашния Профилактариум Огняново, през днешния ден хотел Therma Vitae. Мястото за изграждане на храма точно в Огняново по никакъв начин не е инцидентно. Според разнообразни исторически и църковни сведения в предишното персонално св. деятел Павел е бил по тези земи и е осветил минералните извори на Огняново, където през днешния ден, стотици години след делото на св. деятел Павел доста хора идват тук, с цел да лекуват разнообразни болежки. Основание за това учените откриват в обръщение на светия деятел до своя възпитаник Тит, който проповядва на о-в Крит и в Далмация. Свети деятел Павел го приканва: "постарай се да дойдеш при мене в Никопол, тъй като съм решил там да презимувам”. По поречието на река Места, в долината сред Пирин и Родопите, се е издигал римският град Никополис пъкъл Нестум. Делят го към 70 км от Филипи (недалеч от дн. Драма), където св. ап. Павел сигурно е проповядвал християнството – съгласно преданията там той покръства и първата европейка – света Лидия.

Известно е и неговото обръщение до филипяните – жителите на този град. Някои учени допускат, че античният римски град Никополис пъкъл Нестум, оголен при разкопки край Гоце Делчев, е в действителност същият Никопол, където апостолът е очаквал ученика си Тит. И до момента по тези земи може да се чуе преданието, че минералните извори при Огняново са благословени персонално от св. деятел Павел – по неговите молебствия Бог ги е дарил с целебна мощ. Осветените от св. ап. Павел води ги съпоставят с елея, който Църквата освещава със особено свещенодействие за изцеряване на заболели.

Минералният извор в Огняново, прочут с името Мирото, който се е експлоатирал още в древността, е с температура на водата при другите извори в селото сред 39 и 43 градуса. Физико-химичният й състав оказва помощ при лекуването на над 100 типа болести, измежду които заболявания на опорно-двигателната система, ендокринната, дихателната и храносмилателната системи, обмяна на веществата, нервни, гинекологични и сърдечно-съдови заболявания.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР